Open menu

Tiny, modulair, circulair bouwen

Het kopen van een stukje grond in Nederland waar je ook op mag bouwen is kostbaar; in Friesland €206 per vierkante meter en in de provincie Utrecht gem. €766.

Het laten bouwen van het Indigo-huisje dat hier onder is afgebeeld, kan vanaf ongeveer €150.000. Het wordt goedkoper als je bijvoorbeeld zelf een deel bouwt. Wonen in een tiny house is dus niet gemakkelijk, maar zeker niet onmogelijk.   

Een Indigo-huisje kun je ook zo zelfvoorzienend maken als je zelf wil. Zo kun je kiezen voor zonnepanelen, een droogtoilet en een systeem voor wateropvang en -filtering. En zo middenin de natuur kun je gemakkelijk je eigen moestuin of plantenkas onderhouden.

De huisjes van Indigo zijn ook nog eens 100% circulair en gemaakt van duurzame materialen. De huisjes bestaan voor het grootste deel uit hout - maar ook de rest van de grondstoffen is zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Voor andere materialen, zoals het glas en de schroeven, geldt dat ze na hun levensduur gerecycled kunnen worden.

De Indigo-huisjes zijn modulair, je kunt ze dus net zo groot of klein maken als je wilt. Er zijn al inmiddels al een paar huisjes opgeleverd en deze in Overijssel is onze favoriet. Door de glazen pui en de afgeronde vorm oogt het huisje helemaal niet klein en van de Scandinavische inrichting gaat je minimalistische hart sneller kloppen. Er is zelfs een houtkacheltje: need we say more?

k1

Je kan ook sociale reguliere duurzame huizen bouwen. Zoals de woning van Thijs Voncken van Bazalt Wonen. (2021)

Sociale woning 1sociale woning 2