Open menu

 

Gebouwbeleving

De gebouwbeleving is van belang voor de gebruiker. Een gebouw moet niet alleen slim omgaan met energie maar moet ook energie geven.  

Vroeger ging het over thuis werken, nu gaat het over je thuis voelen op je werk.

Daarbij kan gelet worden op de onderstaande zaken

1. Gastvrijheid
2. Estethiek
3. Comfort
4. Gezondheid & Vitaliteit
5. Socialiteit
6. Innovate

Dat met betrekking tot

1. Materialen 
2. Licht
3. Geluid
4. Functionaliteit 

5.Ruimtes
- Meubilair
- Variatie

6.Binnenklimaat 
- Lucht
- Temperatuur
- Geuren

- Bedekte kleuren geven rust. Felle kleuren geven uiteindelijk geen goed gevoel.
- Groen doet goed
- Minder zitten en meer bewegen op het kantoor. Als je veel zit, beweeg je te weinig en dat is ongezond. Dus actievere werkplekken als staand werken aanbieden.
-

gebouwbeleving2

gebouwbeleving

Biophilic design

Biophilic design zorgt ervoor dat mensen opnieuw verbinding maken met de natuur. En dat wordt met de toenemende verstedelijking en de tijd die mensen binnen doorbrengen steeds belangrijker. Volgens onderzoek brengen mensen nu al meer dan 90 procent van hun tijd binnen door. Een Amerikaans onderzoek laat zien dat mensen gemiddeld 11 uur per dag digitaal bezig zijn.

bfd

De toepassing van biophilic design gaat veel verder dan het plaatsen van planten in het interieur. Denk ook aan grote ramen met uitzicht op groen, het overzicht in een gebouw, muren begroeid met mos, tapijten met natuurlijke patronen en ruimtes waar mensen zich terug kunnen trekken.

Studies laten zien dat een hogere productiviteit en een lager werkverzuim door stress gerelateerd zijn aan een slim ontwerp van de werkruimte. Bovendien komt het toepassen van biophilic design in kantoorinterieur ten goede aan de inspiratie en creativiteit.

Het bleek dat deelnemers die in een omgeving met natuurlijke elementen werkten een 15 procent hogere score voor welzijn rapporteerden. De productiviteit bleek 6 procent hoger te liggen, en creativiteit zelfs 15 procent.

Een tapijt met een willekeurig patroon van herfstbladeren levert bijvoorbeeld minder afval op. Dat geldt voor de productieprocessen maar ook tijdens het leggen van het tapijt. Stukjes die je aan de zijkant afsnijdt kan je ook aan de andere kant gebruiken. Doordat het een bladerdek is maakt het geen verschil. Door het willekeurige patroon zijn de tegels ook makkelijk uitwisselbaar. “Dat is handig als een versleten of vuile tegel bijvoorbeeld vervangen moet worden.

 Bio1

We brengen 90 procent van onze tijd door in gebouwen. En toch is er vaak maar zeer weinig aandacht voor wat gebouwen werkelijk doen met mensen. Hoe we ruimtes creëren die meer geven dan nemen als het gaat om de gezondheid van de bewoners. Het ‘sickbuildingsyndroom’ is actueler dan ooit. Het gebrek aan bijvoorbeeld licht, verse lucht en uitzicht kan een directe bedreiging vormen voor de gezondheid van de gebouwbewoners. Droevig genoeg scoren met name schoolgebouwen nog altijd slecht. Daar is de lucht buiten meestal beter dan binnen.

Het gebruik van giftige chemicaliën en lijmsoorten bij de bouw draagt bij aan die slechte luchtkwaliteit. Energieneutraal bouwen gaat ook over veiligheid en gezondheid.

We lijken soms te vergeten wat natuurlijke elementen doen met mensen, en welke positieve impact gebouwen hebben als ze verbonden zijn met de natuur. Het gevoel dat je hebt tijdens een boswandeling wil je ook hebben als je binnen zit.

Op de lange termijn heeft een duurzaam en gezond gebouw een veel betere return on investment.

Als voorbeelden van gezonde gebouwen noemt hij Living Building Challenge-projecten zoals het Cuerden Valley Park in het Verenigd Koninkrijk en het Bullitt Center in Seattle. Dit laatste gebouw functioneert en voelt aan als een boom. Het maakt optimaal gebruik van het daglicht, zuivert zijn eigen water en genereert meer energie dan het verbruikt. En dat alles zonder toepassing van giftige materialen.

Het het gaat er ook om hoe het gebouw wordt beheerd en hoe de bewoners erin leven, werken en spelen. Als de kantine water verkoopt in plastic flessen, niet-duurzaam gewonnen voedselproducten serveert en het afval niet op de juiste manier scheidt, maakt dat het gebouw als geheel onduurzaam. Voor het International Living Future de aanleiding een Living Building Challenge-accreditatie te baseren op het bewijs van duurzaamheid dat is verkregen tijdens twaalf opeenvolgende maanden.

Op de langere termijn zal een duurzaam gebouw kosten besparen, zeker als een gebouw net als een bloem meer geeft dan neemt. Door bij te dragen aan de gezondheid van de mens, de planeet en het doel van het gebouw.

We zouden moeten streven naar een leefomgeving die ons welzijn vergroot en de natuur op een functionele manier nog verder integreert in ons dagelijks leven.

Bron zie duurzaam bedrijfsleven

biophillic4

biophilllic5

biophillic6

biophillic7

De bovenstaande plaatjes zijn van tapijtfabricant Interface

Biophillic design bij Avans te 's-Hertogenbosch

P1310482

P1310483

P1310485

 

P1310487

P1310488

 biophillic design2