Open menu

Modulair bouwen

is bouwen met gestandaardiseerde, geprefabriceerde, demontabele onderdelen.

Vanwege de bouw met modules is het gemakkelijk om een stukje toe te voegen of weg te halen bij krimp. Je kan de units terugkopen, opknappen en opnieuw inzetten b.v. in een school, zorginstelling of woning.

Met modulair bouwen kan je snel bouwen tegen relatief lage kosten. Units kunnen een,  twee of drie levens meegaan. Dat is aan de ene kant interessant ten aanzien van duurzaamheid, want dat wat al gebruikt is en weer opnieuw gebruikt kan worden, hoef je niet weg te gooien. Aan de andere kant wordt het daardoor ook economisch interessanter.

Voor succesvol hergebruik zijn meerdere aspecten belangrijk zoals
- kennis over de gebruikte onderdelen,
- een demontabel ontwerp en
- kwaliteitsgarantie van het hergebruikte product. 

Vanwege de flexibiliteit, snelheid en demonteerbaarheid kan het een bijdrage leveren aan het oplossen van grote bouwopgaven van verstedelijking tot circulariteit.

Als digitalisering en industrialisering de norm zijn, worden gebouwen aanpasbaar aan de wensen van de medewerkers.

modulair

Als je die units goed onderhoudt, dan kunnen ze tien tot vijftien jaar blijven staan.

Is modulair bouwen circulair bouwen? 

Dan moet je wel letten op 
- de CO2 die vrijkomt bij het transport van de units
- de materialen die na eenmalig gebruik worden weggegooid, zoals kabels.
- en wat te doen met warmtepompen en zonnepanelen? Die hebben ook een bepaalde levensduur. 

modulair2

Bij scholen is modulair bouwen ook ideaal. Ze groeien of krimpen weer. De modules zijn ook heel snel te plaatsen.
In het onderstaande gebouw zie je niet eens meer dat het modules zijn.

oirschot

Je kan ook hoogbouw plegen in modules. Zie de onderstaande video.

Met modulaire installaties

Neem het integrale klimaatconcept ModuFy. Dat gaat verder dan leidingwerk. Zo is het mogelijk om er temperatuur en verlichting mee te regelen, maar ook om met behulp van sensoren te zien welke vergaderruimten vrij zijn of om te beoordelen of een ruimte schoongemaakt moet worden. Het het circulaire gedachtegoed is erin verwerkt. De componenten kunnen aan het einde van de levensduur van de installatie opnieuw toegepast worden.

Zorg dat de klant nog steeds zijn specifieke installatie krijgt, alleen dan opgebouwd uit standaardprincipes en gestandaardiseerde componenten.

Heijmans one

Heijmans bouwt 100% circulair met verplaatsbare woningen, dit noemen ze de Heijmans ONE woningen. Het bijzondere aan de ONEwoningen zijn dat ze binnen een dag gebruiksklaar kunnen zijn. De woning wordt in de fabriek gemaakt en deze wordt vervoerd via een vrachtwagen naar de locatie. Bij aankomst op de locatie wordt door middel van een kraan de verschillende onderdelen op elkaar gezet. Als dit eenmaal is gebeurd kan alles gemonteerd worden en is het woon klaar. De verplaatsbare woningen Heijmans ONE en worden primair ingezet als sociale huurwoning en beslaan daarmee in potentie een groot deel van de woningproductie in Nederland. De woningen zijn nu al in grote mate circulair: ze zijn eenvoudig verplaatsbaar, terug neembaar en her inzetbaar.

CS one

CS heijmans one

%MCEPASTEBIN%