Open menu

Ten eerste is het niet zo dat mensen 30.000 tot 60.000 euro moeten investeren. Dat bedrag ben je kwijt voor hysterisch goede isolatie, maar dat is helemaal niet nodig. Met 10.000 euro kunnen de meeste Nederlanders al flink besparen.

Stel nu eens dat je dat bedrag kunt lenen bij het energiebedrijf. Met een looptijd van vijftien jaar en 3 procent rente kost dat 69 euro per maand. De daling van je energierekening is 70 tot 80 euro per maand. Wie nu maandelijks 200 euro aan energie uitgeeft, is door zo'n lening niet duurder uit.

,Er zijn mensen die zeggen: ik vertrouw het energiebedrijf niet. Dan kun je ook een lening sluiten bij je installateur. Of je sluit een hypotheek af bij de bank. Dat is voor veel Nederlanders een interessante optie, met de huidige lage rentestand.

Niet iedereen krijgt zomaar een lening krijgt. Er zullen altijd Nederlanders zijn die de financiering niet rond krijgen. Voor die mensen komen er subsidies. We moeten ook regelen dat verbouwen goedkoper wordt, wat vanzelf gebeurt als we dit op grote schaal gaan doen.

Het voorstel was een lening aan het huis te koppelen, in plaats van aan een persoon. Het kabinet heeft daarop gezegd: dat type lening gaan we niet fiscaal aftrekbaar maken.

Dat was een tegenvaller. Maar de schade valt mee: het scheelt zo'n 2,50 euro per maand. Gebouwgebonden financiering is nog steeds nodig. Als je dan je huis verkoopt voordat de lening is afgelost, neemt de nieuwe koper die lening gewoon over. Banken en energiebedrijven kunnen dit organiseren. Branchevereniging Energie-Nederland is groot voorstander.''