Op de bouwplaats.
Zijn de onderkomens circulair?
Kan je goed recyclen?
Zijn er gescheiden afvalbakken?
Is de opslag goed geregeld?
Is alles op tijd aanwezig ?
Wat doe je met de restanten?
Wordt er niet teveel ingekocht?
Is er aandacht voor de machines en materialen?
Het begint bij afval goed scheiden
Bij circulair bouwen is het van belang dat wat wordt gesloopt, goed wordt gescheiden waardoor het makkelijker hergebruikt kan worden.
Vaak staan op bouwterreinen maar drie bakken; zie foto 1 Beton 2 IJzer 3 Rest
Zoals op de foto te zien wordt ten eerste een groot deel mis gegooid, ligt achter de bakken en wordt veel niet in de juiste bak gegooid.
Hout hoort er niet in de bak van het puinafval. In de restbak ligt veel papier,plastic en hout.
Als verbeterpunt moeten er 5 i.pv. 3 bakken komen te staan n.l:
1 Beton
2 IJzer
3 Hout
4 Papier
5 Plastic
De personen die gebruik maken van de bakken moeten betere instructie krijgen en opletten wat in welke bak moet
Je zou een container op kunnen splitsen in meerdere vakken waardoor je alle materialen apart van elkaar kan scheiden.
Kleine stukken hout zou je kunnen verkopen aan bijvoorbeeld meubelmakers of mensen die veel kleinere stukken hout kunnen
gebruiken.
Voor de grotere stukken hout zou je kunnen laten bewerken zodat het er weer als nieuw uit ziet en het dan vervolgens wel te kunnen gebruiken in de woningbouw.
Het hout op de afbeelding werd het hout dat eerst in het gebouw zat hergebruikt in de nieuwbouw.
Plastic kan je weer omsmelten tot een nieuw product. Dit geldt ook voor metalen of aluminium.
Er zijn veel mogelijkheden om puin en beton weer te hergebruiken.
Dit kost alleen wel veel tijd en soms ook veel geld dus kiezen de meeste bedrijven hier niet voor, maar ik ben er wel van overtuigt dat als ieder bouwbedrijf dit zou doen, je uiteindelijk heel veel dingen kunt hergebruiken en het hoeft ook niet moeilijk te zijn.
Als je er voor zorgt dat alles goed gescheiden wordt, wordt het ook een stuk makkelijker om het uiteindelijk te recyclen. En als iedereen dit zou doen en het minder normaal wordt om alles zomaar weg te gooien dan zou het over een paar jaar veel realistischer zijn.
Van spaanplaat kan je meubels maken. Vaak zijn de meubels die je zelf nog moet monteren van gemaakt van spaanplaat. Als de kwaliteit van het hout niet voldoende is om te recyclen gaat een klein deel naar verkolingsinstallaties om houtskool te maken voor de BBQ, waarbij restwarmte wordt omgezet in duurzame energie. Ook de rest van de stroom die niet gerecycled kan worden wordt verbrand om duurzame energie op te wekken.
Steenwol
Steenwol isolatie van Rockwool. De grote afvalstukken van deze steenwol isolatie worden apart afgevoerd en kunnen hierdoor gerecycled worden. De kleine stukjes verdwijnen nu nog tussen het restafval. Misschien een verbetering voor in de toekomst.
Dit karton is gebruikt om de zonnepanelen netjes te leveren om het karton niet te verspillen word het weer gerecycled. De papierfabriek maakt van de balen een papierbrij oftewel pulp door het te vermengen met water. Om de laatste vuilresten te verwijderen, zoals nietjes en paperclips, zeven ze de pulp. De papiervezels die overblijven gaan in een ontinkter waar met hoge druk luchtbelletjes door de vezels worden geperst zodat de inkt los komt. Na het drogen en persen van de pulp ontstaat er een eindproduct. Dit kan worden ingezet om nieuwe kartonnen of papieren producten van te maken!
Grind van het dak
Bij het renovatieproject wordt grind verwijderd van de daken van de appartementen.
Dit grind wordt in zakken gedaan en afgevoerd. Het grind kan hergebruikt worden door het na het verwijderen
schoon te spoelen en na de renovatie van de daken het schoon gemaakte grind terug te storten.
(Kalkzand)stenen
Deze kalkzandstenen waren over en worden dus in de bak gegooid. Als ze al deze stenen vermalen kan het weer gebruikt worden om bijvoorbeeld het zand, wat nodig is om een kalkzandsteen te maken, te vervangen voor het gruis van de gemalen stenen.
Tempex platen
Deze tempex platen worden apart gescheiden in grote plasticzakken. Deze moet je apart afvoeren en worden dan hergebruikt.
Kozijnen
Er bestaan bedrijven die kozijnen plaatsen maar ze halen de kozijnen er ook uit als het nodig is. Vaak worden de kozijnen die ze eruit halen weg gegooid. Als de kozijnen rot zijn of iets dergelijks snap ik het wel maar dat is niet altijd het geval. Vaak worden ook nog goeie kozijnen weggegooid terwijl die nog
hergebruikt kunnen worden. Dit kan anders.
Circulaire keukens van Keller
De afbeelding geeft een standaard keuken weer die niet duurzaam is. Hier valt zeker nog wat te halen door Keller keukens te plaatsen. De eerste resultaten van Keller keukens zijn al merkbaar. Sinds April 2017, worden de keukens namelijk CO2 neutraal geproduceerd. Ook investeert het bedrijf in duurzaamheidsprojecten. Dit om de overige CO2 uitstoot te compenseren.
Het circulair keukenproces heeft 4 stappen:
1. Demontage en Scheiding materialen.
2. Transport door circulaire verwerker. (materialen worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen)
3. Van grondstof naar spaanplaat. (oude spaanplaat verwerkt tot nieuwe houtvezels)
4. Nieuwe, mooie projectkeuzes. (bij de nieuwe keuken krijg je een Green Waste Certificaat met verklaring dat het afvalhout voor 100%is ingezet als nieuwe grondstof.)
Rvs keukenbladen hergebruiken
RVS aanrechtbladen worden vaak uit de keuken gesloopt, waardoor het niet meer herbruikbaar is. Het blad kan netjes worden gedemonteerd en opgeslagen zodat, bij geschikte maatvoering, kunnen de bladen hergebruikt worden.