Open menu

Wedstrijden

Smart circulair bouw- ontwerp challenge

Is een Bouw OntwerpChallenge die ieder jaar wordt gehouden en wordt georganiseerd door de Stichting SMARTCirculair smartcirculair.com.  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Er doen altijd meer dan 15 ROC's mee. 

smart circulair

https://www.sustainableatcampus.com is een site waar allerhande challenges op staan.

De winnaars in 2022

ROC Tilburg wint SMARTCirculair met een groen hart voor Tilburg

Als het aan de studenten van het ROC Tilburg ligt krijgt Tilburg een groen hart met sociale huurwoningen en appartementen van hout omgeven door een groene oase. Het studententeam Bouwkunde presenteerde het ontwerp van een appartementencomplex met zes woonlagen en vijf grondgebonden woningen in opdracht van TIWOS en won daarmee de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge overtuigend. 

De tweedejaars studenten presenteerden met verve hun visie op circulair wonen. Met sociale huurwoningen van hout en andere natuurlijke materialen die zorgen voor een gezond binnenklimaat. De buitenomgeving met veel aandacht voor de biodiversiteit zorgt ervoor dat de binnenstad van Tilburg er een eye catcher bij krijgt. Nu is woningcorporatie TIWOS aan zet om het plan te realiseren. De studenten hebben er in hun modulaire opzet rekening mee gehouden dat TIWOS eenvoudig variaties kan aanbrengen in het zeven verdiepingen tellende gebouw. 

15 studententeams

Na al die jaren was er eindelijk weer een SMARTCirculair finale met volledige bezetting. In een enthousiaste zaal werden de pitch teams gesteund door hun medestudenten, docenten en managementteams, opdrachtgevers, het bedrijfsleven en overheden.

Het werd warm op de TechCampus in Amersfoort waar de finale plaatsvond. Vijftien studententeams lieten zien waar we met de circulaire bouw en gebiedsontwerpen naar toe gaan. Zij lossen met lef en veel innovatiekracht actuele problemen op. Denk aan de woningnood, het verduurzamen van monumenten en industriehallen die een herbestemming krijgen, de grondstoffen uitdaging die steeds meer zichtbaar wordt. Maar ook de sociale innovatie waarin iedereen mee kan doen.

Gedurfde ontwerpen

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommmissaris: ‘Dit  zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en door natuurlijke bouwmaterialen toe te passen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze zinderende SMARTCirculair challenge. Proficiat jongens, voor het hele team. Fantastisch gedaan.’

Coen van Rooyen is jurylid ‘haalbaar en opschaalbaar. Financieel en Constructief. Hij looft de teams en hun docenten want de kwaliteit van de inzendingen wordt elk jaar beter. Coen is directeur van WoningbouwersNL. Een vereniging van woningbouwers die het toenemende woningtekort centraal heeft staan. Van Rooyen over de woningconcepten: ‘Jullie ideeën voor woningcorporaties en gemeenten helpen een stad versneld aan honderden nieuwe, gezonde woningen. Houten hoogbouw is niet nieuw maar jullie geven er een extra dimensie aan met jullie korte bouwtijd, flexibele constructie en groene klimaatpositieve omgeving. De jury was unaniem in het besluit: jullie hebben verdiend deze vijf duizend euro gewonnen.’

De publieksprijs is overtuigend gewonnen door het Techniek College Rotterdam. Dit team begon de campagne al gelijk met studenten op het Zuidplein die het winkelende publiek vroegen om hun stem. En Rotterdam gaf gehoor aan de oproep met honderden stemmen.

Vier Special Awards

SMARTCirculair stelde ook vier special awards beschikbaar van 250 euro. De gelukkigen waren Landstede Harderwijk, het Friesland College, Scalda Vlissingen en Technova College in Ede.

School van de Toekomst

Vijf studenten van het Landstede toverde de oude basisschool de Aquamarijn om tot een circulair, flexibel in te delen, gezonde 'School van de Toekomst' aan het centrum van Zwolle. Een ontwerp waar niet alleen de gemeente Zwolle heel tevreden over is maar ook de directeur van de school. Zowel aan de school als aan de omgeving is gedacht waardoor er nu een uitnodigende ontmoetingsplek voor de buurt kan worden gerealiseerd.

Woningtekort wordt opgelost

Technova College team ‘Horizon’ loste het woningtekort door bestaande woningbouw beter te benutten. Zij kozen voor betaalbare woonconcepten waarin woningen gesplitst worden, uitgebreid met een toplaag en loze ruimten in de wijk benut worden voor honderdduizenden extra woningen. Met Cirkelstad spinner Wytze Kuijper als opdrachtgever gaf het team een beeld hoe zij hun eigen toekomst creëerden. Ouderen kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving en deze betaalbare concepten sluiten moeiteloos aan bij de beleidsvisie die minister Hugo de Jonge. Als woningcorporaties hier massaal op inzetten, creëert dat meer sociale huurwoningen tegen lagere (norm)huren.

Circulair Ambachtscentrum Heerenveen

Het Friesland College verraste zowel opdrachtgever gemeente Heerenveen als de SMARTCirculair jury met hun circulaire ambachtscentrum. Een recycle centrum dat uitgebreid wordt met demontage ruimten voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast biedt het centrum ruimte voor onderwijs, kringloop, een tweedehands bouwmaterialen handel en meer. De gemeente is klaar om te gaan bouwen maar moet nog even het gereserveerde terrein definitief stellen.

Poort van Zeeland

Scalda studenten uit Vlissingen kregen de ontwerpopdracht van de provincie Zeeland en Nationaal Park Oosterschelde om een ontwerp te maken als ‘Poort van Zeeland’. Het ‘onthaalpunt’ bij de Oesterdam in Rilland moet een aantrekkelijke toegangspoort worden die toeristen verleidt om even een stop te maken voordat ze verder rijden naar hun bestemming. De beweging van het gebouw symboliseert dat Zeeland zoveel meer is dan zon, strand en zee. Zeeland staat ook voor de strijd tegen het water door de klimaatverandering, de biobased economie en de energietransitie. Innovaties, klimaatuitdagingen en ontwikkelingen krijgen een nadrukkelijke plek in ‘De Zeeuwse Knoop’ en in de verplaatsbare satelliet units die door Zeeland gaan zwerven. En komen de invouwbare units terug naar Rilland dan vormen ze samen met het hoofdgebouw een Zeeuwse Knoop.

De waternetwerk MBO prijs

Het Koninklijk Nederlands Waternetwerk, de beroepsvereniging voor waterprofessionals, bedrijven en organisaties in de watersector (voorheen NVA en KVWN) en tevens uitgever van het vakblad H2O, vraagt uw aandacht voor het volgende.

Sinds 2020 reikt Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW) de Waternetwerk MBO-prijs uit.

Deze prijs is ingesteld om meer aandacht te vragen bij MBO opleidingen voor het werken in de waterwereld, het belang van de koppeling tussen onderwijs en praktijk, en natuurlijk ook om MBO-studenten in het zonnetje te zetten.

De prijs zal jaarlijks in november tijdens het KNW najaarscongres uitgereikt worden aan de beste MBO-3 en MBO-4 leerlingen met een (eind)opdracht op het gebied van water.

MBO-studenten, of hun begeleiders, kunnen de eindopdracht insturen. De winnaars ontvangen een prijs en een oorkonde.

De eerste prijs bedraagt €600, de 2e prijs €300 en de 3e prijs €100. In de H2O-media wordt aandacht besteed aan de genomineerden.

Alle winnaars ontvangen tevens een jaar lang gratis lidmaatschap van KNW. Voor de afgestudeerden is het bovendien een mooie aanvulling op hun CV.

De opdrachten worden beoordeeld door een jury uit het werkveld aan de hand van de bruikbaarheid voor de (water)praktijk, de kwaliteit van de aanpak en de rapportage, de mate van vernieuwing en de wijze van presenteren.

De sluitingsdatum voor het inzenden van de eindopdracht is 15 september 2022.
Eindopdrachten kunnen digitaal (in Pdf-formaat) worden ingezonden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., kijk op onze site voor het reglement en het aanmeldformulier klik hier

Zijn er stagiaires binnen u bedrijf bezig met hun eindopdracht niveau 3 of 4 stuur deze dan in voor 1 augustus, heeft u nog vragen neem dan contact op met Carla Megens van KNW (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bel 06-19791037.

- MBO-prijs (waternetwerk.nl)

Elk jaar zijn er verschillende organisaties die wedstrijden organiseren. Steeds vaker wordt ook een duurzame aanpak beloond, of de wedstrijd zelfs helemaal gericht op energiebesparing of een ander duurzaam doel. 

Wedstrijd om goede ideeen

voedselverspilling

Challenge

Voedselverspilling

 

Een methode om met deze challenge aan de slag te gaan staat hier

169targets Ontwerp een autarkisch huis of wijk voor Smallingerland (de gemeente Drachten) De beste ideeen krijgen een prijs. Meer info staat in dit document. Looptijd komend schooljaar. (2018-2019)Aanmelden kan vanaf nu. Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 bouwcirculair

 

Ontwerp een duurzame woning samen met je gemeente. Bouw circulair legt contact met je gemeente en komt met een voorstel. Dat presenteert de gemeente en dan gaan teams er mee aan de slag. Uiteindelijk mogen de beste teams zich presenteren op een landelijke dag in juni 2019 waar het mooiste ontwerp en idee wordt gekozen door een vakkundige jury. Aanmelden kan na 14 juni 2018.  

Meer info mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

http://www.bouwcirculair.nl/

jong ondernemen
Jong Ondernemen
 

Jong Ondernemen heeft 2 programma's voor mbo-scholen.

Jaarlijks reikt Jong Ondernemen een prijs uit voor een college company (mini-onderneming). Meer informatie.

Ze hebben een project Social Innovation Relay. Dit project loopt al.
 Als onderdeel van de Student Company van het Jaar letten we ook op duurzaamheid. Afhankelijk of je deelneemt aan de competitie en je door bent van de regiofinale naar de halve en dan hele finale kun je daar kans op maken.

Wedstrijden


Campagne 10:10

Het doel van 10:10 (staat ook voor 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid) is om 10% CO2-uitstoot te besparen. Mensen, bedrijven en scholen kunnen allemaal meedoen en een bijdrage leveren.

De campagne is bekend van Wat doe jij uit?

 

 

 

 

solarboatrace

Dong Energy Solar Challenge

 
Tweejaarlijks wedstrijd voor zonneboten: boten die varen op zonne-energie. Ook mbo-scholen doen mee met eigen ontwerpen van studenten. 
technochallenge 
Technochallenge

Podiumvoorelektrotechniek

De Techno Challenge stelt elektrisch aangedreven superkarts ter beschikking.

Elk team krijgt de opdracht om op de kart een innovatie toe te passen en om een wetenschappelijk experiment mee te laten draaien tijdens de race.

De karts die aan de First Electro League meedoen hebben een elektromotor en zijn begrensd tot 80 km/u. De leeftijdsgrens voor coureurs is 16 jaar. Zij leggen vooraf een praktijk- en theorie-examen af voor een felbegeerde licentie.

     Wedstrijden Shell Eco Marathon

 

Shell eco marathon: Op 1 liter brandstof zo ver mogelijk rijden.