Open menu

Goede voorbeelden

Goede doelen loterij pand

De blokkendoos van jaren tachtig beton is voorzien van een nieuw glazen omhulsel, voorzien van aluminium ‘bladeren’ om het zonlicht te temperen. Het gedeeltelijk verwijderde beton is hergebruikt. Het pand is voorzien van zonnepanelen en energieopwekkende ramen.

Circl

De is Circl is een paviljoen aan de Zuidas. Een plek die ABN AMRO heeft gecreerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren. 

Isolatie van spijkerbroeken, hergebruikt meubilair en een demontabel ontwerp. Een houten vloer van afvalhout afkomstig van barkrukken tot oude kloostervloeren. De raamkozijnen uit een oud kantoor van Philips en het isolatiemateriaal is gemaakt van oude spijkerbroeken van werknemers: circa 16.000 oude kledingstukken zijn in het pand verwerkt.

Het materiaal moet of al zijn gebruikt of herbruikbaar zijn. De kozijnen van de buitenramen met een speciale coating in plaats van verf die omsmelting tot nieuwe producten gemakkelijker maakt.

Het houten skelet van het gebouw is van nieuw lokaal larikshout. De balken zijn breder dan noodzakelijk, zodat deze kunnen worden gerecycled. Wanneer het pand wordt gesloopt kunnen de balken worden afgeschaafd en worden gebruikt als standaard formaat planken.

Stroom van zonnepanelen aan de gevel wordt niet omgezet in wisselstroom, maar direct gebruikt. Dit levert energiewinst op. Het is nog zoeken naar koelkasten op gelijkstroom (die heeft men in de scheepsbouw).

Aeres Hogeschool AlmereNew Horizon is een bedrijf dat sloopt op een manier dat de materialen weer te gebruiken zijn in de bouw. Zij zien de stad als een grondstoffenmijn. Ze slopen voor niets en gebruiken geen kraan of zo. De grondstoffen slaan ze op bij de grote leveranciers en die leveren het mee met hun eigen producten. Net zo netjes verpakt en van net zo'n hoge kwaliteit. Dit bedrijf heeft ook alle spullen geleverd voor Circl.

Alliander te Duiven

Het stadskantoor van Venlo

Venlo1 Het gebouw is cradle to cradle gebouwd met materialen met geen kwaliteitsverlies en geen restproducten die alsnog gestort moeten worden.
Venlo2 Prettige plek waar je productief kunt zijn en minder ziekteverzuim.

De binnengevel is gemaakt van holz 100 een C2C gecertificeerd product.
Niet schadelijk voor het milieu en zonder kwaliteitsverlies te recyclen.
Ook op een eerlijke manier geproduceerd en uit bossen die weer aangeplant worden.
Venlo3 Groenbeplanting, elk seizoen andere uitstraling. Ze produceren zuurstof halen fijnstof uit de lucht en absorberen stikstofoxiden en ozon. Zo wordt de lucht gezuiverd. Natuurlijke isolatie tegen hitte en kou. De planten bevochtigen bovendien de lucht in het gebouw. Ze biedt vogels een rust en broedplaats midden in de stad.
Venlo4

  Het stadskantoor moest een gezond kantoor zijn. De groene gevel laat dat zien maar ook de groene wanden

Zo verhinder je te droge lucht en te weinig zuurstof.   

Venlo6  De zuidgevel is gemaakt van aluminium en is zonder kwaliteitsverlies volledig herbruikbaar.
Venlo7 zonneschoorsteen

 De zon warmt de schoorsteen op het dak op waardoor er een natuurlijke trek in het gebouw ontstaat. Warme lucht stijgt op en dan wordt lucht aangezogen uit twee vides.

Er ontstaat in feite termiek, opstijgende lucht. 

Venlo8 Het beton is voor een groot deel hergebruikt beton. 
Bollenplaatvloeren

Om beton te besparen werkt men met een bollenplaatvloeren. Dit maakt de vloer veel sterker en lichter. Daarom zijn er minder ondersteunende elementen nodig.

We hebben ook vides niet alleen in het stadskantoor maar ook in de garage.  

Venlo9 Het meubilair kan uit elkaar gehaald worden en krijgt een nieuw leven nadat het gebruikt is. Volledig demontabel.
Venlo10  Vloerbedekking van gerecycled materiaal en zuivert de lucht.
Venlo11WKO  WKO...
Venlo13  1300 zonnepanelen
venlo14 Betonkernakivering. Het water stroomt onder door de kelder en neemt zo de temperatuur aan van de grond. Dit pompt men zo snel mogelijk door het gebouw waardoor in de zomer het gebouw wordt gekoeld en in de winter (voor)verwarmd.
Venlo16

Op de bovenste etage bevindt zich een kas.

 Het in de kas aanwezige zuurstof en water voegen zuurstof en vocht toe aan de lucht door het gebouw.
De zon warmt de kas op en zo levert het warmte voor het hele gebouw.  De lucht wordt aangezogen vanuit de kas het gebouw in.

Venlo17  
Venlo20

Het regenwater wordt opgevangen op het dak.

 Het stroomt naast het water van de wastafels en pantries naar een speciale helofytenfilter naast het gebouw. Dat zuivert het water zodat het weer gebrukt kan worden voor toiletspoeling en de voeding van de gevel.
Het voorkomt ook hittestress in de patio, zorgt voor een groene omgeving en voor een toename van de biodiversiteit.

Venlo22 Het gebouw heeft drie terassen waar je op ontspannen wijze buiten kunt werken.  
De grote open trappen brengen  medewerkers meer in beweging. Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw ingebracht en wordt door mensen als prettig ervaren. Daarnaast is nagedacht over de akoustiek in het gebouw. De prestaties van het gebowu worden zichtbaar gemonitord. Dit draagt bij aan de bewustwording van de medewerkers en een lager energieverbruik. Over 40 jaar realiseert de gemeente een positief resultaat van 17 miljoen euro. Daarnaast is de kans op een hoge restwaarde van het gebouw zeer groot. Daarbij is het gebouw zo ontworpen dat het gemakkelijk uit elkaar te halen is.
Cradle to cradle is dus economisch voordelig.

 

The Greenhouse restaurant Utrecht

Een circulair restaurant met circulair meubilair en ciculair gebouwd. Het mag maar 15 jaar blijven staan maar is dan volledig uit elkaar te halen.  

 

Circulaire woningen (modulair en in 1 dag gebouwd)

Wakker geschud door milieuonvriendelijke cijfers, gaat bouwbedrijf Van Wijnen woningen bouwen die voor 70% circulair zijn. De truc? Volledig modulair en demontabel bouwen. “We willen een statement maken naar de industrie.” Fijn Wonen Circulair. Deze woningen zijn standaard nul-op-de-meter, helemaal elektrisch, betaalbaar en verplaatsbaar. Er zijn drie types, twee maten, zes verschillende breedtes en dieptes en een gevel die je zelf kunt kiezen, zonder kruipruimten en funderingsbalken, 25 jaar garantie op de bouwkundige en energetische prestatie.

Modulaire woningen – provincie en gemeente Utrecht 

De woningen bestaan uit simpele bouwelementen, die allemaal zelfdragend zijn en als legostenen aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een unieke woning. De woning kan meegroeien of – krimpen met de bewoner.

utrecht

Circulaire electriciteitskables

De elektriciteitskabels zijn circulair van kabelwereldleider Prysmian. Huidige stroomkabels kunnen na hun levensduur alleen nog verbrand worden om het metaal eruit te halen. Deze kan makkelijk gestript worden, waardoor alles klaar is voor hergebruik. De kabel bestaat bijvoorbeeld uit één soort PVC-afvalplastic in plaats van meerdere soorten plastic.