Open menu

Reparenen, repaircafé's en circulaire ambachtscentra.

Diverse vrijwillige reparateurs staan in ongeveer 500 repaircafés in Nederland klaar met kennis op het gebied van elektrische apparatuur, fietsen maken, textiel/kleding herstellen, speelgoed en computers. 

Op de site van JaFix zijn tal van handleidingen te vinden voor reparaties aan computers, Senseo's, telefoons, witgoed en speelgoed.

Hierbij gaar veiligheid voor alles. Achtereenvolgens krijg je storing/defect detecteren, analyse maken, reparatie al dan niet mogelijk achten, reparatieplan maken, inschatten welke gereedschappen, materialen en/of onderdelen nodig zijn, daadwerkelijk repareren en intussen het contact met de 'klant' optimaal houden. Er is ook geen sprake van garantie op het slagen van de reparatie, wat voor de klant vervelende gevolgen kan hebben

repaircafé

Bij elk Repair Café zijn grofweg enkele tientallen vrijwillige reparateurs betrokken, van wie velen bereid zijn om docenten lokaal te ondersteunen bij het formuleren en implementeren van repareren als vaardigeheid in het MBO.

Het zou mooi zijn als we zouden kunnen komn tot samenwerkingsvormen tussen milieustraten, kringloopwinkels, Repair Cafés en onderwijsinstellingen.

Reparatiekennis en -vaardigheden zouden een basis kunnen vormen voor een nieuwe generatie reparateurs en bewuste consumenten die (zelf) repareren weten te waarderen. In een circulaire economie is repareren de eerste actie die wordt uitgevoerd wanneer spullen kapotgaan. Om in de repareerbehoefte te voorzien, dient de reparatiesector te worden verdubbeld.

If you can open it, you own it.

Repaircafé op school

Op het Deltion college hebben ze een repaircafé gerund door oud docenten en gepensioneerde technici die het leuk vinden er aan mee te werken. Studenten kennen nieuwe technieken als 3Dprinten. Samen maken ze er betekenisvol onderwijs van. Repair Café op mbo-school in Zwolle – Repair Café (repaircafe.org) 

In 2023 

repaicafe2

Voor scholen zou je reparatienetwerk kunnen opzetten. 
Je kan Race against Waste ondersteunen.
Je kan tutorials over repareren/herstellen maken of op een site plaatsen of typ gewoon reparatie tutorials in en je krijgt allerhande hulp.
Je kan gaan samenwerken met lokale netwerken en ook mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt
Je kan ICT reparatiemogelijkheden aanbieden
Je moet geen garanties bieden op school, maar je kan wel beloven dat je je best doet iets te repareren.
Als je garantie wil hebben dat het gerepareerd wordt, moet je maar naar een officiele plek gaan.
Je kan op scholen gebruik maken van het hele machinepark wat er staat (en vaak niet gebruikt wordt).
Je moet wel regelen dat er begeleiding is. Dat kan geld kosten. Misschien subsidie zien te krijgen voor opstartproblemen.
Je kan dan een handboek of draaiboek maken rondom hergebruiken/repareren.
Vanuit wat geleerd wordt kan je gaan denken aan de opschaling.
Je kan een App maken waarin te repareren spullen worden aangeboden. De ontvanger kan dan aangeven wel of niet.
Daarin kan je ook om raad kan vragen.

Upcycling en repaircafees

Dat kan via repaircafe's, circulaire ambachtscentra of upcycle centra.
Wie weet kan dit leiden tot de opleiding upcycle specialist of repaircafé medewerker, of dat het vak repareren wordt ingevoerd.

Upcycle centrum Almere

In Almere staat er een. Gebouwd met gerecyclede materialen, energieneutraal, demontabel en geschikt om afval wat burgers aanleveren te upcyclen tot nieuwe waardevolle producten, met ruimte voor educatie, werkplaatsen en bedrijven. Alles draait om hergebruik.

upcycling

Zo is het bordes van de milieustraat gebouwd van prefab elementen, gemaakt van gerecycled beton van gesloopte gebouwen uit Almere en omgeving. In het dak is 26 ton hergebruikt staal verwerkt uit onder meer het zwembad in Almere. Oude autobanden dienen als afscheiding van de rijroute. Het scherm rond het recycleperron is gemaakt van oud hout en de poort heeft met gebruikte fietswielen een bijzondere uitstraling gekregen.

upcycling3

upcycling2

Upcycle4Uitleg in een kringloopcentrum 

 

Filmpje van ROC van Flevoland en practor circulaire economie Maurijn Ode.

Een apparaat zelf repareren wordt steeds moeilijker - ook doordat fabrikanten het moeilijker máken. Een 'recht op reparatie' is daarom gewenst, zeggen reparateurs.

Repareren bespaart je geld
Repareren is beter dan recyclen
Als je het niet kunt repareren, dan is het niet van jou.

iFixit is een wereldwijd netwerk van websites met instructies, speciaal gereedschap en onderdelen om zelf je apparaten te kunnen repareren.

Iedereen moet het zelf kunnen maar dat wordt juist steeds moeilijker.

In de eerste plaats door omdat zaken steeds compliceerder en kleiner worden
Het vervangen van een kapot smartphonescherm is doorgaans moeilijker dan een nieuw snoer en een nieuwe stekker monteren aan een defect broodrooster. En als je pech hebt, lukt het niet zonder microscoop.

En fabrikanten máken het ook steeds moeilijker om apparaten open te krijgen. Behuizingen van laptops zijn dichtgelast, schroefjes om bij de batterij te komen hebben opeens een andere schroefkop dan gangbaar of onderdelen zijn verlijmd in plaats van in elkaar geschroefd.

En dan moet je nog aan de onderdelen zien te komen.

Met name Apple is berucht omdat het jarenlang weigerde onderdelen te sturen aan consumenten of onafhankelijke reparateurs. Het bedrijf bestrafte telefooneigenaren die hun scherm lieten repareren door een monteur zonder Apple-licentie.

Ineens werkte gezichtsherkenning niet meer bij de iPhone 13.Als Apple het zelf niet doet, doen wij het wel, dachten Kyle Wiens en Luke Soules in 2003, want er gaat bijvoorbeeld weleens een kop koffie over een laptop heen, of je laat hem vallen. Wiens liet een laptop van Apple uit zijn handen kletteren en kon tot zijn verbazing nergens online een reparatiehandleiding vinden. Dat kwam doordat Apple actief het internet afspeurde en ze offline liet halen. |

Vanuit Californië begonnen ze iFixit, met handleidingen en gespecialiseerd gereedschap voor consumenten en onafhankelijke reparateurs.Tot nu toe levert Apple alleen originele onderdelen aan erkende reparateurs. Onafhankelijke reparateurs - ook particulieren - zijn afhankelijk van onderdelen uit een veel grijzer circuit
Vaak hebben de batterij of processor heeft een serienummer dat de software herkent als het originele product uit de fabriek. Op die manier kon Apple op afstand Face ID uitschakelen na reparatie van het scherm.

De Europese Unie wil het recht op reparatie gaan regelen.

Ook beloofde Apple deze maand (sommige) onderdelen en reparatiehandleidingen beschikbaar te stellen aan consumenten en onafhankelijke reparateurs. Voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten en voorlopig alleen voor iPhones van de modellen 12 en 13. Bij dat openschroeven komen batterij en scherm het eerste los. Dat zijn de twee onderdelen die het meest aan vervanging toe zijn, dus dat vergemakkelijkt ineens veel onderhoudswerkzaamheden aan de telefoons.

Reparatie is daarbij relatief gezien wel duurder. 

Competenties:

- heeft kennis van het gebruik van zintuiglijk waarnemingen bij onderzoeken van het te repareren item

- heeft kennis van het gebruiken van aanvullende informatie (technische tekeningen / schema's / handleidingen e.d.) bij onderzoek en reparatie

- heeft kennis van veiligheidseisen, passend bij het te repareren item en de te gebruiken gereedschappen en/of apparatuur

- heeft brede kennis van zoekstrategieën om hulp en/of voorbeelden te zoeken op internet e.d.

- heeft brede kennis van de te repareren producten heeft brede kennis van montage- en demontagetechnieken van (technische) onderdelen 

- heeft specialistische kennis van veelvoorkomende reparaties binnen een deel van het totale spectrum waarbinnen reparaties gangbaar zijn.

- kan veelgebruikte apparatuur / gereedschappen / machines hanteren om reparaties uit te voeren kan bij repareren planmatig en doelmatig werken kan verzamelde (storings)informatie en waarnemingen analyseren kan relaties leggen tussen gemelde storingen/klachten en waarnemingen

- kan een functionele en/of operationele test uitvoeren om na te gaan of de reparatie met goed gevolg is verlopen kan persoonlijke beschermingsmiddelen kiezen voor onderzoek en reparatie, passend bij het aangeboden item kan met een klant/opdrachtgever communiceren

- kan communiceren met de klant

Opknappen

Eerst grondig schoonmaken, dan schuren, weer afnemen, dan eerste laag erop en dat kan ook grondverf zijn, dan licht opschuren, dan de tweede laag in de kleur die je erop wil hebben. 

kringloopleren

 

 

.