E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Upcycling

Dat kan via repaircafe's, circulaire ambachtscentra of upcycle centra.

Upcycle centrum Almere

In Almere staat er een. Gebouwd met gerecyclede materialen, energieneutraal, demontabel en geschikt om afval wat burgers aanleveren te upcyclen tot nieuwe waardevolle producten, met ruimte voor educatie, werkplaatsen en bedrijven. Alles draait om hergebruik.

upcycling

Zo is het bordes van de milieustraat gebouwd van prefab elementen, gemaakt van gerecycled beton van gesloopte gebouwen uit Almere en omgeving. In het dak is 26 ton hergebruikt staal verwerkt uit onder meer het zwembad in Almere. Oude autobanden dienen als afscheiding van de rijroute. Het scherm rond het recycleperron is gemaakt van oud hout en de poort heeft met gebruikte fietswielen een bijzondere uitstraling gekregen.

upcycling3

upcycling2

Upcycle4

Repaircafé's en circulaire ambachtscentra.

Diverse vrijwillige reparateurs staan in ongeveer 500 repaircafés in Nederland klaar met kennis op het gebied van elektrische apparatuur, fietsen maken, textiel/kleding herstellen, speelgoed en computers.

repaircafé

Bij elk Repair Café zijn grofweg enkele tientallen vrijwillige reparateurs betrokken, van wie velen bereid zijn om docenten lokaal te ondersteunen bij het formuleren en implementeren van repareren als vaardigeheid in het MBO.

Het zou mooi zijn als we zouden kunnen komn tot samenwerkingsvormen tussen milieustraten, kringloopwinkels, Repair Cafés en onderwijsinstellingen.

Reparatiekennis en -vaardigheden zouden een basis kunnen vormen voor een nieuwe generatie reparateurs en bewuste consumenten die (zelf) repareren weten te waarderen. In een circulaire economie is repareren de eerste actie die wordt uitgevoerd wanneer spullen kapotgaan. Om in de repareerbehoefte te voorzien, dient de reparatiesector te worden verdubbeld.

If you can open it, you own it.

Repaircafé op school

Op het Deltion college hebben ze een repaircafé gerund door oud docenten en gepensioneerde technici die het leuk vinden er aan mee te werken. Studenten kennen nieuwe technieken als 3Dprinten. Samen maken ze er betekenisvol onderwijs van. Repair Café op mbo-school in Zwolle – Repair Café (repaircafe.org) 

Uitleg in een kringloopcentrum 

 

Filmpje van ROC van Flevoland en practor circulaire economie Maurijn Ode.

 

Duurzaam bouwen