Open menu

Demontabel, modulair, gestandaardiseerd, prefab 

 

demontabel

Als je bouwt met prefab elementen is het eenvoudig om na de bouw materialen uit het gebouw te verwijderen. Dan is een gebouw na de levensduur gewoon uit elkaar te halen. Lego kan hiervoor als metafoor gebruikt worden: de elementen worden sequentieel (op elkaar volgend) met elkaar verbonden.

Als in het midden van een gevel een kozijn vervangen moet worden en alle kozijnen zijn geheel sequentieel (op elkaar volgend, als een kralenketting) verbonden, dan moeten alle aansluitende kozijnen eerst losgemaakt worden. Pas daarna kan je bij het kozijn komen dat vervangen moet worden. Omdat ook in de bouw tijd geld kost, is de tijdsinvestering te groot waardoor men er eerder voor kiest om het middelste kozijn eruit te slopen, inclusief kwaliteitsverlies. Dit is niet nodig!

Prefab

als elementen van woningen als gevels en daken in de fabriek kunnen worden gemaakt, kan dat goedkoper, beter, sneller en onder prettige omstandigheden worden gedaan. Door gestandaardiseerde maten te gebruiken zijn elementen in de toekomst weer in te zetten op andere plekken. Zo kunnen woningen goed en precies gefabriceerd worden, betaalbaar blijven en snel worden neergezet. Dat kan al in één dag. 

prefabgevel

De onderstaande woningen kunnen eenvoudig meegroeien en -krimpen. De onderdelen zijn prefab en herbruikbaar.

modulairbilt

Meer over modulair bouwen zie https://duurzaammbo.nl/modulair-bouwen

Meer over bouwen in componenten zie https://duurzaammbo.nl/duurzame-materialen/bouwen-in-componenten

Donor skelet

De draagstructuur van een bestaand gebouw wordt in dat geval zó uit elkaar gehaald dat de onderdelen in andere gebouwen gebruikt kunnen worden. Door gebruik te maken van deze donor-onderdelen, zijn er veel minder primaire grondstoffen nodig.

Deze manier van bouwen vraagt om een andere aanpak, omdat architecten en ingenieurs door de toepassing van tweedehands constructieve elementen niet van tevoren weten wat zij kunnen verwachten. Daarom spreekt men ook wel van ‘material driven design’: het materiaal bepaalt de vormgeving, niet andersom.

Liften

Bij M-Use betalen klanten alleen voor het gebruik van de lift. Daarnaast is het bedrijf ook verantwoordelijk voor het onderhoud. De liften gaan hierdoor volgens de bouwer langer mee dan normale liften. Als de lift aan het eind van de levensduur komt, wordt het apparaat gedemonteerd en vervangen door een nieuw exemplaar. Onderdelen van de oude lift worden hergebruikt, of gerecycled.