Open menu

De levensduur verlengen

Hier begint het natuurlijk mee. Hoe langer je met bouwmaterialen doet hoe beter het is. 

Wat is de levensduur van bouwmaterialen?

De vraag is dan welke levensduur je bedoelt:
• De bouwtechnische levensduur;
• De economische levensduur;
• De functionele levensduur;
• De installatietechnische levensduur;
• De esthetische levensduur.

Bij het circulair denken, gaan we uit van de Bouwtechnische levensduur. Dit is de maximaal haalbare leeftijd van een bouwmateriaal. Na die tijd heeft het materiaal de benodigde functie niet meer. Als maximale bouwtechnische leeftijd van materialen en producten in gebouwen benaderd kan worden, dan is het rendement van de materialen het hoogst. 

Je kan de levensduur verlengen door goed onderhoud te plegen en reparaties uit te voeren. 
Bij de aanschaf kan je kijken naar of de materialen degelijk zijn en of ze een lange levensduur hebben. 
Een life cycle analysis LCA kan daarbij helpen.

We zouden sociale werkplaatsen in moeten kunnen zetten om materialen weer geschikt te maken.

Stonecycling

Jaarlijks produceren we in Nederland 25 miljoen ton bouw- en sloopafval. Dit is de grootste afvalstroom die we in Nederland hebben. Hoewel 90% gerecycled wordt, betekent dit in de praktijk dat dit materiaal eindigt als opvulling voor nieuwe wegen. Dit is in feite downcycling.

StoneCycling maakt nieuwe metselstenen van sloopafval. Hierdoor voegt het juist waarde toe aan dit materiaal door het te upcyclen tot nieuwe circulaire stenen. Op deze manier benutten zij de economische en duurzame kwaliteit dat dit afval heeft. StoneCycling is hiermee een van de voorlopers in de transformatie naar een circulaire economie.

stonerecycling

Houtrecycling

Stichting stadshout maakt er mooie dingen van. http://stadshout.nu/

stadshout

houtverwerking

Hergebruikt hout in Velux dakramen. 

 

Betonpuingranulaat in mutatie-onderhoud om b.v. een slechte houten vloer te vervangen

Mobiele betonrecycling

02 mobiele fabriek voor circulair beton c2ca ciructon adr has
C2CA Technology B.V. heeft een mobiele fabriek ontworpen die de productie van circulair beton op locatie mogelijk maakt. Door de recyclingtechnologie kan de materiaalkringloop van het product in de bouw volledig worden gesloten. In een eerder onderzoek stelde CE Delft dat de industrie onder meer door de kringloop te sluiten tot 30 procent op de uitstoot kan besparen.

Door de mobiel inzetbare recyclingtechniek wordt gebroken puin op locatie verwerkt tot direct toepasbare hoogwaardige grondstoffen voor nieuw beton: ‘circugrind’, ‘circuzand’ en ‘circument’. Volgens C2CA Technology B.V. gaat bij het proces geen materiaal verloren. Voeg een betonbreker en een mobiele mortelcentrale aan de technologie toe, en je maakt ter plekke nieuw beton.

New Horizon Urban Mining en grond-, weg-, en waterbouwer Rutte Groep hebben een machine die beton kan splitsen in zand, cement en grind. Het is wereldwijd voor het eerst mogelijk om beton op deze manier te recyclen.

Verwerking van de stalen constructie

staalconstructie
tot een nieuw gebouw
staalconstuctie2

Gerecyclede isolatie

Metisse® is isolatiemateriaal gemaakt van gerecycled katoen. Het is gemaakt van ingezamelde kleding die niet meer draagbaar is, vooral spijkerbroeken. Deze kleding zou anders verbrand zijn, maar is nu gebruikt als grondstof. Doordat het gemaakt is van oude kleding en doordat het productieproces erg weinig energie kost, is het dus een duurzaam alternatief voor steen- of glaswol. De andere voordelen zijn:
• Metisse® is zacht, prikt niet en is daardoor prettig verwerkbaar;
• Damp regulerend vanwege de natuurlijke vezels;
• Koel in de zomer door hoge warmte opslag;
• Structuur van de vezels zorgt voor goede geluidsdemping;
• Zeer sterk materiaal en goede isolatie;
• Verkrijgbaar in platen en rollen van verschillende dikten;
• ’Sociaal isoleren’: Door het gebruik van Metisse worden de organisaties achter VRK Isolatie ondersteunt. Hierdoor draag je bij aan het creren van duurzame werkgelegenheid voor groepen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

isolatiespijkerbroeken

Je kan met citumen werken wat een circulaire dakbedekking is.