Samenwerken met
instanties
marktplaatsen, bouwbedrijven, installatiebedrijven, groothandels, leveranciers van bouwmaterialen, toeleveranciers, slopers, vervoerders, overheden, gemeenten, woningbouwcorporaties, architectenbureau's.
personen
opdrachtgevers, eigenaren, financieelspecialisten, opnemers, controleurs, makelaars, omwonenden, onderzoekers adviseurs, werkvoorbereiders, uitvoerders, projectleiders, calculators, monteurs, timmerlieden, constructeurs, architecten, bouwmanagers, projectontwikkelaars etc.
ketens
Als we een gebouw in elkaar gaan zetten, iets wordt geprefabriceerd in de fabriek, dan moeten de assembleurs voorbij hun eigen positie en werkveld kunnen kijken naar aanpalende werkvelden maar ook naar andere schakels in de keten.
Alle vakmensen die bij de bouw betrokken zijn zouden zich moeten kunnen inleven in wat de andere schakels in het proces nodig hebben om de gezamenlijke keten te kunnen sluiten.
B.v. als je een geprefabriceerde gevel in een constructie gaat hangen dan moet je iets weten van de toleranties die aan het casco zitten. Dat vergt inlevingsvermogen en samenwerking.
De overheid heeft platform CB23 (circulair bouwen in 2023) opgezet. Hierin bespreekt men met allerhande partijen circualir bouwen om te komen tot definities, meetmethoden etc. Een filmpje hier over plus uitleg over circulair bouwen
Digitalisering
Nederland heeft een Uniforme Object Bibliotheek opgezet waarin de keten samenwerkt.
Doe alles in openheid want er is genoeg werk en concurrentie is niet nodig.Productdata, BIm3 modellen uitwisselen in de keten van Ontwerp tot Bouw tot de Techniek er in. Zie hier
Digigo
Digitalisering in de bouw.
BrabantWonen en oud materiaal hergebruiken
Woningcorporatie BrabantWonen zet bij reparaties voortaan gebruikte producten en materialen in, die uit slooppanden zijn verwijderd en nog goed van kwaliteit zijn. Kranen, sloten, spiegels en leuningen krijgen zo een tweede leven. Natuurlijk pas nadat ze grondig zijn schoongemaakt, nagekeken en opgeknapt.
Bij het inzetten van oude, goede producten werkt BrabantWonen samen met A. van Liempd Sloopbedrijven en technische groothandel Mastermate. De eerste samenwerking op dit vlak was bij de te slopen flats in Boschveld en de Gestelse buurt in Den Bosch. Van Liempd 'oogst' de materialen bij de slooppanden en knapt ze op. Mastermate zorgt voor de opslag en levert de blijvertjes aan BrabantWonen.
Huurders van BrabantWonen hoeven niet bang te zijn dat ze een tweederangs product krijgen. Ze gebruiken alleen kwalitatief goede producten.
Het is goed is dat deze materialen een 'tweede leven' krijgen. Bij elk reparatieverzoek wordt eerst gekeken of er een 'blijvertje' in voorraad is. Pas als dat niet zo is, zetten we nieuwe producten in. Bijkomend voordeel is dat we besparen op grondstoffen en zorgen voor minder afval.
Met wie is weergegeven in het onderstaande plaatje.