Open menu

Innovaties

Waarom zijn huizen niet veel goedkoper? In de landbouw is de productiviteit enorm omhoog gegaan. In de bouw niet terwijl die 40 % van de CO2 produceert. 10 % vanwege de grondstoffen en 30 % in de bouw zelf.

In de bouw worden allemaal losse producten aangeleverd. Het zou veel meer als systeem moeten worden benaderd b.v. via geautomatiseerde gevelproductie units. Drones die inmeten en men moet serieus gaan kijken naar printtechnieken en nieuwe materialen. Wie weet kunnen we algoritmen bedenken die robots aan het werk zetten om huizen te bouwen. Je moet gevels voor € 600 kunnen bouwen.

Systeemdenken. Er zijn veel te veel partijen betrokken bij de bouw. Hierdoor heeft men te maken met opstapeling van faalkosten, transactiekosten etc. Die kosten kunnen met 35 % omlaag.

Eigenlijk zou de klant met maar één leverancier te maken moeten hebben die de schil en de fysieke delen, de installaties en de domotica geintegreerd levert. Vergelijk bouwen met assembleren, robotisering, standaard modules maar ook gepersonifieerde confectie.

dakpanzonnepanelen- Zonnepanelen in de vorm van dakpannen -> Synroof Dedemsvaart

- Ventilatiepomp Inventum Houten Ecolution Combi 50 (mechanische ventilatiebox die natuurlijke lucht in laat en de mechanische lucht eruit laat. De warmtepomp maakt van 20 oC binnenlucht 5-8 graden buitenlucht door 55 oC water te produceren voor CV of boiler. In hele koude perioden springt een HR ketel bij. Hierdoor wordt het rendement niet 90 maar 140 %. Geluidsarm en 40 % minder CO2 productie.

- Groene daken van poly grow Rectigro Kesteren met een polyurethaan basis die verzadigd 35 kg /m2 is (zonder planten)

- Via spiegels licht in huis. Colt Heliostat Licht dat opwarmt wordt geabsorbeerd (geeft koeling)

- Isolatiep[laten van Kooltherm geven tot 40 % besparing en in 4-8 jaar terugverdiend

- Bakstenen.De slimbrick Niet 10 maar 7 cm dik. minder energie nodig om te maken en met ruimte voor isolatie. Rivieren zetten meer klei af dan nodig voor de industrie. Met de restwarmte van het bakken worden de bakstenen gedroogd. 5-50 % van de bakstenen wil men gaan hergebruiken. Ombouwen van bestaande gebouwen wodrt de toekomst. Scholen en kantoren in woningen.

- Bamboe dakgoten
- WKO geeft 40 - 80 % besparing

Uitklapbaar huis


https://youtu.be/usbyJLOiFbE 

De Zweed Svante Bengtsson heeft Rehact ontwikkeld, een energiebesparend koelings-, verwarmings- en ventilatiesysteem voor gebouwen. Het geavanceerde systeem maakt gebruik van de temperaturen en luchtstromen binnen en buiten het gebouw en bespaart 85% energie.
duurzaam bouwen
Having an effective distribution system greatly enhance performance of local energy sources and increase the benefit of energy recovery. Since the system uses water for energy transportation, it can be connected to a large variation of energy sources.

Today the Rehact Energy System can reduce the need for external energy for heating, cooling, hot water and fresh air by 85%.

However, the largest benefit is in the reduced installation cost, giving a payback time of less than 3 years.

Men heeft een douche ontworpen die het water regenereert (door te pasteuriseren en te zuiveren). Zie hier

  

Off grid wonen

De Nederlandse start-up Sustainer Homes bouwt woningen die, dankzij hernieuwbare energie en een regenwaterbuffer, volledig zonder water, gas en elektriciteitsaansluiting kunnen.
sustainer-homes

Studio RAP - Robotics Architecture and Production. Architectonisch ontwerp en digitale fabricage. 6 assige industriele robots aangestuurd door een ontwerpomgeving.
De meest waanzinnige vormen worden beschreven maar het ontbreekt aan de vertaling naar een realistische fysieke expressie. RAP realiseert ze wel.
Een heel interseeante video. Zie hier

Een verticaal dorp in Utrecht (klaar in 2023)

MARK moet een voorbeeld worden voor gezond stedelijk wonen, een plek waar wonen, sporten en natuur samenkomen. De 1.125 klimaatneutrale woningen - waarvan 60% sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen zijn - krijgen patio's en groene tuinen. Op verschillende niveaus in de torens komen plekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Green city
Met gedeelde wasserettevoorzieningen, flexibele werkplekken, deel-logeerkamers en ateliers voor kunstenaars is 2000m2 gereserveerd voor samen leven. Aan de voet van 'het dorp', tussen de gebouwen in, komt een openbaar stadsbos. In de hoogste toren kun je straks naar een spectaculair uitkijkpunt op een glazen balkon. Met al deze faciliteiten beoogt MARK de eenzaamheid van wonen op hoogte te bestrijden. 'In plaats van het creëren van een eenzame wereld - waarin de lift het vervoermiddel is van niemand naar niemand – biedt MARK een groot aantal ontmoetingsruimten voor haar bewoners.'

Ook aan de mobiliteit van de bewoners is gedacht. In de fietsenstalling is plek voor 3.500 fietsen en er komen zo'n 100 deelauto's beschikbaar. Om MARK te bewonderen of bewonen moeten we nog even geduld hebben, de oplevering van het project is gepland in 2023. Maar op andere plekken in het land - en in de wereld - zien we soortgelijke concepten voor duurzaam wonen.
Uitkijkpunt

Het uitkijkpunt vanaf een glazen balkon | Foto's: A2 Studio

Sustainer homes (van container en sustainability)

sustainer

De duurzame en flexibele mogelijkheden komen voort uit het unieke bouwsysteem op basis van CNC-gefreesde houten modules. Deze modules zijn de bouwstenen waarmee haast elk gebouw kan worden gerealiseerd: zowel binnen als buiten, van woningen tot utiliteitsbouw. De modules zelf zijn compleet circulair en gaan een leven lang mee. Door slim gebruik te maken van nieuwe fabricage- en ontwerptechnieken geven ze een nieuwe betekenis aan maatwerk. Zo maken we de ontwerpvrijheid van een eigen architect beschikbaar voor een breed publiek. Zie hier

sustainer home

Altair Inspire is een computerprogramma dat is geïnspireerd op onze natuur, die als geen ander in staat is om structuren te optimaliseren. Denkt u ook eens aan de interne structuur van betonwapening. Deze liggen nu vaak in een grid, maar als we dit optimaliseren kunnen we waardevolle ruimte en beton besparen bij een sterker eindresultaat. Altair Inspire is in staat om een vorm voor uw ontwerp te berekenen die optimaal weerstand biedt aan alle optredende krachten. U bespaart zo ruimte en materiaal bij een prachtig design. De opkomst van 3D printing in de bouw biedt u ruim baan om deze innovatie toe te passen.

altan2

altan

 

 

%MCEPASTEBIN%