Open menu

Nul op de meter (flat)renovatie

Het was de bedoeling dit voor € 65.000 per woning te realiseren. Aan de gevel mocht niet veel gedaan worden. In een bewoonde straat en als project dat opgeschaald kan worden.

De kosten komen terug via de EPV = energie prestatie vergoeding (een soort belbundel voor energiekosten). Een balans van verbruikte en teruggeleverde energie.

Ieder woning heeft een eigen warmtepomp, PV paneel en eigen afrekening van gebruik.
Hierdoor was kostenbesparing op gezamenlijke installaties niet mogelijk.

flat2

Op den duur zullen veel flats dezelfde behandeling moeten ondergaan.

Werkwijze:

warmteverlies maximaal tegen gaan
- door luchtdichting
- isolatie van geveldelen en glas (triple)
- van kunststof naar houten kozijnen
energieopwekking via
- PV panelen (maar ja..je hebt niet veel dak voor al die woningen)
- warmtepomp
- wtw (warmteterugwin-installatie  in wordt verwarmd met uit)
- warmtepomp 1 deel energie is 5 delen warmte
- buffervat voor lage temperatuur verwarming en warmwatervoorziening.
- warmtekoudeopslag 40 meter onder de grond met aardwarmtepomp voor sommige huizen
   (deze zijn bedrijfszekerder, hebben een iets betere COP maar het boren is relatief kostbaar en boren is niet overal toegestaan.
- de warmteafgifte van de lage temperatuurverwarming ging via normale (grote) radiatoren.
   opwarming gaat langzaam maar afkoelen ook. Het is aan te raden 's-nachts net zo te verwarmen als overdag.
- de temp van de warmtepomp is geen 60 graden dus om legionella te voorkomen is extra verwarming van het water nodig.
- grondvloeren zijn afgehakt opgevuld met isolatiemateriaal en afgewerkt waardoor de deuren en drempels verhoogd moesten worden.
- het achterbalkon is bij de woning getrokken voor de technische ruimte en grotere keuken.
- de balkonvloer is los gemaakt van de kamervloer (om koudebrug te voorkomen)
- de medewerkers moesten heel zorgvuldig werken en moesten betrokken zijn.

flat3flat4

Er gaat meer energe zitten in het warm water dan in de verwarming. 
De luchtdichting zat op ongeveer Qv10=0,12

Men heeft de GeniaAir 3 kWH en de Arotherm 5 kWH  gebruikt. 

Men is benieuwd wat de installaties gaan doen bij extreem weer. Dat is nog niet bekend. 

Skids

Vaillant is installaties op skids aan het maken = passend in een metalen frame waarin alles al gemonteerd en aangesloten is. Zo'n frame hoeft alleen nog maar geinstalleerd te worden. Men wil nu zelfs frames die (weer)dicht zijn zodat units ook buiten geplaatst kunnen worden (met verschillende opties). Plug-and play en nog compacter.

Inside out voor eerste energieleverende flat

Energieleverende hoogbouwflat Utrecht Europese primeur door 'Inside Out' renovatiesysteem
Aan de Henriëttedreef in Utrecht Overvecht wordt een hoogbouwflat gerenoveerd in opdracht van woningcorporatie Bo-Ex. Samen met de consortiumpartners van het ‘Inside Out’-concept passen ze een modulair renovatiesysteem toe waarbij de flat na de renovatie meer energie zal opwekken dan de bewoners verbruiken. Dit resulteert onder andere in lagere woonlasten voor de huurders. ClimaRad is als partner/ toeleverancier intensief betrokken bij dit project door de toepassing van haar decentrale klimaatoplossing: ventilatie en lage temperatuur verwarming (LTV) in combinatie met een warmtepomp.

flat utrecht

Met het modulaire renovatiesysteem van het Inside Out Consortium kunnen tienduizenden vergelijkbare jaren ’60 en ’70 hoogbouwflats in Nederland worden verduurzaamd en van het aardgas/de stadsverwarming af.
Bekijk het project

Hoog Lindoduin

Bij de renovatie van Hoog Lindoduin, een veertien verdiepingen tellend flatgebouw met 182 galerijwoningen worden de nieuwste generatie warmtepompen van Itho Daalderop geïnstalleerd, de WPU 5G met een voorraadvat van 150 liter ten behoeve van warm tapwater. Daarnaast is het Itho Daalderop HRU 300-ventilatiesysteem met warmte-terugwinning onderdeel van het klimaatsysteem. Ook isolatie nieuwe kozijnen, dak- en kopgevelisolatie, HR++ dubbelglas, een wtw-ventilatiesysteem, warmtepompen en vloerverwarming.

flat utrecht

In Utrecht start in 2020 een renovatieproject van een sociale huurflat. Na de renovatie zal elke bewoner niet alleen energieneutraal wonen, maar de flat zal zelfs meer stroom opwekken dan de bewoners gebruiken.

- elke gevel en elk muurelement wordt vervangen door een moderne versie, met driedubbel glas en geïsoleerde muren.
- in de gevels zit een installatie die ventileert en die weglekkende warmte hergebruikt.

Bovenop de flat komt een industriële warmtepomp die genoeg levert om de 58 woningen te verwarmen en van warm water te voorzien. Het dak en de zijkant van de flat komen vol te hangen met zonnecellen die samen als het goed is genoeg stroom produceren voor de bewoners én eventuele elektrische auto's die bij de flat geparkeerd staan. Bewoners van de flat moeten maximaal een week hun huis uit voor de verbouwing, waarna de woning energieneutraal is.

In de jaren '60 zijn een hoop flats gebouwd met een betonnen 'skelet' en goedkope prefab-elementen voor de gevel, kozijnen en muren. Die elementen zijn makkelijk te vervangen, wat de renovatie mogelijk maak. Al die woningen kunnen op relatief korte termijn duurzamer worden.

Bestaande woning verduurzamen

Hoe oude woningen te renoveren?

Klik op de foto voor een vergroting.

renovatie

Kosten

De gehele renovatie van kantoorgebouwen naar woningen is mogelijk met vier modules; gevel module, badkamer/keuken module, bed/bureau module en wand module. Zo wordt het renoveren van de slecht presterende kantoren laagdrempelig en betaalbaar. Daarnaast kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen.

Elke bewoner heeft natuurlijk zijn eigen eisen en wensen voor zijn of haar woning, daarom kunnen de modules door de bewoners zo worden geplaatst dat de woning aan hun eisen voldoet. Het appartement kan bijvoorbeeld groter of kleiner worden en er kan een makkelijk een extra slaapkamer of badkamer aan worden toegevoegd. Hierdoor is het ontwerp erg toekomstbestendig.

Renovatie van een oud grachtenpand to A+

oudpand 

Meer info zie hier