Stap 3: toepassen van efficite technieken om in de resterende warmte-/koudebehoefte te voorzien

Duurzame-energietechnieken kunnen niet altijd in de gehele warmte-/koudebehoefte voorzien, of de pieken in de vraag niet opvangen. Ook komt het voor dat duurzame-energietechnieken technisch of financieel niet haalbaar zijn. In die gevallen worden (al dan niet als aanvulling op duurzame-energiesystemen) technieken toegepast op basis van fossiele brandstof. Dit dienen dan wel efficite technieken te zijn.

EPC

Woningen die voldoen aan de EPC-eis ≤ 0,8 zijn veelal uitgerust met een hr-ketel, Rc ≥ 4,0
(m2k)/w, HR++-glas, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning, of een intelligente ventilatie. Ook is het een optie om te kiezen voor warmteterugwinning via een warmtepomp cq warmte opslag

Een goede voorwaarde is een goede luchtdichtheid we spreken dan van een Qv10 waarde die ligt onder de 0,5 dm/sec/m
Dit houdt wel in dat de aansluitingen (details) lucht dicht gerealiseerd dienen te worden..


Aandachtspunten in de EPC-berekening zijn:
   Plaats van de thermische schil;
   Rc-waarden (vloer, gevel en dak);
   U-waarden (deuren en ramen)(Uraam=Uglas + Ukozijn);
   Overstekken en belemmeringen op het eigen perceel (bijvoorbeeld: galerijen en balkons);
   Luchtdichtheid


Zelf energielabel berekenen


Bereken het energielabel van je huis zelf op een eenvoudige manier hier


Je kijkt dan naar
- in welk jaar je woning is gebouwd
- appartement,rijtjeshuis, twee onder één kap of vrijstaand
- hoekhuis of niet
- ligging van de woning (voorzijde op het zuiden, noorden oosten of westen
- hoeveel verwarmde woonlagen het huis heeft en haar oppervlak
- schuin of plat dak
- welke wanden grenzen aan de buitenlucht of de grond
- hoe wordt je huis verwarmd met olie/gas kachel; elektrische verwarming; moederhaard; conventionele gasketel; verbeterde rendementsketel, HR ketel of stadsverwarming; warmtepomp
- hoe wordt je warm water verwarmd - boiler, HR ketel e.d.; heb je een bad ; zijn de leidingen langer dan 5 meter
- welke ventilatie heb je volledig natuurlijk; natuurlijk en mechanisch; vraaggestuurd; gebalanceerd; gebalanceerd met warmteterugwinning
- beglazing; enkel; dubbel; dubbel met coating; HR+; HR++
- zijn zonnepanelen aanwezig

ICT hulp
 

ICT gaat gaat duurzaam bouwen steeds beter helpen. Men gaat meer en meer gebruik maken van Building Information Models (BIM). Je bouwt op de computer de gebouwen en datasets rekenen uit hoe duurzaam alles is als de CO2-uitstoot die de productie en het vervoer ervan hebben gekost, de toxische stoffen die er in zijn verwerkt en de energieprestaties tijdens het gebruik.
Debimspecialist
Bimwiki
Greenbim.blogspot


Huizen hebben genoeg oppervlakte om energieneutraal te zijn (of zelfs energie te leveren) met warmtewisselaars, warmtepompen, miniwateropslag, LED. In 2020 moeten alle woningen energieneutraal zijn. Utrecht wil dat dit eerder wordt gerealiseerd en wil vergunningvrij urban windmills op daken laten zetten. De energierekening moet meegenomen worden in de woonlasten.  

Warmte is ook uit de grond te halen via aardwarmtekorven. Zie Aardwarmtekorf Kost 7000 euro meer dan een gasverwarming. De aardwarmte is gratis. Op 4 meter diepte is het altijd 7 graden. Die warmte kan door een warmtepomp gebruikt worden om vloerverwarming op 35 graden te krijgen.

BAM Techniek en de Stichting InduTeq hebben een masterclass "Warmte/Koude Opslag" georganiseerd. Tijdens deze masterclass werd ingegaan op de vraag wat duurzaam bouwen is en wat hierbij komt kijken. Een aantal mogelijke installatie- en energieconcepten op basis van Warmte/Koude Opslag (WKO) werden behandeld. De zeer interessante ppt die hierbij gebruikt werd staat hier.