Open menu

Serre

Om nul op de meter te kunnen bouwen kan je ook kiezen voor een serre: een onverwarmde ruimte achter glas, maar buiten de thermische schil. Deze ruimte voegt isolatiewaarde toe aan de gevel en geeft de bewoner aanvullende leefruimte.

Naar verwachting kan de deur tussen woning en serre circa negen maanden per jaar gewoon open en vormt de serre een verlengstuk van de woning.

In de wintermaanden ligt dat anders. Dan is het er koud, want de serre is uitgevoerd met enkel glas en er is geen verwarming. Het is hooguit een mooie winterstalling voor kuipplanten uit de tuin.

Belangrijk onderdeel van het concept is, dat de serre in de wintermaanden dient als bron van (voorverwarmde) ventilatielucht.

Er is een intelligent systeem toegepast dat op basis van temperatuur kiest waar het de ventilatielucht aanzuigt. Dat is in de wintermaanden dus vaak uit de serre. De serre kent echter een gebruiksrisico. Want wat nu als de bewoner de serre ook in de winter beschouwt als deel van zijn woonkamer?

Wat als hij de serre met een elektrisch straalkacheltje op temperatuur brengt? Theo Smits (Heijmans Vastgoed): "Dat is een belangrijk aandachtspunt in de communicatie met de bewoner." Ervaringen zijn er nog niet, want het concept is alleen als proefproject gerealiseerd bij de TU Eindhoven.