Open menu

De gevel(isolatie)

Door bij renovatie aspecten als comfort en leefbaarheid mee te nemen, verleng je de levensduur van een woning. Duurzaam renoveren is dus meer dan het treffen van energiebesparende maatregelen.
 
De gevel is een belangrijk onderdeel van je woning. De gevel beschermt je woning allereerst tegen weer en wind, ongedierte, geluiden van buitenaf en ongewenste bezoekers. De gevel heeft echter nog meer functies, zo dient het ook als visitekaartje voor je omgeving. De gevel is namelijk het eerste wat mensen van je huis zien en bepaalt dus de eerste indruk die ze van je huis krijgen.
 
Gevels bepalen dus voor een groot deel de uitstraling van een woning. Het is daarom belangrijk om deze goed te onderhouden. Een goed verzorgde gevel straalt namelijk een stuk meer dan een gevel die veel aanslag bevat. Gevels kunnen geleidelijk aan verkleuren door weersomstandigheden, aanslag en andere factoren zoals uitlaatgassen die in de stenen trekken. Dit zijn factoren die lastig te verhelpen zijn. Het beste is om de gevel eens in de paar jaar te reinigen en, om vervolgens minder last van aanslag te ondervinden, de gevel te laten impregneren. Door impregneren komt er een waterafstotend laagje op de gevel, wat het ook onmogelijk maakt voor mossen en algen om zich aan de gevel te hechten. Impregneren zorgt voor extra bescherming en het zorgt er ook voor dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is aan de gevel.

Een duurzame gevel

- is zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal zoals gerecycled aluminium, of duurzaam verbouwde materialen zoals FSC® of PEFC-hout;
- isoleert goed en bespaart energie, bijvoorbeeld door toepassing van triple glas, vacuüm panelen of dubbele gevels.
- beheerst op een natuurlijke manier het klimaat door slim om te gaan met de opslag en distributie van zonne-energie, licht, lucht en warmte.
- is onderhoudsarm.
- is zo ontworpen dat zowel gebruikers als voorbijgangers (blikvanger) er lang veel plezier aan beleven.
- wordt gemaakt door duurzame ondernemingen die ook in hun bedrijfsstrategie en personeelsbeleid rekening houden met het milieu en de toekomst.

Een gevel kan voor een groot deel bijdragen aan de duurzaamheid van een woning. Door de gevel te isoleren wordt het geluid beter gedempt en, nog belangrijker, wordt de warmte beter behouden. Er kan namelijk tot wel 20% van de warmte verloren gaan door de muren. Door isolatie van de gevel wordt dit percentage voor een groot deel gedrukt. Gevelisolatie kan in een gemiddelde tussenwoning een besparing van €200 per jaar opleveren. Er zijn drie typen gevelisolatie: isolatie van de binnenmuur, buitenmuur en de spouwmuur. Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende isolatie voor de gevel. Bij spouwmuurisolatie wordt er in de spouw tussen de muren een isolatiemiddel gespoten. Dit is de goedkoopste manier van gevelisolatie en kan binnen 1 dag worden afgerond. Bij een gemiddelde tussenwoning betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de €800 en €1100. Met een energiebesparing van €200 per jaar kan deze investering zich binnen 4 jaar terugverdienen.

Extreem duurzaam zijn 50 cm dikke muren van kalk en hennep en cementloos beton. Die muren kunnen warmte goed vasthouden. Met een huis op het zuiden werd het op een zonnige winterse dag 26 graden met de gordijnen dicht, terwijl het vroor. Als je luiken toevoegt kan je voorkomen dat het in de zomer veel te heet wordt in de woning. En de luiken beschermen tegen stormen.

Bij nieuwbouw

Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen erg vanzelfsprekend dat gevels goed geïsoleerd worden.

Bij bestaande bouw

was het isoleren van de gevel helemaal niet de normaalste zaak. Dit heeft tot gevolg dat een overgroot deel van de huidige woningen niet of niet goed geïsoleerd is.
 
Slechte isolatie van de gevel zorgt er voor dat veel warmte verloren gaat en dat er vaak veel tocht in de woning aanwezig is. Dit ziet men vaak direct terug op de energienota. Om er voor te zorgen dat bewoners van oude woningen toch een aangename temperatuur in de woning hebben zijn er tegenwoordig diverse manieren om uw woning alsnog te isoleren.

Het isoleren van de gevel heeft dus niet alleen vele voordelen voor het comfort van uw woning, het scheelt ook nog eens in de portemonnee.
 
Architectenbureau GAAGA ontwierp in Buiksloterham een circulair woningbouwproject. De gevel van het gebouw is zoveel mogelijk demontabel gemaakt, zodat materialen bij sloop eenvoudig te scheiden en te hergebruiken zijn. Zo is de gevel voorzien van een bekleding van houten latten in demontabele stalen kaders. De keuze daarvoor is gevallen op gebruikt azobé, omdat alleen van zichzelf azobé voldoet aan de vereiste brandklasse. Het gebruikte hout is afkomstig van oude damwanden, waar het mos en de algen er in sommige gevallen nog aan zitten.
 

flexgevel

 
 
%MCEPASTEBIN%