E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


De gevel(isolatie)

 
Door bij renovatie aspecten als comfort en leefbaarheid mee te nemen, verleng je de levensduur van een woning. Duurzaam renoveren is dus meer dan het treffen van energiebesparende maatregelen.Meer via een webinar zie hier:
 
De gevel is een belangrijk onderdeel van je woning. De gevel beschermt je woning allereerst tegen weer en wind, ongedierte, geluiden van buitenaf en ongewenste bezoekers. De gevel heeft echter nog meer functies, zo dient het ook als visitekaartje voor je omgeving. De gevel is namelijk het eerste wat mensen van je huis zien en bepaalt dus de eerste indruk die ze van je huis krijgen.
 
Gevels bepalen dus voor een groot deel de uitstraling van een woning. Het is daarom belangrijk om deze goed te onderhouden. Een goed verzorgde gevel straalt namelijk een stuk meer dan een gevel die veel aanslag bevat. Gevels kunnen geleidelijk aan verkleuren door weersomstandigheden, aanslag en andere factoren zoals uitlaatgassen die in de stenen trekken. Dit zijn factoren die lastig te verhelpen zijn. Het beste is om de gevel eens in de paar jaar te reinigen en, om vervolgens minder last van aanslag te ondervinden, de gevel te laten impregneren. Door impregneren komt er een waterafstotend laagje op de gevel, wat het ook onmogelijk maakt voor mossen en algen om zich aan de gevel te hechten. Impregneren zorgt voor extra bescherming en het zorgt er ook voor dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is aan de gevel.

Een duurzame gevel

- is zoveel mogelijk gemaakt van gerecycled materiaal zoals gerecycled aluminium, of duurzaam verbouwde materialen zoals FSC® of PEFC-hout;
- isoleert goed en bespaart energie, bijvoorbeeld door toepassing van triple glas, vacuüm panelen of dubbele gevels.
- beheerst op een natuurlijke manier het klimaat door slim om te gaan met de opslag en distributie van zonne-energie, licht, lucht en warmte.
- is onderhoudsarm.
- is zo ontworpen dat zowel gebruikers als voorbijgangers (blikvanger) er lang veel plezier aan beleven.
- wordt gemaakt door duurzame ondernemingen die ook in hun bedrijfsstrategie en personeelsbeleid rekening houden met het milieu en de toekomst.

Een gevel kan voor een groot deel bijdragen aan de duurzaamheid van een woning. Door de gevel te isoleren wordt het geluid beter gedempt en, nog belangrijker, wordt de warmte beter behouden. Er kan namelijk tot wel 20% van de warmte verloren gaan door de muren. Door isolatie van de gevel wordt dit percentage voor een groot deel gedrukt. Gevelisolatie kan in een gemiddelde tussenwoning een besparing van €200 per jaar opleveren. Er zijn drie typen gevelisolatie: isolatie van de binnenmuur, buitenmuur en de spouwmuur. Spouwmuurisolatie is de meest voorkomende isolatie voor de gevel. Bij spouwmuurisolatie wordt er in de spouw tussen de muren een isolatiemiddel gespoten. Dit is de goedkoopste manier van gevelisolatie en kan binnen 1 dag worden afgerond. Bij een gemiddelde tussenwoning betaal je voor spouwmuurisolatie tussen de €800 en €1100. Met een energiebesparing van €200 per jaar kan deze investering zich binnen 4 jaar terugverdienen.

Bij nieuwbouw

Tegenwoordig is het bij nieuwbouwwoningen erg vanzelfsprekend dat gevels goed geïsoleerd worden.

Bij bestaande bouw

was het isoleren van de gevel helemaal niet de normaalste zaak. Dit heeft tot gevolg dat een overgroot deel van de huidige woningen niet of niet goed geïsoleerd is.
 
Slechte isolatie van de gevel zorgt er voor dat veel warmte verloren gaat en dat er vaak veel tocht in de woning aanwezig is. Dit ziet men vaak direct terug op de energienota. Om er voor te zorgen dat bewoners van oude woningen toch een aangename temperatuur in de woning hebben zijn er tegenwoordig diverse manieren om uw woning alsnog te isoleren.

Het isoleren van de gevel heeft dus niet alleen vele voordelen voor het comfort van uw woning, het scheelt ook nog eens in de portemonnee.
 
 
Bij de renovatie moet er aandacht zijn voor
- het gebruik van gevelstenen
- het gebruik van houtmateriaal
- het gebruik van harde en zachte isolatie
- het gebruik van prefab daken
- het belang van luchtdicht bouwen

Bouwcirkel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)  heeft er een cursus over.
 
gevel5
De vorm van de bovenstaande maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen. Enexisgebouw Venlo (Altelier Pro)
 
 
Bij gevelrenovatie moet de metselaar letten op herstel van baksteen- en voegwerk zeker als de materialen anders zijn dan men nu gewend is.

Soorten en fabricage van stenen vroeger en nu.
Mortels vroeger en nu
Metselverbanden
De lagenmaat
Funderingen en kelders
Muurafdelingen, rollagen, vlechtingen
Boogconstructies
Steenachtige vloeren, gewelven, trappen
Verankering schoorstenen en dakaansluitingen
Doorgestreken voegwerk
Naderhand uitgevoerd voegwerk
Voegtypen en kwaliteitseisen
Schadebeelden en herstel
Uithakken en inboeten van baksteen
Gevelreiniging
Verwijdering bestaand voegwerk
Hydrofobering
Dampremmende- en dampdoorlatende folien
Spijker- en schroefafstanden
Bewerking en verwerking van gevelplatingen
Het maken van waterdichte aansluitingen
Kruising van horizontale en verticale naden
Bevestigingsmogelijkheden
De ventilatievoorziening
Dit ter voorkoming van bolling, uitzetting, te weinig ventilatie, delaminatie.

Waar moet de stukadoor op letten?
 
Als er gepleisterd wordt moet de stukadoor letten op
- eigenschappen van divers materialen die gebruikt kunnen worden
- afwerklagen, onderhoudsbehoefte en duurzaamheid
- voorschriften en certificeering van producten, systemen en verwerking
- aansluitdetails in de gevel
- schadegevoeligheid
- gebruik, onderhoud en professioneel beheer van buitengevelisolatie.
 
Een andere vorm van gevelisolatie is het isoleren van de buitenmuur. Dit kan door gebruik te maken van gevelbekleding. Deze ingreep wordt niet alleen gedaan vanwege de isolatie, maar ook voor de uitstraling. De gevel wordt bekleed met houten of kunststof bekleding en krijgt daarmee een geheel nieuw uiterlijk. Naast hout en kunststof kan er ook gekozen worden voor een zogenaamde “groene gevel”. Een groene gevel is een vooraf beplantte plaat die tegen de huidige gevel wordt bevestigt. Deze gevel is naast het vernieuwde uiterlijk en de isolerende werking ook goed voor het milieu. De plantjes en mossen op de gevel zorgen namelijk voor een betere luchtkwaliteit, doordat schadelijke stoffen, zoals CO2, worden opgenomen uit de buitenlucht en omgezet in zuurstof. Groene gevelbekleding kan ook binnenshuis worden toegepast.
 
PV-panelen
 
Het toppunt van een duurzame gevel is een gevel waarmee energie opgewekt kan worden. Zonnepanelen op daken zijn inmiddels wel bekend, soortgelijke panelen voor op de gevel echter nog een stuk minder. Door middel van PV-panelen (photovoltaic panelen) op de gevel kun je zonlicht omzetten in elektriciteit en dus zelf energie opwekken. Deze duurzame energie heeft veel voordelen ten opzichte van het opwekken van energie door middel van fossiele brandstoffen. Denk hierbij vooral aan de vermindering van de CO2-uitstoot. PV is ook beschikbaar als glas, die de ramen van de gevel kunnen vervangen. Op deze manier kunnen zelfs de ramen energie opwekken. Voor sommige woningen is een vergunning nodig om PV-panelen tegen de gevel te mogen plaatsen, informeer hiervoor eerst bij je gemeente.
 
Een gevel is dus meer dan alleen een scheiding tussen binnen en buiten. Met je gevel kun je de uitstraling van je huis bepalen, energie besparen en zelfs energie opwekken. Haal dus meer uit je gevel met bovenstaande werkzaamheden.

Gevelisolatie

(isoleren kost € 1400 en bespaart € 550 tvt 2,5 jaar)

Buitenblad vervangen

Stucwerk er voor of plaatmateriaal of prefab metselwerk. Ook kan men het bestaande buitenspouwblad vervangen. Geeft energiebesparing maar kan de uitstraling van de woning ook verbeteren. Het is wel kostbaar en de aansluitingen (op b.v. de ramen) moeten goed gemaakt worden plus moet men bekijken of de ventilatie in de woning wel op peil blijft.

Spouwmuur opvullen met b.v. minerale wolvlokken

Via gaten in de muur brengt men minerale wolvlokken of piepschuim (polystyreenkorrels) perlite korrels in de spouw. Relatief goedkoop. Wel moet het buitenblad goed vochtwerend zijn. Dus heet voegwerk moet tevens hersteld worden. 
 
In het Goede doelen loterij gebouw te Amsterdam is als isolatiemateriaal ‘Myco foam’ toegepast bestaande uit landbouwafval en schimmeldraden van het bedrijf  Ecovative.

Binnenkant gevel voorzetconstructie

Bewoners kunnen dan niet in de woning blijven. Energetisch heel interessant en kan ook geluidsisolatie bevorderen. Lastig bij verwarmingen e.d. Kans op vochtproblemen in de voorzetwandconstructie. Dus een dampremmende laag erin. Minder warmteopname van de muren. De ventilatie van de woning verdient dan aandacht.  Bij W'all in one wordt een wandje van 6 cm met Rc waarde van 2,65 er voor gezet.  

a4a6 
Passief renoverenPassief isoleren

Als je zo gaat isoleren dat je een passieve woning krijgt wordt de isolerende schil een stuk dikker.

SlimFort gevelisolatie

is een gepatenteerd gevelisolatiesysteem met hoogwaardige en duurzame airpop®-isolatie (voorheen EPS-isolatie).Deze innovatieve gevelisolatie heeft geïntegreerde metalen beugels voor het houten of aluminium raamwerk. Hierdoor creëer je een doorlopende isolatielaag. Dit voorkomt niet alleen koudebruggen, maar maakt de totale gevelopbouw ook een stuk dunner. Het SlimFort gevelisolatiesysteem is dankzij een uniek kliksysteem gemakkelijk en snel door één isolatiespecialist te plaatsen, inclusief het stelwerk. Voor de afwerking rondom ramen, deuren, hoeken en het dak verplaats je simpelweg de beugel en zaag je de isolatieplaat op maat. SlimFort gevelisolatie levert een uitstekende isolatie, is supersnel verwerkbaar en veel voordeliger, vooral in tijd.

slimfort

 
Je kan slim en slank isoleren met de robuuste kwaliteit van baksteen via E-Brick® of E-Board®

e board
 
Bij nieuwbouw en renovatie zijn de voordelen:

● Geen geveldragers in bouwlagen;
● Geen lateien boven ramen en deuren in nieuwbouw;
● Metselwerk ondersteuning (b.v. murfor) niet nodig;
● Stellen van metsel profielen, niet noodzakelijk;
● Fundering, kan lichter of eenvoudiger en dunner, bij nieuwbouw, bij renovatie
helemaal geen nieuwe of aangepaste fundering nodig;
● Systeem onderdelen zijn lichter en handzamer, minder lichamelijke belasting;
● Voegen na 48 uur mogelijk;
● Nauwelijks witte uitslag, er wordt immer geen metselmortel gebruikt;
● Dunnere wanden t.o.v. traditionele baksteenmuur;
● Zowel verticale als horizontale montage mogelijk (plafonds);
● Bij renovatie is er geen afbraak van de oude buitengevel nodig.

Je kan ze in alle soorten en maten krijgen. Zie hier

varieteiten
Meer info zie hier


Gevelopeningen

Hoge ramen laten meer licht binnen. Solartubes, inbouwcilinders zijn mogelijk om licht het huis in te leiden. Kieren dichten kan tot 5 % besparen.

Kozijnen vervangen

In combinatie met HR++ glas interessant. Ook meer geluidsisolatie. Kierdichting wordt mogelijk. HR++ bespaart 10 % Kost € 3500 bespaart 280 tvt 12,5 jaar HR+++ 12 % 

Glas vervangen

Via glas verliest een woning circa acht keer zoveel warmte als via een even groot goed geïsoleerd geveldeel. Glas wordt daarom terecht aangemerkt als de zwakke schakel van de thermische schil. Het verklaart de opmars van drievoudig glas (in bijpassende kozijnen). In vrijwel alle concepten waarin ontwikkelaars streven naar energieneutraal bouwen, is het standaard. Alleen Heijmans Vastgoed kiest in de concepten Wenswonen en Huismerk (nog) voor HR++. Alle andere conceptontwikkelaars kiezen voor glas met een U-waarde van 0,5 tot 0,9 W/m2K.

Warmtedoorgangscoëfficiënt U

Voor elementen met glas en deuren wordt uitgegaan van een warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde). Deze U-waarde is afhankelijk van het kozijn, het type glas en het lijnvormig warmteverlies via de glaslat.

Het Bouwbesluit stelt een maximale U-waarde van 1,65 W/(m²·K), die van toepassing is op de totale kozijnconstructie inclusief vulling.

Een raamkozijn (Ufr) inclusief beglazing (Ugl) of een deurkozijn (Ufr) inclusief de deur (UP) mag dus geen hogere warmtedoorgangscoëfficiënt hebben dan 1,65 W/(m²·K).

Deze waarde is door de overheid vastgesteld met als referentie HR++ beglazing (Ugl = 1,1 W/(m²·K) met een aluminium afstandhouder (Ψgl = 0,06 W/(m·K) in een houten kozijn (forfaitaire Ufr waarde 2,4 W/(m²·K).

ramenU

HR++ glas heeft een Rc waarde van 1,2 W/m2K Eventueel freest men de sponningen van het kozijn uit zodat het glas geplaatst kan worden.
HR +++ glas is driedubbel glas met een metaaloxide coating aan de buitenkant. Dat reflecteert kou. Tussen het glas is argon (gas) aangebracht dat nog beter isoleert dan lucht. Het glas heeft verschillende dikten zodat ook geluid goed geweerd wordt.

u waarde van glas

Verkeerd geplaatst glas kan schade veroorzaken. De juiste werkvolgorde is belangrijk. De glaszetter moet weten hoe bepaalde glassoorten aan hun eigenschappen komen. Ook moet men weten hoe schade te voorkomen is. 

Een glaszetter moet verstand hebben van
- glas en glassoorten en soorten dubbel glas
- bewerken van glas
- isolatiewaarden, massiviteit, HR++
- veiligheid en glas
- brandwerende beglazing
- normen voor glas (NEN, NPR)
- tolerantie, maatafwijkingen omtrekspeling, roosters, 
- neuslatten plaatsen, beglazingafdichting
- fouten bij plaatsen en oplossingen
- glasgarantie
Savantis heeft er een cursus in. 

Als je in de winter veel glas op het zuiden hebt maar ook een natuurstenen vloer dan kan die ook nog eens extra warmte vasthouden. In de zomer moet je de ramen afschermen b.v. door bomen of begroeiing aan de buitenkant of zonwering of speciale lamellen die hoogstaande zon buiten houdt en laagstaande (in de winter) naar binnen laat.
 
HR2HRHR3

Moderne uitdagingen

- ramen worden zwaarder, dus h-tot-h afstand en sterke verbindingsstukken sterker
- spouw wordt breder, verbindingen moeten sterker in verband met belasting
- verankering verbindingsstukken zeer belangrijker
- luchtdicht bouwen: vlak werken, keuze voor luchtdichting vroeg maken ook i.v.m. de verbindingsstukken en de verankering.

kozijnen

Als je verankert moet je op de juiste manier boren
Het boorgat reinigen
Niet verder aandraaien dan nodig anders gaat het beton e.d. scheuren.

Koudebrugraam .Koudebrug

Voorkom koudebruggen door tot op de fundering te isoleren en door kozijnen in het hart van de isolatie te zetten.

Klimaatgevels

benutten de ruimte en beheersen het binnenklimaat

Een klimaatgevel is een ‘actieve’ gevel die op een slimme manier gebruik maakt van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om het binnenklimaat te beheersen. Zo’n gevel bestaat uit een buitenblad van dubbele beglazing en een beweegbaar binnenblad van enkel glas, gescheiden door een spouw waarin zonnewering is aangebracht. Via de spouw wordt lucht afgezogen waardoor een te hoge temperatuur door de zon wordt voorkomen. In de winter kan de lucht in de spouw juist voorverwarmd worden via warmteterugwinning uit afvoerlucht. Zo is het in de zomer lekker koel en ’s winter lekker warm zonder dat dat extra energie kost en wordt de ruimte op natuurlijke wijze geventileerd. Zo ontstaat een fijn en gezond binnenklimaat.

Raamfolie

Raamfolie van Umisol® bestaat uit 5 gemetalliseerde lagen.

raamfolie

93 % van de warmtestraling wordt tegengehouden met zeer gering zichtsverlies dus het blijft binnen koel
Er gaat minder warmte door het glas heen dus tot 30 % minder stookkosten
Terugverdientijd 2-3 jaar met airco en 5 jaar zonder. Meer info hier

In de winter zorgt de isolerende raamfolie ervoor dat er minder warmte via  het glas verloren gaat. De folie reflecteert de warmte van de verwarming, zodat die in de ruimte blijft. Dat kan een verlaging op de stookkosten

opleveren tot 30%, afhankelijk van het type glas. Met isolerende raamfolie verbetert de U-waarde: De U-waarde van enkele beglazing verbetert tot 2,5 W/m²K, de U-waarde van dubbele beglazing tot 1,6 W/m²K en de U-waarde van HR++ beglazing tot 0,97 W/m²K.

Men is ook bezig met glas met een dun laagje nanokristallen die door middel van elektrische aansturing van kleur kan veranderen. Door bepaalde kleuren aan te nemen wordt zonlicht geblokkeerd. Slim glas dat infraroodlicht en dus warmte tegenhoudt, is nieuw. Bovendien gaat het glas in vergelijking met zijn voorgangers langer mee. Na tweeduizend keer de stroom aan en uit zetten had het glas nog steeds zesennegentig van zijn capaciteit. Zie een artikel over de technologie in Nature.

Bij een spanning van vier volt is het glas volledig transparant, bij 2,3 volt wordt infraroodlicht tegengehouden en bij anderhalve volt wordt het glas donker. ‘Individuele controle over infraroodlicht betekent dat gebruikers natuurlijk licht kunnen doorlaten zonder de warmte die het geeft’, aldus de onderzoekers. ‘Daardoor wordt de noodzaak van airconditioning en kunstmatig licht minder groot.’ Door een combinatie van technieken kunnen dunnere laagjes gebruikt worden, wat de kosten drukt. De onderzoekers werken aan een commerciële toepassing.

Geisoleerde voordeur

Deur met isolatietussenlaag. Verbetering kierdichting is meteen mogelijk. Is interessant.  Bespaart 3,5 %. Deurdrangers voorkomen dat deuren open blijven staan.

 

 
%MCEPASTEBIN%

Duurzaam bouwen