Open menu

Gebouwenen positive development

In Australië heeft Janis Birkeland (Professor duurzaam bouwen en design aan de universiteit van Auckland) het concept van “positive development” (PD) geïntroduceerd. Om een stad van 1 km2 te voeden is 1000 km2 gevarieerd ecosysteem nodig.

Wat als gebouwen en woonwijken een positieve bijdrage leveren op dat gebied.

Wat als gebouwen ook mee helpen bij de diensten die ecosystemen leveren als schone lucht, water, biodiversiteit, productie van voedsel, biomassa, geneesmiddelen, cosmetica etc. en ook nog eens zorgen voor een hele prettige omgeving om in te wonen en te werken.

Bij gebouwen kan je uitgaan van wat ze kosten maar meet ook eens de sociale en ecologische winst die te behalen is. Als je het in zijn geheel bekijkt kan het volgens haar een “business gold mine” zijn.

Op dit moment ontwerpt men eerst en voegt dan nog wat aardige dingen toe maar zij draait het om. Het uitgangspunt is dat gebouwen op een positieve manier samenwerken met de natuurlijke omgeving (en er synergistisch en symbiotisch mee moeten zijn).

Dat de gebouwen het ecologische draagvlak verbeteren en compenseren wat door het gebouw zou verdwijnen. Dat je werkplekken en leefomgevingen creëert als tuinen.

Dat er wandelpaden lopen door grote terraria met lokale vogels, zoogdieren, insecten, reptielen. Ze vormen een stedelijke genenbank van waaruit de bioregio weer gevoed kan worden.

Ze is bezig met individuele prefab modules die demontabel zijn en aan de binnenkant flexibel zijn in te richten. De modules staan op palen zodat de bodem gerespecteerd wordt. De klimaatgeconditioneerde modules kunnen gestapeld worden en in elke oriëntatie worden neer gezet om passief zonne-energie te kunnen winnen. Het glas heeft een laagje waar elektriciteit in gewonnen wordt, en een laag tegen de hitte. Er wordt gewerkt met vuil absorberende filters en de muren zijn uitgerust met buizen waarin algen gekweekt worden of systemen die het water zuiveren (verticale wetlands). In de gebouwen werkt men met aquaponics en permaculturen.

ansi

Australian National Sustainability Initiative Education Centre Project ANSI   © ANSI


Zoals we op dit moment (in het fossiele brandstof tijdperk) trots zijn op gebouwen die een duuraamheidslabel hebben (LEED, BREEAM) zo gaan we in de toekomst eerst naar klimaat neutrale gebouwen, dan naar energie leverende en bron-autonome bouw om uiteindelijk (in het post industriele tijdperk) te komen tot gebouwen die de ecologie herstellen.

Gebouwen zijn goudmijnen van materialen wachtend om geoogst te worden. Maar gebouwen zijn niet ontworpen om uit elkaar te halen. 
Schep gebouwen met onderdelen die hergebruikt kunnen worden (en niet eindigen als afval) en met simpele verbindingen.
Het staal is te verwijderen en te hergebruiken. Zorg voor geen beschadigingen bij ontmanteling.

Berlaymont European Com Headquters Brussels. Glas façade beschermt het staal tegen oververhitting, weer, kou. Automatisch glas geeft 300 % toegevoegd licht voor maar 13 % energie transfer. Natuurlijk licht wordt diffuus gemaakt door ventilatie jaloezieën door het doorzichtige glas gordijn door screen printed PET film in het gelamineerde glas One way zicht door witte stippen geprint op zwarte stippen die zicht van buiten naar binnen en reflectie van buiten verzorgt.

Gebruik locale materialen, natuurlijke krachten convectie, evaporatie, straling geleiding om energie van de zon op te slaan.
Natuurlijke lucht en waterzuivering.
Organische materialen gezonder, makkelijker aan te passen
Regeneratief design. Probeert ecologie van de plek te verbeteren en te revitaliseren. En maakt de stedelijke omgeving die meer weerstaand geeft ethische en ecologische inzichten integrerend.
Gebouwen moeten de ecosysteem draagkracht vergroten om de ecologische footprint en de verschillende vormen van afval te compenseren. Design voor ecoservices

Fossiele brandstof tijdperk                                                       Post industriële condities
Groen gecertificeerd       Zero carbon       Resource autonoom     Restore ecology

Groene stellages
Algen texture, PV wind www.algaetecture.com

waterstofwand

waterstofwand2

Algen die waterstof maken war vervolgens een huis op kan draaien.
Biotexture van micro-organismen om te repareren te zuiveren. Levert een koelere binnenkant zodat dauw geoogst kan worden permaculturen.
Living machines die zuiveren
Energiecentrale + skihelling + groene muren speeltuinen
Aquaponics een netto positieve closed loop systeem.
Venlo gemeentehuis krijgt groene wanden voor lucht- en wterzuivering
Wat als de producenten de materialen behouden ze krijgen dan hun materialen terug.

Positive developement Janis Birkeland
Positieve inpassing retrofitting in gebouwen.
Solar vijver. Water met een laag zoutgehalte drijft boven op water met een hoog zoutgehalte. De warmte onderin kan dan niet weg en kan wel 90 graden worden. Te gebruiken in energiecentrales.
Paddenstoelen kunnen giftige stoffen onschadelijk maken en toch eetbaar blijven. Kunnen pesticiden vervangen. www.fungi.com
Groene ruimte /wanden
Modulaire wanden
Demontabel
Tuinachtige werkplaatsen
Living wall paper.

Inventariseer negatieve zaken (van gebouwen) en zie waar je met positief design kan komen.
Het Empire state building veranderde haar 6514 ramen in superramen die hitte blokkeren en licht doorlaten. De airco kon 1/3e omlaag en de kosten 17 miljoen per jaar
Lange dunne gebogen leidingen vervangen door korte dikke zodat de pompen minder hard hoeven.

Dia25
Dia24
Dia23