Open menu

Kies voor een milieuvriendelijke vloerbedekking

De meeste milieuwinst behaalt u door vloerbedekking te kiezen die u lang kunt gebruiken. Een goede kwaliteit vloerbedekking gaat tien tot enkele tientallen jaren mee.
Eerder vervangen is niet nodig. Kwaliteitsvloerbedekking die niet aan mode onderhevig is en kan meeverhuizen, is altijd een milieuvriendelijke en financieel voordelige keus.

Er is een ruime keus in harde en zachte vloerbedekking. De milieubelasting van uiteenlopende materialen als gebakken tegels en wol is niet met elkaar te vergelijken. Er zijn wel een paar vuistregels te geven:
• Linoleum of marmoleum heeft een lagere milieu - belasting dan vinyl of tapijt.
• De productie van natuurstenen tegels kost minder energie dan die van keramische tegels.
• Hout met FSC-keurmerk of Keurhout-duurzaam-logo is minder milieubelastend dan hout zonder keurmerk. Kijk op www.fscnl.org

De meeste typen vloerbedekking zijn goed zelf te leggen. Zorg in ieder geval voor een vlakke ondergrond.

Een houten vloer of parket kan na het leggen nog werken: het hout krimpt en zwelt onder invloed van de vochtigheid van het hout. Hierdoor kunnen er kieren ontstaan. Met een sterke, vlakke en voldoende droge ondervloer is dit te voorkomen. Belangrijk is ook dat de luchtvochtigheid in de woning bij het leggen tussen de 50 en 70 procent is. Bij het aanbrengen van de houten vloer moet het hout goed gedroogd zijn (vocht - gehalte ongeveer 8 procent).

Natuursteen en marmoleum leggen is werk voor de gevorderde klusser of vakman.

Soorten vloerbedekking

Vloerbedekking is er in veel verschillende materialen en nog meer uitvoeringen. U kunt kiezen uit natuurlijke materialen als steen, hout, kurk en sisal, en uit materialen van kunststof, bijvoorbeeld laminaat en vinyl vloerbedekking (zeil).

Steen

Stenen vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken, isolerend voor geluiden van buitenaf, en geschikt voor vloerverwarming. Bovendien gaat een stenen vloer tientallen jaren mee. Nadeel: deze vloer is niet te verhuizen.
U kunt bij de keus tussen natuursteen, gebakken tegels en siergrind rekening houden met het volgende:
• De winning van een natuursteen kost weinig energie, maar kan het landschap beschadigen.
• Het bakken van tegels kost heel veel energie. In het glazuur kunnen milieu-onvriendelijke stoffen zitten, zoals zware metalen.
• Siergrind is een mengeling van (rivier)grind, natuursteen, kwarts, gekleurd glas en perspex of aluminiumsnippers, gebonden met epoxyhars. De productie kost energie. Andere milieu-effecten zijn niet bekend.

Hout

Hout is een hernieuwbaar en natuurlijk materiaal. Vloerdelen en parket met FSC-keurmerk of Keurhout-duurzaam-logo verdienen de voorkeur. Kies anders voor Europees hout. Ook tweedehands houten vloerdelen zijn een milieuvriendelijke keuzemogelijkheid.

Aandachtspunten:
• Afhankelijk van de houtsoort gaat een planken vloer 10 tot 30 jaar mee.
• Massief parket gaat ongeveer 20 jaar mee.
• Lamelparket is gemaakt van laagjes verlijmd hout en gaat 10 tot 15 jaar mee.

Hout moet met lak, was of olie worden afgewerkt. Kies een watergedragen acrylaatlak, of een oplosmiddelvrije vloerolie. Ook bijenwas is een oplosmiddelvrije keus. Een gelakte vloer moet u bij kale plekken in zijn geheel schuren en opnieuw lakken. Een vloer die is behandeld met olie of was, is plaatselijk bij te werken.

Kurk

Kurk is een milieuvriendelijk, warmte- en geluidsisolerend materiaal, dat weinig onderhoud vergt. Als vloerbedekking is het in de handel als parket en als laminaat. Kurkparket bestaat uit geperst kurk met een laklaag, en gaat zo'n 20 jaar mee. De productie kost weinig energie. Kurklaminaat bestaat uit MDF-plaat met een laag kurk, voorzien van een slijtlaag (vaak) van vinyl. De vinyllaag bevat PVC. Een kurklaminaatvloer is niet te repareren en gaat maximaal 15 jaar mee.

Laminaat

Laminaat lijkt op parket, maar is het niet. Laminaat bestaat uit spaanplaat of MDF-plaat. Hierop zit een kunststof toplaag (meestal PVC), die bestaat uit een aantal lagen papier, versterkt met hars, een decorlaag en een slijtlaag van PVC. De productie kost veel energie. PVC geeft in de afvalfase milieuproblemen. Laminaat isoleert wel warmte, maar geen geluid. De levensduur is maximaal 10 jaar.

Linoleum en marmoleum

Linoleum en marmoleum zijn twee namen voor hetzelfde materiaal. Marmoleum is gemarmerd, linoleum is effen. Deze vloerbedekking is voornamelijk gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals gemalen kurk of hout, lijnolie en kalksteen. Linoleum heeft een lagere milieubelasting dan vinyl vloerbedekking en wollen of polyamide tapijten. Het is verkrijgbaar met de keurmerken van Milieukeur (www.milieukeur.nl) en De Zwaan (www.svanen.nu/eng/ of www.ecolabel.no).
Linoleum of marmoleum is warmte- en geluids - isolerend, en heeft een levensduur van zo'n 25 jaar

Vinyl vloerbedekking (zeil) Vinyl is een kunststof die PVC bevat. Dit levert in de afvalfase veel milieubelasting op. Vinyl vloerbedekking is warmte-isolerend. De levensduur is maximaal 10 jaar. Een goede kwaliteit gaat soms langer mee.

Tapijt

Vanuit milieuoogpunt is er geen aanbeveling te geven voor tapijt van polyamide of polypropyleen, wol of katoen.

Aandachtspunten:
• De productie van polyamide of polypropyleen tapijt kost veel energie.
• Wol heeft via de mest van schapen invloed op het broeikaseffect, en voor de bestrijding van parasieten in de schapenvacht worden pesticiden gebruikt.
• Bij de teelt van katoen worden grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen ingezet. Tapijt kan verder chemicaliën bevatten, zoals brandvertragers en anti-motmiddelen. In tapijten met het GuT-label zijn motwerende middelen toegestaan in concentraties die geen negatieve effecten hebben op de gezondheid. Maak het tapijt wekelijks schoon en zorg voor voldoende ventilatie. De levensduur van tapijt is afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit.

Duurzame tapijtleveranciers zijn Desso en Inferfase.

Matten

Matten van jute, zeegras, kokos, hennep en sisal hebben de laagste milieubelasting. Vloerbedekking van natuurlijke materialen als kokos en sisal kan wel resten bestrijdingsmiddelen bevatten.

WEL OF NIET LIJMEN?

In kleine ruimtes is het lijmen van vloerbedekking niet altijd nodig. Nietvastgelijmde vloerbedekking is te verhuizen. U kunt ook speciale verhuislijm gebruiken: zogenoemde niet-uithardende contactlijm. Lijm zonder vluchtige organische stoffen heeft de voorkeur. Parket en houten vloerdelen zonder messing en groef kunt u op de (onder)vloer lijmen. Met messing en groef kunnen de vloerdelen zwevend worden gelegd, dus niet verlijmd met de onderlaag. Ook kurkparket met messing en groef en houten planken kunt u zwevend

Tapijt isoleert

Tapijt isoleert en dit scheelt jaarlijks 0,24 tot 0,4 kuub gas per vierkante meter. U kunt het gebruiken als aanvulling op vloerisolatie, maar niet als vervanger.

Ondervloer

Een ondervloer egaliseert ongelijkheden in de ondergrond, verhoogt de levensduur van de vloerbedekking en vergroot de warmte- en geluidsisolatie. U kunt zelf een ondervloer leggen van plaatmateriaal, bijvoorbeeld (zacht)board, spaanplaat, MDF-plaat of triplex. Deze platen hebben een relatief geringe milieubelasting. Ondertapijt van latex, vilt of kunstfoam verhoogt het comfort en de warmte-isolatie van tapijt. Latex heeft vanuit

Oude tapijten

Sommige gemeenten hebben een aparte inzamelingsplaats voor tapijt. Vanaf deze plaats gaan de tapijtresten naar een speciale afvalverwerker, die ze recyclet. Stenen en tegels kunnen bij het bouw- en sloopafval. leggen.
Het is met Desso te regelen dat je de tapijten leaset. Als ze op zijn haalt Desso ze weer op en maakt er nieuwe tapijten van.

Tip 1 Laat houten vloerdelen minstens twee weken en bij een temperatuur van 20 graden Celsius acclimatiseren in de ruimte waarin u ze gaat leggen.

Tip 2 Zwevend gelegde vloeren van hout, kurk of laminaat hebben als voordeel dat u ze kunt verhuizen of later in een ander vertrek opnieuw

Tip 3 Steen, linoleum en vinyl vloerbedekking kunt u prima combineren met vloerverwarming. Wilt u toch tapijt? Neem dan tapijt met het PIT-symbool voor vloerverwarming. PIT is overigens