Open menu


Bouwen in componenten. Modulair bouwen.

In 2019 zijn zo’n 9.000 van de 71.000 nieuwbouwwoningen industrieel vervaardigd. Dat betekent dat 1 op de 8 woningen inmiddels ‘uit de fabriek komt’.

Een huis isoleren in één dag. Zie hier. (Video van Volker-Wessels 50 MB)

De plafond en wandmonteur moet weten hoe hij/zij moet omgaan met het plaatsen van de elementen.
Dat staat hier beschreven.

componenten

Steeds meer zie je dat er gebouwd wordt in componenten die in de fabriek zijn gemaakt. In 2019 zijn in Nederland 12.000 woningen prefab gebouwd.
In het Europese project INDU-ZERO wordt een innovatieve fabriek voor woningrenovatiepakketten bedacht.

Sustainer Homes heeft een circulair bouwsysteem ontwikkeld op basis van geprefabriceerde houten 3D modules, waarmee haast elk ontwerp voor vrijstaande woningen, rijwoningen en middelhoge appartementenbouw kan worden gerealiseerd.

BWWB5

In de houtskeletbouw kunnen hele gevels in de fabriek worden aangemaakt.

prefab
Ze worden dan prefab neergezet. Deze gevels zijn later afgewerkt met hout 

gevel

 

Prefab houtskeletbouw.

Omdat je prefab-matig snel kunt bouwen en het duurzaam is en een hoge kwaliteit heeft.

Hout heeft naar de mening van de vereniging voor houtskeletbouw een aantal voordelen, waarbij zaken als hernieuwbare grondstof en lage CO2 uitstoot zwaar wegen.  Mede omdat wij de bouwelementen in onze fabriek zo compleet mogelijk samenstellen en je dus weinig transportbewegingen naar de bouwplaats hebt.

Naast de voordelen als snelheid van bouwen en duurzaamheid is ook de kwaliteit van onze woningen zeer hoog. Houtskeletbouw is een specialisme. Dan heb je het over de constructieve opzet van een woning, de benodigde bouwdelen, detailleringen, bouwfysische oplossingen en een efficiënte bouwwijze. Neem het netto vloeroppervlak van een woning. Omdat in houtskeletbouw de goed geïsoleerde buitengevels dunner kunnen houden dan andere bouwsystemen, krijgt de gebruiker extra vierkante meters netto woonoppervlak. En zij krijgen een topniveau woning, die onder geconditioneerde omstandigheden in de fabriek is geprefabriceerd.

Prefab