Dit leert de natuur ons m.b.t. de bouw of zie hier

In de bouw zoeken we altijd naar manieren om projecten sneller, beter en goedkoper te voltooien. Eén manier om dat te bereiken, is even makkelijk als mooi: kijk naar de natuur!

De natuur is vele malen ouder dan wij. We kunnen daarom rustig stellen dat de techniek van Moeder Aarde betrouwbaar is. Bovendien is de natuur oneindig geavanceerd en nog mooi ook.

Hoe je de bouw kunt combineren met biomimicry en de natuur is te zien in de onderstaande video.

https://youtu.be/Eh1sPVAtUZI

We kunnen dus veel van de natuur leren. Tijdens de laatste PEP-borrel heb ik daar al een boompje over opgezet. Voor wie die bijeenkomst gemist heeft (én voor wie gewoon wat extra inspiratie wil), volgen hier vijf tips die de natuur ons geeft.

1. Gebruik duurzame energie

De natuur functioneert uitstekend op natuurlijke brandstoffen. Fossiele bronnen? Giftige stoffen? Allemaal niet nodig! Geïnspireerd door bijen, bomen, diatomeeën enzovoorts vindt de natuur alle energie die ze nodig heeft.

Neem een termietenheuvel. Wist u dat die altijd koel is, zelfs in de hete zomermaanden? Dankzij een ondergronds gangenstelsel ontstaat een koude luchtstroom die langzaam naar boven trekt en een weg naar buiten zoekt. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Windmolens, zonnepanelen, warmte-koudeopslag, geothermie en allerlei andere slimme technieken… ze bieden ons uitstekende oplossingen voor duurzame energie.

2. Streef naar een circulair systeem

De natuur verspilt niets en produceert geen afval. Hoe anders is dat in onze industrie! De natuur is in haar volle glorie functioneel en herbruikbaar.

Er bestaan al mobiele telefoons die volledig demontabel zijn. Kostbare metalen zoals goud, maar ook kunststof en andere materialen, gaan op die manier nooit verloren. Als we ook nog eens gaan bouwen volgens het ‘design for disassembly’-principe, wordt recyclen vanzelfsprekend.

3. Omarm de natuur

Laat de natuur over je gebouw heen lopen! Als we onze objecten meer trapsgewijs zouden bouwen, ontstaat er letterlijk een prachtige bodem voor een ‘groene omhelzing’.

De nieuwste 3D-betonprinttechnieken zouden uitstekend van pas kunnen komen: via die techniek is snel en efficiënt een mooie ‘terrasbouw’ te realiseren. In de terrasbouw verloopt de beregening min of meer automatisch: als het boven regent, sijpelt het hemelwater vanzelf naar beneden. Een dure, geavanceerde beregeningsinstallatie is dus overbodig: het gebouw vormt vanzelf een stabiele basis waarop de natuur kan gedijen.

4. Laat het gebouw voor je werken

Combineer gebouwen met kassen. De warmte die die kassen in de zomer opleveren, kunnen we in de winter gebruiken om de gebouwen te verwarmen.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de warmte van grote industrie en van bakkerijen, gaarkeukens enzovoorts. Het voordeel van kassen is wederom circulair: de gewassen leveren zuurstof op voor de klimaatbeheersing in het bedrijfsgebouw, en de CO2-uitstoot is vervolgens weer ideaal om de gewassen te laten groeien. Zo ontstaat een prachtige cirkel. Een mooi voorbeeld is Park 2020 in Hoofddorp. Ik kijk nu al uit naar meer perfecte ecosystemen!

5. Kies voor natuurlijke vormen

De natuur is gracieus, sierlijk en vaak oogverblindend mooi, maar ook oersterk! Functie en esthetiek worden vaak tot in perfectie gecombineerd!

Sommige bestaande gebouwen zijn al geïnspireerd op de natuur, zoals de Sagrada Familia in Barcelona. Neem de trappen, die als nautilusschelpen omhoog draaien. Of de zuilen, die geïnspireerd zijn op in takken uitmondende boomstammen. Veel natuurlijke constructies zijn uitermate draagkrachtig van zichzelf. Sterker nog: de natuur verstevigt alleen datgene wat echt sterk moet zijn. Ook in onze bouwprocessen kunnen we best wat meer vertrouwen op de natuurlijke draagkracht van materialen en constructies.

 

[Bio]

Rob de Vrind is als bioloog al 17 jaar bezig met duurzame ontwikkeling. Hij werkt bij de School voor de Toekomst (Koning Willem I College), is voorzitter van Duurzaam MBO Nederland en heeft rond dit onderwerp vele projecten gedaan en lezingen gegeven, in binnen- en buitenland.