Open menu

Ramen en gevelopeningen

Plaats zoveel mogelijk HRglas. Dat heeft een energiebesparende, zonwerende en geluidsdempende werking.
De beste optie is HR++ glas. Tegenwoordig bestaat er ook drievoudig glas.
Er komt glas aan met thermochroom dat bij een bepaalde temperatuur zonlicht buiten kan houden. (zie verder)

Smartskin heeft in de raamkozijnen sensoren voor temperatuur, licht en luchtkwaliteit. Ook zitten er zonnepaneeltjes in en een batterijsysteem. Via een zelflerend algoritme klimaatinstallaties (zoals zonwering, verlichting, ventilatie en airconditioning) wordt het gebouw zelfstandig aangestuurd. Gebouwen worden hierdoor tot 30% zuiniger en dragen bij aan het comfort en de productiviteit op de werkvloer, aldus Physee.eu 

3dubbel

3glas
HR++ glas met een spouw van 15 mm is iets duurder dan normaal dubbel glas.
Om de isolatiewaarde van glas te verbeteren vult men de spouw met een edelgas. Normaal is dat droge lucht.
De hoeveelheid van dat edelgas neemt wel wat af na verloop van jaren.
De warmteisolerende eigenschappen worden hierdoor toch nauwelijks minder.

Gebruik koud, buigbaar, gelaagd glas. Hierdoor is geen verhitting meer nodig om het glas de juiste vorm te geven.
Tevens is het licht in gewicht, krast niet en vervuilt weinig.

Controleer of er een warmtewerende folie op het glas zit. Dit is te controleren door een aansteker op te steken en op 10 cm van het glas te houden.
Als je dan naar buiten kijkt zie je vier vlammetjes. Wanneer de tweede en derde een andere kleur hebben heeft het glas een coating.

De coating is milieuvriendelijk.

Vacuumglas

Heeft een uitzonderlijke goede isolatiewaarde. FINEO heeft een U-waarde van 0,7 W/m2K. Dat is hetzelfde als een gemiddelde triple glasconstructie.
Het heeft een geringe dikte en gewicht. Dankzij een spouw van 0,1 mm kan de totale dikte onder de centimeter blijven. Het geheel is daardoor een derde lichter en dunner dan triple glas. De vacuümspouw van 0,1 mm wordt gecreëerd door hele kleine afstandhouders tussen de glasplaten. 

vacuumglas

Recycling

Afgedankt vensterglas moet je weer inleveren bij de glashandel. Het kan dan worden hergebruikt.

Werk bij de montage van nieuwe kozijnen zorgvuldig. Dit voorkomt onnodig voegen van naden en kieren.

G waarde ramen en kozijnen

HR++ glas heeft een Ug van ca. 1,1 W/m2K dat levert een Rc van circa 0,9 m2K/W.

Gevelopeningen

Hoge ramen laten meer licht binnen. Solartubes, inbouwcilinders zijn mogelijk om licht het huis in te leiden. Kieren dichten kan tot 5 % besparen.

Kozijnen vervangen

In combinatie met HR++ glas interessant. Ook meer geluidsisolatie. Kierdichting wordt mogelijk. HR++ bespaart 10 % Kost € 3500 bespaart 280 tvt 12,5 jaar HR+++ 12 %

Misschien denk je er niet zo snel aan, maar ook via kozijnen en buitendeuren verlies je warmte naar buiten. Met isolerende kozijnen en deuren heb je daar minder last van. Let daarom op de U-waarde van kozijnen en deuren: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.

Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Daar zie je niets van, maar het werkt wel. Er zijn ook houtsoorten die goed isoleren en geen isolatiekern nodig hebben.

Houten kozijnen kunnen gerepareerd worden met een geprefabriceerd deelelement van Infinity Repair.

Glas vervangen

HR++ glas heeft een U waarde van 1,1 W/m2K en een Rc waarde van 0,9 m2K/W. Eventueel freest men de sponningen van het kozijn uit zodat het glas geplaatst kan worden. 


HR +++ glas is driedubbel glas met een metaaloxide coating aan de buitenkant. Dat reflecteert kou. Tussen het glas is argon (gas) aangebracht dat nog beter isoleert dan lucht. Het glas heeft verschillende dikten zodat ook geluid goed geweerd wordt.
Verkeerd geplaatst glas kan schade veroorzaken. De juiste werkvolgorde is belangrijk. De glaszetter moet weten hoe bepaalde glassoorten aan hun eigenschappen komen. Ook moet men weten hoe schade te voorkomen is. 

Een glaszetter moet verstand hebben van
- glas en glassoorten en soorten dubbel glas
- bewerken van glas
- isolatiewaarden, massiviteit, HR++
- veiligheid en glas
- brandwerende beglazing
- normen voor glas (NEN, NPR)
- tolerantie, maatafwijkingen omtrekspeling, roosters, 
- neuslatten plaatsen, beglazingafdichting
- fouten bij plaatsen en oplossingen
- glasgarantie
Savantis heeft er een cursus in. 

Als je in de winter veel glas op het zuiden hebt maar ook een natuurstenen vloer dan kan die ook nog eens extra warmte vasthouden. In de zomer moet je de ramen afschermen b.v. door bomen of begroeiing aan de buitenkant of zonwering of speciale lamellen die hoogstaande zon buiten houdt en laagstaande (in de winter) naar binnen laat.
 
HR2HRHR3

Moderne uitdagingen
- ramen worden zwaarder, dus h-tot-h afstand en sterke verbindingsstukken sterker
- spouw wordt breder, verbindingen moeten sterker in verband met belasting
- verankering verbindingsstukken zeer belangrijker
- luchtdicht bouwen: vlak werken, keuze voor luchtdichting vroeg maken ook i.v.m. de verbindingsstukken en de verankering.
kozijnen
Als je verankert moet je op de juiste manier boren Het boorgat reinigen Niet verder aandraaien dan nodig anders gaat het beton e.d. scheuren.

Koudebrugraam .Koudebrug

Voorkom koudebruggen door tot op de fundering te isoleren en door kozijnen in het hart van de isolatie te zetten.

Het coanda-effect

Toch moet er geventileerd worden. Dat kan via bovenlichten. Normaal krijg je dan koudeval en veel mensen hebben de ventilatieroosters boven de ramen dicht zitten. Door de lucht eerst langs het plafond te laten gaan en gebruik te maken van het coanda effect (dat de lucht klevend langs het plafond gaat en dan pas daalt) kan je koudeval oplossen.

BWWB4
raam

raam2

- Raamfolie Raamfolie van Umisol® bestaat uit 5 gemetalliseerde lagen.

raamfolie

Als je verankert moet je op de juiste manier boren
Het boorgat reinigen
Niet verder aandraaien dan nodig anders gaat het beton e.d. scheuren.

93 % van de warmtestraling wordt tegengehouden met zeer gering zichtsverlies dus het blijft binnen koel
Er gaat minder warmte door het glas heen dus tot 30 % minder stookkosten
Terugverdientijd 2-3 jaar met airco en 5 jaar zonder. Meer info hier

In de winter zorgt de isolerende raamfolie ervoor dat er minder warmte via  het glas verloren gaat. De folie reflecteert de warmte van de verwarming, zodat die in de ruimte blijft. Dat kan een verlaging op de stookkosten  opleveren tot 30%, afhankelijk van het type glas. Met isolerende raamfolie verbetert de U-waarde: De U-waarde van enkele beglazing verbetert tot 2,5 W/m²K, de U-waarde van dubbele beglazing tot 1,6 W/m²K en de U-waarde van HR++ beglazing tot 0,97 W/m²K.
 
Men is ook bezig met glas met een dun laagje nanokristallen die door middel van elektrische aansturing van kleur kan veranderen. Door bepaalde kleuren aan te nemen wordt zonlicht geblokkeerd. Slim glas dat infraroodlicht en dus warmte tegenhoudt, is nieuw. Bovendien gaat het glas in vergelijking met zijn voorgangers langer mee. Na tweeduizend keer de stroom aan en uit zetten had het glas nog steeds zesennegentig van zijn capaciteit. Zie een artikel over de technologie in Nature.
 
Bij een spanning van vier volt is het glas volledig transparant, bij 2,3 volt wordt infraroodlicht tegengehouden en bij anderhalve volt wordt het glas donker. ‘Individuele controle over infraroodlicht betekent dat gebruikers natuurlijk licht kunnen doorlaten zonder de warmte die het geeft’, aldus de onderzoekers. ‘Daardoor wordt de noodzaak van airconditioning en kunstmatig licht minder groot.’ Door een combinatie van technieken kunnen dunnere laagjes gebruikt worden, wat de kosten drukt. De onderzoekers werken aan een commerciële toepassing.
 
Ramen die dienen als verwarming IQ-glas

IQ glas

IQ-GLAS® bestaat uit een heldere dubbele beglazing met diverse specifieke metaalcoatings in de spouw. De coating op de binnenruit (zijde 3) wordt met een aangepast elektrisch vermogen aangestuurd waardoor de binnenruit (zijde 4) ongeveer 35⁰C warm wordt.
Zijde 2 van de buitenruit is voorzien van een reflectiecoating die alle opgewekte warmte van zijde 3 integraal terugkaatst.IQ-GLAS® bestaat uit een heldere dubbele beglazing met diverse specifieke metaalcoatings in de spouw. D

De coating op de binnenruit (zijde 3) wordt met een aangepast elektrisch vermogen aangestuurd waardoor de binnenruit (zijde 4) ongeveer 35⁰C warm wordt. Zijde 2 van de buitenruit is voorzien van een reflectiecoating die alle opgewekte warmte van zijde 3 integraal terugkaatst.
 
De ruit gebruiken als radiator lijkt top, maar oriënteer je goed als je de ramen in je huis als verwarming wilt gebruiken, zeker als je energie wilt besparen. Van de bouw- en energie-experts hoor je eigenlijk geen argumenten waarom je juist voor glas met verwarming zou moeten kiezen.
 
PAF ramen (afbeelding zie hier onder)

Eigenschap PAF ramen: Verhoogde luchtstroming rond de volledige omtrek van het venster vergemakkelijkt zeer efficiënte natuurlijke ventilatie tijdens het sterk verminderen van tocht. Frisse lucht wordt aangezogen via de onderkant van het venster, terwijl warme, muffe lucht wordt uitgestoten via de
bovenkant van het venster, hierdoor wordt volledige circulatie van lucht in de ruimte gecreëerd.

gevelramen
 
2018: In het kader van circulair bouwen geeft Velux een tweede leven aan gebruikt hout. De eerste dakramen uit gerecyled hout zijn in ruim 90 sociale huurwoningen in Eindhoven geplaatst.  Het hout voor de dakramen is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit het begin van de 20e eeuw.
Het grootste voordeel van het hergebruiken van dit hout is dat de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar wordt verlengd.

Ramen van doorzichtig hout

Hout isoleert beter dan glas. Je kan hout doorzichtig maken met waterstofperoxide. Wordt dit iets nieuws?

Energiezuinige ramen dankzij doorzichtig hout | EOS Wetenschap

Thermochroom ramen

Met behulp van een vloeistof wordt een flinterdun laagje op het glas aangebracht dat wordt ingebrand bij een temperatuur van 400 tot 450 graden. Door dit proces ontstaat een 'coating' (deklaag) waarvan de kristalstructuur kan reageren op de buitentemperatuur. Bij een vooraf door de fabrikant afgestelde temperatuur veranderen automatisch de optische eigenschappen hiervan. Dan wordt zonlicht buitengehouden. Of juist binnengelaten. Bij de switch wordt het raam niet donker, alleen de transparantie voor infraroodlicht verandert en het glas kan in gewone kozijnen worden geplaatst. Komt hopelijk in 2025 op de markt.