Duurzaam bouwen is bouwen waarin wordt voorzien in de behoefte van de opdrachtgever op een manier dat het ook in de toekomst mogelijk blijft op die manier te bouwen.
Het heeft o.a. te maken met materialen, energie, afval, gezondheid , landgebruik en ecologie.
Ga daarbij uit van - wat je wil met een gebouw - welke flexibiliteit het gebouw moet hebben - welke specifieke eisen het klimaat stelt
Aan de rechter kant staan allerhande onderwerpen op dit gebied.
In het klimaatakkoord van 2019 staat dat voor 2030 1,5 miljoen huizen en andere gebouwen aardgasvrij worden. Het betekent dat bijna één op de vijf woningen en andere gebouwen de komende tien jaar een grote energieverbouwing ondergaat.
Succes
In de bouw heb je de onderstaande beroepen en die zouden allemaal moeten verduurzamen. Klik op het plaatje of de link er onder. Aan de rechter kant allerhande onderwerpen die met duurzaam bouwen te maken hebben.
"Een huis is het groen is 30 % meer waard". "Planten in een kantoor geeft 12 % meer arbeidsproductiviteit". "Wijken met groen kennen 45 % minder criminaliteit". "Een gezonde boom koelt net zo goed als tien airco's"
Een op de vijf auto's die op de weg rijdt, heeft iets met de bouw te maken
Nul op de meter bouwen wordt de standaard. De aanpak staat het maximaal reduceren van de warmtevraag in combinatie met opwekking en terugwinning van eigen energie.
Nul op de meter en beter !
Bij de realisatie moeten nog diverse hindernissen overwonnen worden; standaarden moeten uitkristalliseren, innovaties zijn nodig, fabricageprocessen moeten ïndustrialiseren digitalisering gaat de bouw veranderen en gaat er voor zorgen dat er beter wordt samengewerkt. eigenaren moeten gemobiliseerd worden en financieringsaspecten moeten worden uitgewerkt
De faalkosten lopen in de miljoenen. Dat kan voorkomen worden door goed onderwijs.
Toparchitect Thomas Rau heeft een duurzaam gebouw neergezet in Duiven. Remontabel, energieneutraal en met veel hergebruikte materialen. Zie onder.