Smart products & Internet of things

Machines gaan onderling communiceren, producten en productiemiddelen raken meer en meer verbonden door middel van sensoren en door toepassing van het zogenaamde ‘internet of things’. Containers die live te volgen zijn, slimme verkeersborden, op het internet aangesloten bruggen en gemalen. Het is technisch allemaal mogelijk. Momenteel worden steeds meer apparaten online aangesloten. In 2020 zijn ruim 20 miljard apparaten verbonden. Van slimme koelkasten en thermostaten tot straatverlichting, containers, vuilnisbakken, verkeerslichten en melkinstallaties.

Belangrijk is ook dat hierdoor veel informatie en data worden verzameld die weer benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor het verbeteren van productiemethoden en voor nieuwe verdienmodellen. Dit is zichtbaar in bijvoorbeeld auto’s of de slimme thermostaat. In de fabriek gaat dit onder meer om robots, lopende banden en transportmiddelen.

IoT1

Bij IoT komen fysieke objecten en de virtuele wereld samen. Niet alleen computers desktops, tablets en smartphones worden via internet verbonden maar ook objecten, mensen en zelfs dieren. Het is daarmee een doorontwikkeling van het internet. We verbinden alledaagse voorwerpen machines, garages, auto's, een oven, een wasmachine of een koelkast met het netwerk en de voorwerpen wisselen vervolgens gegevens, data, uit met internet. Deze apparaten zijn uitgerust met slimme sensoren waarmee zij zelf data genereren en soms zelfs automatisch beslissingen nemen. Het ding kan meer en wordt soms zelfsturend en zelflerend.
Een deurbel in combinatie met een app, zodat je ook op afstand kan zien wie er voor de deur staat. Of beveiligingscamera's die video's opnemen van mensen voor de deur en deze automatisch opslaan in de cloud. Het volgen en sturen op gas-, licht- en watergebruik in en om je woning.

Koelkasten worden voorzien van grote schermen aan de voorkant waarop recepten, de agenda of het weer wordt geprojecteerd. En aan de binnenkant zit een camera. Om te vertellen wat er in de koelkast zit als de eigenaar in de supermarkt is of om recepten te suggereren aan de hand van de actuele inhoud. Dat scheelt verspilling.

Gedachtenloos roerbakken of koffie opgieten is er niet meer bij. Philips heeft een Airfryer die de temperatuur van het binnenste van een kippenboutje kan meten. Miele heeft een bakpan voor de ideale biefstuk. De SmartGrow van Bosch zorgt dat zelfs de basilicum voor de pasta blijft groeien onder een dakje van kunstlicht en optimale bewatering.

Sproeiers die zelf meten hoeveel vocht er in de grond zit en dan automatisch wel of niet sproeien. Een app die je slaappatroon analyseert en je tips geeft over wanneer je het beste kunt slapen." In het onderwijs zou je een schoolgebouw kunnen uitrusten met sensoren of zelfs de leerlingen. Het vergroot de mogelijkheid om gegevens te verzamelen. Je kan zo proberen meer in detail het leerproces te volgen zodat je beter kan begeleiden. Door slimme data-analyse zou een machine zelfs feedback kunnen geven aan de leerling.

IOT2

Een persoonlijke leeromgeving en een gepersonaliseerd aanbod zijn technisch gezien al mogelijk.

Scholen kunnen gaan experimenteren met IoT technologie, zoals met littleBits en Arduino.

Op het gebied van schoolgebouwen kan IoT een rol spelen bij klimaatbeheersing; de temperatuur, de luchtvochtigheid. Je kan ook denken aan energiebesparing door machines duurzamer af te stellen of deze actiever te onderhouden om uitvaltijd te verminderen. Verder kunnen sensoren helpen door actief de benutting van ruimtes te volgen, zodat het bestuur deze kan verbeteren.

Kans voor Nederland

Nederland kan onder andere door een unieke combinatie van high-tech industrie, ICT, logistiek, dienstverlening en de creatieve sector goed inspelen op de kansen die smart industry biedt. Door als industrie, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk de handschoen op te pakken kunnen die kansen verzilverd worden. Zo versterken we onze economie. Dat levert welvaart en werkgelegenheid op.

Veiligheid

Het nadeel is dat veel nog niet goed beveiligd is. Men vloog met een drone richting een gebouw met Hue-lampen en hoe dichter de drone naderde hoe meer de lichten gingen knipperen. Ze raakten van slag door een virus wat naar de lampen was gehopt. Duizenden videocamera's en webcams werden 21 oktober 2016 gebruikt om een ongekende aanval uit te voeren op een groot internetbedrijf. Ze begonnen massa's onzinnige data te verzenden waardoor Twitter, Amazon, Paypal, Spotyfy en Reddit uren onbereikbaar waren. Hackers hebben bots die gegevens over IoT verzamelen. Uitzoeken welke apparatuur kwetsbaar is, is een koud kunstje. Wijzig altijd standaardingestelde wachtwoorden.  Maak de naam van je modem/router onzichtbar. Check geregeld updates van firmware.  

Duurzamer onderhoud van machines

Door machines en producten uit te rusten met sensoren kunnen eventuele problemen met de machines op voorhand gedetecteerd worden. Ook kan er door middel van IoT op afstand bepaald worden of er überhaupt onderhoud nodig is.

Certuss Dampfautomaten, fabrikant van stoomgeneratoren, pioniert op dit gebied en rust zijn generatoren uit met sensoren die data verzamelen over onder andere temperatuur, stoomdruk en vlamsignalen.

“Door Internet of Things toe te passen op onze stoomgeneratoren, verminderen we de uitvaltijd van de machines aanzienlijk. Daarnaast dringen we de kosten voor onderhoud terug, omdat we nooit meer iemand op pad sturen als dat niet nodig is”, zegt Thomas Hamacher, chief technology officer van Certuss Dampfautomaten.

LoRa en LTE-M

Voor IoT in 2016 is een landelijk dekkend netwerk gebouwd het Low Range Long Power-netwerk (LoRa). Een investering van tientallen miljoenen euro's.  Het is bedoeld voor apparaten die slechts af en toe contact maken bijvoorbeeld een vuilniscontainer die alleen maar iets meldt als hij vol zit.

LoRa vraagt nauwelijks stroom. De batterij gaat tot tien jaar mee. Ook kan de locatie van aangesloten apparaten nauwkeurig worden vastgesteld.

Eind 2017 rolde KPN een tweede netwerk uit. Het Long Term Evolution for Machines (LTE-M). Voor bijvoorbeeld mobiele pinautomaten is meer bandbreedte en een snellere reactietijd vereist. LTE-M voorziet daarin.

Bedrijven  beginnen IoT te gebruiken als kostenbesparing maar ook is men aan het kijken wat er mee te verdienen is. 

Vodafone startte in 2018 met 24Care, dat patiënten op afstand monitort. 

Slaapmodus en ultrasoon ontvangers 

De slaaptoestand van apparaten kost energie. Draadloze speaker 80 watt / Nieuwe regels leggen de lat op  max 12 watt voor toestellen die je via het netwerk activeert. 
Toestellen op IR verbruiken 0,5 watt. Op ultrasoon geluid reagerende apparaten hoeven maar 1 naowatt te gebruiken. In 2018 ontwikkelde Standfort een radioontvangertje hiervoor.   

Smart education

Maar technologie en digitalisering zal de samenleving meer mogelijkheden bieden om zich onafhankelijk op te stellen van de overheden en de vrije markt. Vanaf 2020 zal elke burger, waar ook ter wereld, toegang hebben tot de informatie en colleges van MIT in Boston en waar studenten nu nog gemiddeld $60.000 per jaar betalen voor het halen van hun bachelor of master, zal dat vanaf 2020 gratis zijn. Digitalisering van leren en co-creëren leidt tot de democratisering van academisch onderwijs.

En in het volgende decennium zal kunstmatige intelligentie leiden tot de democratisering van IQ; het vermogen tot cognitief leren en daarmee het verwerken van informatie, het herkennen van patronen, het leggen van verbanden etc. Voor onze kleinkinderen zal AI in 2040 een commodity zijn. Zij geloven hun grootvader niet wanneer deze vertelt dat hij in 1983 zijn master heeft gehaald zonder AI.