E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Corona en duurzaamheid

Corona en duurzaamheid

Van een anderhalve meter samenleving naar een anderhalve graden maatschappij

Grote multinationals als Heineken, KLM en Shell roepen op tot een groen herstel na de coronacrisis. Samen met bijna 200 andere bedrijven beloven de bedrijven duurzaamheid de hoeksteen van de COVID-19-herstelmaatregelen te maken. Als we het nu niet doen, is het straks nog veel duurder zeggen ze. 

Ook moeten investeringen die gedaan worden in het kader van COVID-herstel de economie richting de Sustainable Development Goals en Parijsdoelen brengen.De overheid moet wel langetermijnzekerheid bieden over het Nederlandse klimaatakkoord. Dat betekent ook dat er meetbare verplichtingen moeten komen voor de bedrijven.

Nu ook grote, beursgenoteerde bedrijven aankloppen voor staatssteun mag die steun mag niet onvoorwaardelijk zijn. Dit is het moment om de economie duurzaam en sociaal te maken.

De ondernemingen die wél onze steun in coronatijd verdienen zijn sociaal rechtvaardig. Ze zien in moeilijke tijden af van winstuitkering aan aandeelhouders (dividend), zijn bereid in Nederland vennootschapsbelasting te betalen en zetten zich in om in andere landen hun aandeel bij te dragen. Ze begrijpen tot in hun vezels dat het betalen van belasting via onderwijs, infrastructuur, zorg bijdraagt aan een goed ondernemingsklimaat en handelen daarnaar.

Bedrijven die dividend uitbetalen, eigen aandelen terugkopen of geregistreerd staan in een belastingvluchthaven zouden geen aanspraak moeten kunnen maken op de hulpprogramma’s.

Inleiding

In 2019 ligt Nederland er prima bij. Het jaar is afgesloten met een begrotingsoverschot van 14 miljard euro. 2020 begint met historisch lage werkloosheid: 3 procent. De bijna 40.000 vliegtuigen die die maand op Schiphol landen en vertrekken, vervoeren meer dan 5 miljoen passagiers en 115 miljoen kilo vracht. In mei komt het Eurovisie Songfestival voor het eerst in veertig jaar naar het land. De Nederlandse mannen doen weer mee aan het EK voetbal. Op het Binnenhof zijn politici vooral met elkaar bezig: de aanpak van het stikstofdossier dreigt de coalitie te verscheuren.

Toen brak het virus uit en moesten we in quarantaine. Niet meer vliegen, niet meer op vakantie, niet meer naar veel winkels, de kapper, de huisarts, naar school, kinderdagverblijf etc. 
Winkels, restaurants, cateraars, evenementenorganisaties, festivals, podia, reisorganisaties, musea, tandarsen, fysiotherapeuten, zzp-ers, de bouw, scholen vervoerders, taxichauffeurs etc. kregen het moeilijk. 

Het begrotingsoverschot sloeg om in een tekort dit jaar van ten minste 90 miljard euro. De werkloosheid stijgt weer. Schiphol kende een daling van 97 procent. Het EK voetbal en het Songfestival zijn niet meer dan het topje van de berg aan uitgestelde gebeurtenissen – eindexamens, schoolreizen, bruiloften. Naar schatting 400.000 mensen zullen het komende jaar hun baan verliezen. De economische klap wordt naar verwachting twee keer zo groot als die van de kredietcrisis. De economie krimpt dit jaar met 6,4 procent.

Beroepen die eerst niet al te veel verdienden bleken op eens van groot belang te zijn. Beroepen als de zorg en het onderwijs.
Je ging je afvragen of je een vitaal beroep hebt of niet.

himalaya

Gevolgen

- de lucht was schoner dan ooit tevoren. In India konden mensen weer de Himalaya zien (op 250 km afstand)
- het water in Venetie was nog nooit zo schoon
- het energieverbruik daalde enorm
- de wegen waren leeg en geen files meer => als we thuis blijven werken heb je geen files meer. Dat scheelt de logisteke sector miljoenen
- we stonden samen achter de zorg => beloon ze fatsoenlijk (maar ook bleek veel (andere) zorg overbodig).
- we gingen ons afvragen hoe we ons leven wilden gaan inrichten
- de noodrem kan
- vakantie dicht bij huis kan ook
- online lessen, webinars, bijeenkomsten (de deelname was groter dan ooit tevoren)
- er wordt niet meer geprint in het onderwijs (scheelt papier en bomen)
- ongelijkheid kwam beter naar boven. Armen en jongeren worden het meest getroffen.
- online lessen maar dan moet je wel een laptop hebben en de rust thuis te kunnen leren
- nu overheden noodhulp uitrollen om bedrijven te redden, roepen politici en organisaties de regeringen op om duurzame voorwaarden aan deze staatssteun te stellen

 venetie
Luchtvaart

KLM krijgt 3,4 miljard aan leningen á 6 % rente maar moet de CO2 uitstoot met 50 % verminderen en het aantal nachtvluchten terigbrengen van 32.000 naar 25.000. Ook geen bonussen en divident meer. 

Wie hier aanvullingen op heeft graag ! Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrondinformatie over het virus

Het is een RNA virus met 29.903 letters in 16 genen. Dat is veel. Het poliovirus heeft 7500 letters. Het gaat zitten op antigen ACE2 in longcellen. Bij een massale infectie verdwijnen die ACE2 receptoren dus van de buitenkant van de cel. Daardoor krijgt een stof vrij spel die bradykinine heet. Die zorgt dat de kleine bloedvaten massaal gaan lekken op de plaats van infectie =De lekkages geven weer een afweerstorm => hoofdpijn, epileptische aanvallen, bewusteloosheid. => in darmen lekkages = diaaree.  Ook wordt het immuunsysteem ontregeld. Het blijft cytokines maken  waardoor bloedstolsels ontstaan die het bloedvatennetwerk in de longen verstoppen. Maar ook meer wintertenen.  De afweer verwoest ook gezonde cellen waardoor nieren en lever uit kunnen vallen. Vrouwen hebben meer cellen die de afweer reguleren dus die hebben minder last. Ook in de longslagader en -ader. 25 x meer T-dimeer (een eiwit). 

ACE2 komt op veel cellen voor. Neus / longen => verlies geur/smaak Bij vrouwen minder dan mannen. Ook de bloedvatwanden hebben de receptor. Covid er op => afweer => soort haakjes waar bloedplaatjes aan blijven kleven. 

Eerst komt er een enorm gen: de instructies voor het kopieerapparaat. Daarachter een wat kleiner gen, dat aangeeft hoe het spike-eiwit gemaakt moet worden. Daar weer achter zeven kortere genen. Twee met het recept voor het omhulsel van het virusdeeltje. Een met de instructie voor de verpakking van het genoom. En daartussenin geklemd zes genen die het virus waarschijnlijk gebruikt om beter zijn gang te kunnen gaan. Maar het verschil zit hem in gen nummer 8 ORF 8 dat de kopieersnelheid van het virus meer dan twintig keer verhoogt tov sars. Het speelt waarchijnlijk een rol in het ontwijken van afweermechanismes.

Dan begint het virus bellen te blazen. In de cel ontstaat een soort schuim, van dubbelwandige bubbels. Het zijn coconnetjes, onderling verbonden door een soort web van draden. Het virus maakt ze door met zijn eiwitten endoplasmatisch reticulum aan te maken.
In de coconnetjes beginnen nieuwe slierten virus-RNA te ontstaan. Verderop, in het nog intacte endoplasmatisch reticulum beginnen intussen de spike-eiwitten te groeien, als champignons in een kwekerij.

Het nieuw gemaakte RNA wordt ingepakt, raakt op drift, trekt door de met spikes overwoekerde membranen. Dan ontstaan duizenden nieuwe virusdeeltjes per cel. Dit duurt tien-twaalf uur. 

Wat je dan overhoudt is een slagveld. De besmette cel is uitgewoonde chaos geworden. Als een staafmixer te keer is gegaan. Het E.R. is veranderd in een brei met klontjes. En overal drijven losse spikes, slierten werkeloos RNA en afgedankte eiwitten die het virus heeft laten slingeren.

Dat is niet alles, want ook aan de buitenkant van de cel kleven spikes. Met als gevolg dat cellen met elkaar beginnen te verkleven, voedingsmoleculen en signaalstoffen er niet meer langs kunnen en hele weefsels verziekt raken. Tot de cel zichzelf opblaast, wordt gesloopt door immuuncellen of er een bacterie langskomt om zich aan de zieke cellenpap tegoed te doen. Als je dan hoest vliegen de de gezonde virusdeeltjes, de bacteriën en het afval in het rond.

80 % heeft milde klachten (verkoudheid, hoesten, keelpijn, soms koorts).
20 % krijgt serieuze klachten
0,3-1 % gaat dood.
Vooral COPD patienten zijn heel kwetsbaar

1 patient besmet gemiddeld 2,2 anderen
2-3 dagen voordat je evrschijnselen krijgt besmet je al.
Het kan 3 uur in de lucht overleven
24 uur op karton
2-3 dagen op plastic of staal

Vaccins

Vroeger werden virussen gedood ?? of verzwakt om in het lichaam van mensen een reactie op te roepen.

Nu spuit je een stukje RNA in met de instructie voor het maken van de 'spikes'. mRNA-1273 Dan ga je die zelf maken en wek je er antistoffen tegen op. 

Je kan ook de spikes maken via vaten van 2.000 liter met insectencellen. 

Gebruik menselijke antistoffen tegen het virus door gebruik te maken van mensen die de ziekte hedden overleefd. Haal die uit hun bloed en geef die aan anderen. Nadeel is dat dit type antistoffen slechts een tijdelijke bescherming geven. Ze verdwijnen immers weer uit het lichaam zonder te worden aangevuld met eigen antistoffen. Maar personeel in de zorg, zwakkeren en ouderen zouden met een injectie toch gebaat kunnen zijn.

Antistoffen uit bloed van ex-patiënten zuiveren is omslachtig, omdat er een grote groep ex-patiënten voor nodig is; handiger is om ze zelf na te maken in een bioreactor. Een Amerikaans biotechbedrijf heeft aangekondigd deze zomer dat soort nagemaakte antistoffen bij mensen te gaan testen.

Rem de virusmachine
Remdesivir, een middel dat is getest bij ebolapatiënten, legt de kopieermachine van het virus stil.
Chloroquine remt waarschijnlijk het binnendringen van het virus in de cel. 

corona

 

 

%MCEPASTEBIN%