Open menu

Nieuwe IT mogelijkhedenDoor de onderlinge verbintenis via internet kan nu vraag en aanbod bij elkaar komen, waar je ook bent en op elk tijdstip. 
Door sensoren is energie te besparen, is precisie management mogelijk, is de gezondheid te monitoren.

Door goed te zoeken is alles te vinden. Niet alleen via Google maar kijk ook eens bij slideshare, youtube, prezi, wordpress, TEDx
Kijk eens in de app store of play store. Of in www.archive.org  

In 2018 werden iedere minuut 3,88 miljoen zoekopdrachten via google uitgevoerd en werden 4,33 miljoen youtube video's bekeken, verzonden we 159 miljoen e-mails en postten we 49.000 foto's op instagram.

Of op open innovation platforms, Idea contests, #daretoask, Linked in groepen, Of zoek eens op www.info.com. Of kijk eens op top 100 innovations, top 10 trends, top 50 innovative companies. Kijk eens in databanken van patenten of crowdfunding sites of naar wie mee gaan op handelsmissies.
Kijk eens op automotive in 2025; retail in 2050 Future transport.
Of op

www.springwise.com (slimme nieuwe business idea's)
www.trendwatching.com
www.trendhunter.com
www.moreinspiration.com
www.sciencechannel.com
www.ted.com
www.psfk.com
www.asknature.com

Kijk ook eens naar hele andere gebieden. Een antwoord op je probleem is vast al een keer uitgevonden.
Bekijk hoe het leger dingen doet, of de luchtvaart (de prijsvechters), of de zorg, of de natuur.

Als machines snel onderhouden moeten worden kijk naar formule I pit stops

ewereld

De beroepen van de toekomst zijn dezelfde als die van nu maar met een e- er voor.
Beroepen via internet en de cloud.  
Het internet of things schakelt deurbellen, koelkasten, beveiligingscamera´s horloges, muziek/ en verlichtingsinstallaties en auto´s aan elkaar.

Trends

Draadloos
Geintegreerd
Vraag en aanbod komt bij elkaar
Kunstmatige intelligente
Deep learning
Betere spraakherkenning
Big data
Internet of things
Na wildgroei blijven de best aangepasten over en wordt meer gestandaardiseerd

Er ontstaat een ecosysteem met virussen (computervirussen), parasieten (die werken met privacy gevoelige informatie of die chanteren), ziekteverwekkers (hackers, internetcriminelen) en oorlogen (dd-dos)aanvallen met daartegen virusscanners, beveiligings-experts, privacy wetgeving, justitie, verzekeringen, herstel-experts.
Er ontstaan dikke bomen (Google, Microsoft, Facebook, Uber) en velden vol bloemen (kleine start ups met allerhande nieuwe toepassingen).

De keerzijde
1.Ramsomware (losgeldsoftware) is malware waarmee criminelen een hele computer op slot zetten of bestanden versleutelen zodat je er niet meer bij kan.
Kaspersky heeft een gratis WindowsUnlocker waarmee de computer weer gewoon opstart.
2. Het internet of things schakelt deurbellen, koelkasten, beveiligingscamera´s horloges, broodroosters, muziek/ en verlichtingsinstallaties en auto´s aan elkaar maar dat is ook kwetsbaar.
Ze zijn mestal slecht beveiligd. Hackers die meekijken met beveiligingscamera´s en die dingen doen met auto´s. Botnets via apparaten. 
Hopelijk vindt de cybersecurityindustrie er wat tegen.Verander meteen wachtwoorden.  Soms doen bedrijven het zelf om aan data van consumenten te komen.
3. Phishing. Je komt op een fake website, vult je gebruikersnaam en wachtwoord in en je ben ht kwijt.
Ofwel vertrouw niets en denk dat alles fake is. 

Draadloos en geintegreerd

Er bestaan twee trends; draadloos en of geintegreerd. De externe harddisk werkt draadloos, de printer ook, evenals de audioinstallatie. Het toetsenbord ook, en natuurlijk je trackpad, de opvolger van de muis zonder staart. Het was misschien wel het eerste apparaat dat draadloos ging. Nu ook de oortjes. (maar alles moet wel opgeladen worden of werkt op batterijen).  Andere zaken zijn geintegreerd in computers en smartphone zoals de webcam, de fotocamera, de cardreader, de usb-hub, de scanner, de video-converter, de radio, de cd-speler etc. 

5G

5G, de nieuwe generatie mobiele netwerken, komt eraan na 2020. Dan wordt het mogelijk dat realiteit en digitaal goed wordt versmolten: brillen die digitale voorwerpen in de werkelijkheid projecteren. Dan kan productinformatie zweven naast een supermarktschap of projecteer je een gesprekspartner uit Australië in de stoel voor je neus. De latency (vertraging) gaat van enkele tentallen milliseconden naar één. Voor prettig gebruik moet de bril acties direct verwerken, zonder storende vertragingen. Als auto's volledig autonoom willen gaan rijden dan wordt het 5G-netwerk 'allesbepalend'.  Met 5G is het de bedoeling dat ook informatie van andere auto's in de omgeving en van sensoren langs de weg altijd beschikbaar is. En moet de auto remmen omdat de voorganger plots tot stilstand komt of er een hert oversteekt, dan kan de zeer korte vertraging van 5G van levensbelang zijn.

Bovendien is dataverkeer via 5G beter (sneller) te versleutelen. 5G kan vooral het uploaden en verwerken van de beelden sneller laten verlopen. 

Ooit kan de diepvries misschien zelfstandig stroom kopen van de zonnepanelen van de buurvrouw. Maar er wordt ook meer meetbaar. Er zijn al proeven geweest met chips in koeienmagen, zodat de boer precies weet hoe het met de gezondheid van zijn vee is gesteld. En iedereen die weleens op een druk festival heeft gestaan weet: heel veel apparaten op één netwerk, dat is niet bevorderlijk voor de internetsnelheid. 5G kan probleemloos tien tot honderd keer meer aangesloten apparaten aan. 

Maar nog belangrijker is hoe je data uitleest met een zo laag mogelijk energieverbruik. Dit is vooral een probleem bij chips die niet in een elektrisch apparaat zitten en dus leeg raken. Denk aan fietsen, huissleutels. Ook hier helpt 5G: het netwerk is zo ingericht dat het minder vaak updates van chips vraagt. Daarnaast wordt informatie veel sneller verzonden. Daardoor hoeft de chip maar heel kort aan, dat bespaart energie. Uiteindelijk wil je zelfs sensoren zonder batterijen. Dat is nog een beetje een ideaalbeeld, maar als ze extreem weinig energie nodig hebben, zouden ze voldoende energie kunnen halen uit beweging of omgevingswarmte.

Vraag en aanbod komt bij elkaar

Door internet kan vraag en aanbod bij elkaar komen.

 1. Je wilt mee liften - wie kan er een lift geven -> De togethr app
 2. Je wilt kleding lenen - je hebt mooie kleding -> Leen kledinghttp://www.dekledingbibliotheek.nl
 3. Je wilt schoenen kopen – zij hebben alle schoenen -> www.zalando.nl 
 4. Je hebt boodschappen nodig – zij hebben alle boodschappen in huis ->  www.ah.nl 
 5. Je hebt geld nodig – zij hebben geld -> www.zopa.com 
 6. Jouw auto staat voor de deur – iemand heeft een auto nodig -> drive now app
 7. Je zoekt een vriendje – zij een vriendin -> tender app
 8. Je zoekt lesmateriaal en informatie over duurzaamheid – anderen hebben het al gemaakt -> www.duurzaammbo.nl
 9. Je wilt ergens (bij)les in  - (bij)lessen zijn gemaakt -> https://nl.khanacademy.org/
10. Je zoekt studies – universiteiten hebben ze op internet gezet -> b.v. http://www.lsbf.org.uk/school/partners/interactive.html
11. Je wilt de nieuwste ideeën op aarde weten – TEDx monitort dat -> http://www.ted.com/
12. Je wilt op vakantie – reisbureaus hebben sites -> genoeg sites die vakanties aanbieden
13. Je hebt een vakantiewoning nodig -> je biedt je woning aan als vakantieverblijf -> www.wimdu.nl
14. Je hebt dingen nodig - je hebt spullen over -> gratis op te halen. www.buynothingnew.nl
15. Je wilt dat iets in de wijk gebeurt – er zijn mensen die het kunnen www.platform073.nl
16. Leen spullen van mensen uit de buurt. https://peerby.com
17. Je hebt een klus uit te voeren - er bestaan klussers -> www.kluswebsite.nl
18. Je hebt een vliegticket of een hotel nodig  - er zijn sites en apps.
19. Je wilt iets weten – Wikipedia of Google
20. Je wilt iets gaan verkopen - je maakt je webshop -> http://www.starteenwinkel.nl
21. Je hebt biomassa nodig - ik heb biomassa -> www.biocontact.eu
22. Je wilt lekker eten - je kunt goed koken -> http://voordewereldvanmorgen.nl/projecten/thuisafgehaald
23. Je hebt ideeën, talenten, materialen nodig - je hebt ideeën talenten, materialen
        http://voordewereldvanmorgen.nl/Projecten/het_pakhuis_plaats_om_te_delen
24. Je zoekt een bank om op te slapen – je hebt wel een slaapplek over www.couchsurfing.org
25. Je wilt iets bestellen in een restaurant of bar – zij kunnen het ontvangen en meteen met je afrekenen -> my order app
26. Je zoekt een hotel in een woning -> www.airBnB.nl Je zet een bedrijfje op om mensen te ontzorgen die AirBnB aanbieden -> IamBnB

Hier onder websites die partijen bij elkaar brengen
Internet1

Maar er gaat op dat gebied nog iets veranderen
In Parijs aangekomen zeg je: welk hotel heeft een goed aanbod voor een overnachting

Je hebt melk nodig..welke supermarkt levert die me het goedkoopst
Je zet een foto met schoenen op internet - wie levert mij die schoenen in de beste prijs kwaliteit etc.
Vervolgens gaat men die big data in de cloud analyseren en begint massabewustzijn te ontstaan.


Deep learning Nvidia

Hoe herkent een automatische auto een verkeersbord. Het kan vuil zijn, van de zijkant bekeken worden, gedeeltelijk zichtbaar zijn etc. Je kan dat allemaal in een computer zetten maar dat is heel veel werk. Je kan ook heel veel borden filmen en dan zieken algoritmen er patronen in. Zo herkent de computer uiteindelijk het verkeersbord. Zo zoekt google ook naar algoritmen om b.v. een kat op een foto te herkennen en je alle foto's op het web met katten te kunnen laten zien.
Dat is deep learning.
Men is bezig van bestuurders van auto's via camera's al het rijgedrag op bepaalde wegen in boardcomputers op te slaan. Die data worden verzameld en algoritmen leren de supercomputer uiteindelijk hoe je op de wegen moet rijden (ook als het mistig is, de zon laag staat, het sneeuwt of in het pikke donker).   


Big data


We verzamelen steeds meer data. Maar aan data alleen heb je niets. Het moet informatie worden om te kunnen managen, onderhoud te kunnen plegen, te repareren ect.
Het is een nieuwe studie geworden. In 's-Hertogenbosch staat sinds kort de Jheronimus Academy of Big Science.


Internet of things (IoT).

Machines gaan onderling communiceren, producten en productiemiddelen raken meer en meer verbonden door middel van sensoren en door toepassing van het zogenaamde ‘internet of things’. Belangrijk is ook dat hierdoor veel informatie en data worden verzameld die weer benut kunnen worden, bijvoorbeeld voor het verbeteren van productiemethoden en voor nieuwe verdienmodellen.

Op de consumentenmarkt is dit zichtbaar in bijvoorbeeld auto’s of de slimme thermostaat. In de fabriek gaat dit onder meer om robots, lopende banden en transportmiddelen.

Nederland kan onder andere door een unieke combinatie van high-tech industrie, ICT, logistiek, dienstverlening en de creatieve sector goed inspelen op de kansen die smart industry biedt. Door als industrie, kennisinstellingen en overheid gezamenlijk de handschoen op te pakken kunnen die kansen verzilverd worden. Zo versterken we onze economie. Dat levert welvaart en werkgelegenheid op.

Het nadeel is dat veel nog niet goed beveiligd is.
Men vloog met een drone richting een gebouw met Hue-lampen en hoe dichter de drone naderde hoe meer de lichten gingen knipperen. Ze raakten van slag door een virus wat naar de lampen was gehopt.
Duizenden videocamera's en webcams werden 21 oktober 2016 gebruikt om een ongekende aanval uit te voeren op een groot internetbedrijf. Ze begonnen massa's onzinnige data te verzenden waardoor Twitter, Amazon, Paypal, Spotyfy en Reddit uren onbereikbaar waren.
Hackers hebben bots die gegevens over IoT verzamelen. Uitzoeken welke apparatuur kwetsbaar is, is een koud kunstje.
Wijzig altijd standaardingestelde wachtwoorden.  Maak de naam van je modem/router onzichtbar. Check geregeld updates van firmware.  

Bij IoT komen fysieke objecten en de virtuele wereld samen. Niet alleen computers desktops, tablets en smartphones worden via internet verbonden maar ook objecten, mensen en zelfs dieren. Het is daarmee een doorontwikkeling van het internet. We verbinden alledaagse voorwerpen machines, garages, auto's, een oven, een wasmachine of een koelkast met het netwerk en de voorwerpen wisselen vervolgens gegevens, data, uit met internet.   Deze apparaten zijn uitgerust met slimme sensoren waarmee zij zelf data genereren en soms zelfs automatisch beslissingen nemen. Het ding kan meer en wordt soms zelfsturend en zelflerend."

Een deurbel in combinatie met een app, zodat je ook op afstand kan zien wie er voor de deur staat. Of beveiligingscamera's die video's opnemen van mensen voor de deur en deze automatisch opslaan in de cloud.Het volgen en sturen op gas-, licht- en watergebruik in en om je woning.

Sproeiers die zelf meten hoeveel vocht er in de grond zit en dan automatisch wel of niet sproeien. Een app die je slaappatroon analyseert en je tips geeft over wanneer je het beste kunt slapen." In het onderwijs zou je een schoolgebouw kunnen uitrusten met sensoren of zelfs de leerlingen. Het vergroot de mogelijkheid om gegevens te verzamelen. Je kan zo proberen meer in detail het leerproces te volgen zodat je beter kan begeleiden. Door slimme data-analyse zou een machine zelfs feedback kunnen geven aan de leerling.

Een persoonlijke leeromgeving en een gepersonaliseerd aanbod zijn technisch gezien al mogelijk.

Scholen kunnen gaan experimenteren met IoT technologie, zoals met littleBits en Arduino.

Op het gebied van schoolgebouwen kan IoT een rol spelen bij klimaatbeheersing; de temperatuur, de luchtvochtigheid. Je kan ook denken aan energiebesparing door machines duurzamer af te stellen of deze actiever te onderhouden om uitvaltijd te verminderen. Verder kunnen sensoren helpen door actief de benutting van ruimtes te volgen, zodat het bestuur deze kan verbeteren.

Als je bent geboren voor 1984 ben je een digital immigrant. Na 1984 een digital native.

Leuk filmpje https://www.youtube.com/watch?v=o37JthFPOso&feature=player_embedded

 


Big data én The Internet of things

Efficiëntere windmolens

De inzet van big data heeft de potentie om de output van offshore windmolens met 20 procent te verhogen. Door sensoren op een windturbine te installeren, kan het effect van golven en wind op de windturbine gemeten en geanalyseerd worden. Zo kan bij het plaatsen van nieuwe turbines op voorhand bepaald worden hoe ze op de deze weersomstandigheden zullen reageren.


Revolutie in de agrarische sector

Van zelfsturende tractors tot sensoren in gewassen: precisielandbouw biedt enorme kansen. Van efficiëntere bemesting tot het optimaliseren van de groei van gewassen.

Precisielandbouw: revolutie in de agrarische sector


Slimste huis van Nederland

Ook in woningen kan digitalisering het water- en energieverbruik terugdringen. Dura Vermeer heeft onlangs een systeem ontwikkeld dat huishoudelijke apparaten aan elkaar verbindt en woningen zelflerend maakt: Iris. Het systeem is in staat om gebruikspatronen van bewoners te herkennen, zodat apparaten beter op elkaar afgestemd zijn, met besparingen op energie en water tot gevolg. Dura Vermeer bouwt momenteel twee Iris-pilotwoningen in de wijk Tuinen van Sion in Rijswijk-Buiten.

Energiebesparing in kantoorgebouwen

Internet of Things maakt golven in de wereld van vastgoed. Door werkplekken te voorzien van sensoren kan het energieverbruik teruggedrongen worden. Daarnaast kan het leefklimaat juist verbeterd worden, wat resulteert in een hogere productiviteit.

De start-up Qwiksense is in verschillende kantoorgebouwen actief met sensoren en IoT en stelt dat het een potentiële productiviteitswinst van 5 tot 10 procent per werkplek kan realiseren. “Hoe energieker de gebouwen, des te energieker de mensen”, zegt Rino Stevens, co-founder en COO van QwikSense.

“Duurzaamheid bij gebouwen gaat verder dan energie-efficiëntie, het gaat ook over mensen. Door het verzamelen, analyseren en actiegericht beschikbaar maken van data met betrekking tot het leefklimaat en bezetting van gebouwen stellen wij onze klanten in staat gezondere en productievere werk- en leefomgevingen te creëren.”

Duurzamer onderhoud van machines

Door machines en producten uit te rusten met sensoren kunnen eventuele problemen met de machines op voorhand gedetecteerd worden. Ook kan er door middel van IoT op afstand bepaald worden of er überhaupt onderhoud nodig is.

Certuss Dampfautomaten, fabrikant van stoomgeneratoren, pioniert op dit gebied en rust zijn generatoren uit met sensoren die data verzamelen over onder andere temperatuur, stoomdruk en vlamsignalen.

“Door Internet of Things toe te passen op onze stoomgeneratoren, verminderen we de uitvaltijd van de machines aanzienlijk. Daarnaast dringen we de kosten voor onderhoud terug, omdat we nooit meer iemand op pad sturen als dat niet nodig is”, zegt Thomas Hamacher, chief technology officer van Certuss Dampfautomaten.


Duurzame afvalverwerking

Suez zet sinds 2010 big data en data-analyse in om zijn processen te verduurzamen. Zo is de afvalverwerker er inmiddels in geslaagd om door middel van data-analyse efficiëntere routes te rijden en de CO2-uitstoot van zijn vrachtwagens terug te dringen. Maar ook de klanten van Suez plukken de vruchten. Aan de hand van data-analysemodellen van Suez, kunnen bedrijven hun processen op het gebied van afval gemakkelijk inzien, om ze vervolgens te optimaliseren en verduurzamen.

“We bieden klanten tegenwoordig een voorspelmodel aan voor de aankomende vier jaar, gebaseerd op onze data-analyses. Aan de hand van dit model geven we adviezen over het verbeteren van processen en op welke manieren besparingen op operationeel, financieel en ecologisch niveau mogelijk zijn”, zegt Teddo van Mierle, marketing intelligence expert bij Suez. Lees het volledige interview hier.


Betere stadsplanning

Parijs wil schadelijke uitstootgassen in de stad voor 2050 terugdringen met 75 procent. Om dit te bereiken, zijn wijzigingen in de stadsplanning van groot belang. ForCity, een start-up uit Lyon, heeft een tool ontwikkeld die in staat is om de effecten van gewijzigde infrastructuur en stadsplanning op voorhand te meten. De tool maakt hierbij gebruik van big data en 3D-modellering.“Onze technologie maakt het mogelijk om de impact van initiatieven van overheden en bedrijven op voorhand te meten. Denk hierbij aan de effecten van een nieuw treinspoor of een nieuw fietsdeelsysteem”, zei François Grosse, directeur van ForCity, eerder tegenover Ejinsight.com.


Verduurzaming in de zorg

Internet of Things en big data bieden ook vele mogelijkheden om processen in de zorg te verbeteren. Zo slaagden onderzoekers aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam erin om, door middel van big data, een nieuwe voorspeller voor darmkanker te vinden.

De intensive care van het VUmc en het OLVG biedt een ander mooi voorbeeld: het zet tegenwoordig big data in om sterfte door bloedvergiftiging terug te dringen.

Deze software, van Franse en Russische onderzoekers, is door middel van machine learning in staat om nieuwe medicijnen veel sneller op te sporen. Dit omdat het big data veel sneller en efficiënter kan analyseren.

Voedselbesmetting sneller aan het licht

Het achterhalen van de bron van voedselbesmetting kan een tijdrovende bezigheid zijn, compleet met enquêtes en vragenlijsten. Dit terwijl snelheid juist geboden is bij voedselvergiftiging, om de schade te beperken. Big data kan uitkomst bieden, stelt IBM Research. Door kassabonnen te analyseren en te vergelijken met eerdere uitbraken van voedselbesmetting, kan de boosdoener binnen enkele uren opgespoord worden.


Efficiëntere waterzuivering

IBM Research rustte een afvalwaterzuiveringsinstallatie in Spanje uit met sensoren en boekte opzienbarende resultaten. Door in te spelen op de verzamelde data werd maar liefst 13,5 procent minder elektriciteit en 14 procent minder chemicaliën verbruikt, resulterend in een miljoenenbesparing.

“De awzi in Spanje zette energie en grondstoffen in op basis van de seizoenen en eigen intuïtie. Ons doel was om dit juist te baseren op analyse van data”, schreef Alexander Zadorojniy, wetenschapper bij IBM Research.

Onderhoud en logistiek ProRail wordt efficiënter door big data


Voor smart cities zie hier


Blockchain

gaat de wereld veranderen. Het is de onderliggende technologie achter de bitcoin, de uit 2009 stammende elektronische munt waarvan de totale waarde inmiddels 10 miljard dollar bedraagt. Maar blockchains - in het Nederlands 'blokketen' - zijn eigenlijk véél interessanter dan bitcoins. Volgens experts gaat deze technologie de maatschappij fundamenteel veranderen op manieren waar we nu totaal geen weet van hebben. Voor veel mensen klinkt het bijna als sciencefiction maar over enkele decennia is het volstrekt normaal.

Een blockchain is eigenlijk niets meer dan een groot online register. Een decentrale database, waaraan steeds een nieuw stukje informatie kan worden toegevoegd. Doordat zo'n blockchain op duizenden servers over de hele wereld staat opgeslagen, blijft de informatie veilig bewaard. Elke nieuwe transactie wordt immers door al die duizenden servers gecheckt op fouten. Wil je frauderen dan moet je elke kopie op alle afzonderelijke computers die meedoen vervalsen.

Wat kun je ermee?

Blockchain biedt eindelijk een goede manier om digitaal geld, aandelen of bezittingen over te dragen en informatie veilig op het open internet te parkeren. Als je nu online een foto of file stuurt, kan de ontvanger zoveel mogelijk kopieën maken als hij wil. Met geld wil je dat niet, anders verliest het z'n waarde.

Blockchain maakt allerlei intermediairs en centraal bijgehouden registers overbodig. Wie bijvoorbeeld een huis koopt moet naar de notaris, die duizenden euro's vraagt. En in het Kadaster is het eigendom vastgelegd. Dat hoeft straks niet meer. Je kunt er op vertrouwen dat het eigendom goed in de blockchain staat, een derde persoon hoeft dat niet langer te controleren. Transacties verlopen daardoor sneller en zijn véél goedkoper.

Bedrijven en overheden hebben nu allemaal eigen systemen. Neem ABN AMRO, als voorbeeld. Ze hebben de gegevens van miljoenen klanten lokaal opgeslagen, er is een datacenter en wat backup. Maar bij een hack of brand lopen de gegevens van miljoenen mensen acuut gevaar. Met blockchain heb je dat probleem niet.

Het is geschikt niet alleen voor geld, banken en huizen, maar ook voor de industrie en sectoren die werken met grote hoeveelheden geautomatiseerde zaken. 

Het blijft onveilig klinken: een onlineregisters zonder centrale toezichthouder. "Toen de eerste pinautomaten op straat verschenen vonden mensen die ook eng en onveilig. Vandaar dat de acceptatie stap voor stap zal verlopen. Dus je stopt niet meteen iemands medische geschiedenis in een blockchain, maar begint bij een register voor voorgeschreven medicijnen. Het kan nog wel 30 jaar duren voordat blockchain mainstream is, maar het gaat wel hard." Eigendom Overheden moeten nu op tal van terreinen eigendom, titel en identiteit controleren. Denk aan het Kadaster voor huizen, geregistreerde octrooien en merken, auto's. Door registratie een blockchainbasis te geven, kan geld en tijd bespaard worden. De centrale rol van banken en gemeenten wordt dan buitenspel gezet. Ook van Buma/stemra dat (niet transparant) muziekrechten regelt.   

Minister Henk Kamp (EZ) maakte maandag bekend te onderzoeken of het kabinet een expertisecentrum voor Blockchain moet beginnen.

Voordelen b.v. voor een

Dokter

Met blockchaintechnologie kan iedereen straks gemakkelijk zijn online elektronisch patiëntendossier overal mee naartoe nemen. Ben je in New York en moet je naar het ziekenhuis, dan kun je de dokter met je persoonlijke key toegang verlenen tot je medische geschiedenis, zorgpolisinfo, medicijnen. Je kan er ook een tijdslot op zetten dat de toegang weer vervalt.

Derde wereld

Momenteel zijn er 4 miljard wereldbewoners zonder bankrekening. Met op blockchain gebaseerde mobiele apps kun je ze in mum van tijd een elektronische portemonnee geven en hen laten deelnemen aan het financiële verkeer. Dat is ook voor banken aantrekkelijk: zij zullen nu niet snel in plattelandsgebieden een filiaal starten.

Aandelen

Kopen en verkopen van aandelen, obligaties en financiële producten op de beurzen vergt nog veel tijd. Als er één blockchain database is, kan de bevestiging meteen in plaats van in drie dagen. Brokers zijn niet meer nodig, het werk van banken verandert ingrijpend. Dat verkleint de kosten en de risico's voor alle spelers.

Bedrijven in de financiële wereld onderzoeken de mogelijkheden, zoals Goldman Sachs, Barclays en UBS. Industrie Logistiek, inventarismanagement, supplychain, inkoop en verkoop van producten, grondstoffen, monitoren van machines via het Internet of Things. Fabrikanten moeten software-updates sturen naar klanten. Op al die terreinen bieden blockchaintoepassingen mogelijkheden. Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft in principe een blockchainstrategie nodig

Hypotheken, PGB-toekenningen muziekrechten, gezondheid, voedselindustrie, energie, overheid, vluchtelingen, groene energie (dat die echt is).  

 
iDin = identificeren en inloggen

wil één inlogsysteem realiseren via dat wat b.v. je bank aanbiedt. Dus inloggen zoals je bij de bank inlogt (hetgeen goed beveiligd is) en dat voor alles. !

Dia64 

 De race om bitcoin-rijkdom slokt een enorme hoeveelheid elektriciteit op - ongeveer 0,5% van het totale wereldwijde verbruik.