Open menu


Duurzaamheid in het leger

Het Nederlandse leger is verantwoordelijk voor een jaarlijkse uitstoot van 1,25 megaton CO2, circa 0,7 procent van de totale Nederlandse uitstoot.

In 2030 is de ambitie van defensie om 20 % minder fossiele energie te verbruiken. 

- Bij elke rapportage aan de Tweede Kamer over de voortgang van materieelprojecten moet duidelijk worden op welke wijze nieuwe wapensystemen hieraan bijdragen.

- Defensie moet investeren in een wapensysteem ‘Tijdelijke basis’. Een geheel en op elkaar afgestemd samenstel van semi-permanente onderkomens, infrastructuur en technieken met een minimale ‘logistic footprint’. En de mogelijkheid om i.o.m. de Operationele Energiestrategie in 2030 50% van de nodige elektrische energie duurzaam op te wekken.

- Aan het budget dat de Operationele Commando’s hebben om eigenstandig kleinere investeringen te doen (de bandbreedte) moet een bedrag worden toegevoegd dat uitsluitend mag worden gebruikt om bestaande wapensystemen energie-efficiënter te maken.

- Het in samenwerking met commerciële partners ontwikkelen van zonne- en windparken, kracht-warmte koppelingen, benutting van biomassastromen op kazernes en defensieterreinen.

Defensie is veruit de grootste gebruiker van energie bij de overheid. Ze zouden samen met kennisinstituten en het bedrijfsleven moeten investeren in wapensystemen die minder brandstof gebruiken dan hun voorgangers maar wel meer slagkracht hebben.

Defensie heeft gezegd dat ze de risico’s van klimaatverandering voor onze veiligheid beter in beeld hebben maar ze moeten er ook aan bijdragen.

De uitstoot van Europese legers staat gelijk staan aan die van 14 miljoen auto’s.

Drones en defensie (2020)

Ze gaan voor 16 miljoen drones kopen die tegen een stootje kunnen een beveiligde verbinding hebben en tegen slecht weer kunnen. 
Ze kunnen met gemak 50 km afleggen op 2 km hoogte. Er is zelfs een stroomkabel op aan te sluiten als je wil. Dan kan je uren lang de wijand in de gaten houden. Je kan er een stoorzender aan hangen of je eigen communicatie verbeteren. Of één zo groot als een libelle. Dan kan je achter een muurtje kijken. Je kan er explosieven onder plakken.  

leger1Leger2
Steeds vaker gebruik van zonnepanelen en elektrische voertuigen.

Minitaire emissies ontbreken in elk klimaatprotocol.

Alleen al de legers van de Verenigde Staten stoten meer uit dan de totale uitstoot van veel geïndustrialiseerde landen. De Verenigde Staten - en andere landen - hebben gezegd dat ze zich inzetten voor het verminderen van de militaire uitstoot. Maar er is geen consistente methodologie en rapportagevereiste voor deze emissies. Terwijl de Verenigde Staten en andere landen streven naar een netto-nuluitstoot tegen 2050 is het gebrek aan duidelijke gegevens van het Amerikaanse ministerie van Defensie - 's werelds grootste werkgever - en andere militaire organisaties een groot struikelblok.

 Websites

duurzaamheid leger

http://www.luchtmacht.nl/main/veiligheidenmilieu/
milieu/energie_en_index.php?option=com_content&id=3320&catid=2&view=articlel

 
Het beleid van de luchtmacht op het gebeid van het milieu en veiligheid.


Wie hier goede websites bij weet die graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.