E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Block chain

Blockchain

gaat de wereld veranderen. Het is de onderliggende technologie achter de bitcoin, de uit 2009 stammende elektronische munt waarvan de totale waarde inmiddels 10 miljard dollar bedraagt. Maar blockchains - in het Nederlands 'blokketen' - zijn eigenlijk véél interessanter dan bitcoins. Volgens experts gaat deze technologie de maatschappij fundamenteel veranderen op manieren waar we nu totaal geen weet van hebben. Voor veel mensen klinkt het bijna als sciencefiction maar over enkele decennia is het volstrekt normaal.

Een blockchain is eigenlijk niets meer dan een groot online register. Een decentrale database, waaraan steeds een nieuw stukje informatie kan worden toegevoegd. Doordat zo'n blockchain op duizenden servers over de hele wereld staat opgeslagen, blijft de informatie veilig bewaard. Elke nieuwe transactie wordt immers door al die duizenden servers gecheckt op fouten. Wil je frauderen dan moet je elke kopie op alle afzonderelijke computers die meedoen vervalsen.

Wat kun je ermee?


Blockchain biedt eindelijk een goede manier om digitaal geld, aandelen of bezittingen over te dragen en informatie veilig op het open internet te parkeren. Als je nu online een foto of file stuurt, kan de ontvanger zoveel mogelijk kopieën maken als hij wil. Met geld wil je dat niet, anders verliest het z'n waarde.
Blockchain maakt allerlei intermediairs en centraal bijgehouden registers overbodig. Wie bijvoorbeeld een huis koopt moet naar de notaris, die duizenden euro's vraagt. En in het Kadaster is het eigendom vastgelegd. Dat hoeft straks niet meer. Je kunt er op vertrouwen dat het eigendom goed in de blockchain staat, een derde persoon hoeft dat niet langer te controleren. Transacties verlopen daardoor sneller en zijn véél goedkoper.

Bedrijven en overheden hebben nu allemaal eigen systemen. Neem ABN AMRO, als voorbeeld. Ze hebben de gegevens van miljoenen klanten lokaal opgeslagen, er is een datacenter en wat backup. Maar bij een hack of brand lopen de gegevens van miljoenen mensen acuut gevaar. Met blockchain heb je dat probleem niet.
Het is geschikt niet alleen voor geld, banken en huizen, maar ook voor de industrie en sectoren die werken met grote hoeveelheden geautomatiseerde zaken. 
Het blijft onveilig klinken: een onlineregisters zonder centrale toezichthouder. "Toen de eerste pinautomaten op straat verschenen vonden mensen die ook eng en onveilig. Vandaar dat de acceptatie stap voor stap zal verlopen. Dus je stopt niet meteen iemands medische geschiedenis in een blockchain, maar begint bij een register voor voorgeschreven medicijnen.

Het kan nog wel 30 jaar duren voordat blockchain mainstream is, maar het gaat wel hard." Eigendom Overheden moeten nu op tal van terreinen eigendom, titel en identiteit controleren. Denk aan het Kadaster voor huizen, geregistreerde octrooien en merken, auto's. Door registratie een blockchainbasis te geven, kan geld en tijd bespaard worden. De centrale rol van banken en gemeenten wordt dan buitenspel gezet. Ook van Buma/stemra dat (niet transparant) muziekrechten regelt.   

Minister Henk Kamp (EZ) maakte maandag bekend te onderzoeken of het kabinet een expertisecentrum voor Blockchain moet beginnen.

Voordelen b.v. voor een

Dokter

Met blockchaintechnologie kan iedereen straks gemakkelijk zijn online elektronisch patiëntendossier overal mee naartoe nemen. Ben je in New York en moet je naar het ziekenhuis, dan kun je de dokter met je persoonlijke key toegang verlenen tot je medische geschiedenis, zorgpolisinfo, medicijnen. Je kan er ook een tijdslot op zetten dat de toegang weer vervalt.

Derde wereld

Momenteel zijn er 4 miljard wereldbewoners zonder bankrekening. Met op blockchain gebaseerde mobiele apps kun je ze in mum van tijd een elektronische portemonnee geven en hen laten deelnemen aan het financiële verkeer. Dat is ook voor banken aantrekkelijk: zij zullen nu niet snel in plattelandsgebieden een filiaal starten.

Aandelen

Kopen en verkopen van aandelen, obligaties en financiële producten op de beurzen vergt nog veel tijd. Als er één blockchain database is, kan de bevestiging meteen in plaats van in drie dagen. Brokers zijn niet meer nodig, het werk van banken verandert ingrijpend. Dat verkleint de kosten en de risico's voor alle spelers.
Bedrijven in de financiële wereld onderzoeken de mogelijkheden, zoals Goldman Sachs, Barclays en UBS. Industrie Logistiek, inventarismanagement, supplychain, inkoop en verkoop van producten, grondstoffen, monitoren van machines via het Internet of Things. Fabrikanten moeten software-updates sturen naar klanten. Op al die terreinen bieden blockchaintoepassingen mogelijkheden. Elk zichzelf respecterend bedrijf heeft in principe een blockchainstrategie nodig
Hypotheken, PGB-toekenningen muziekrechten, gezondheid, voedselindustrie, energie, overheid, vluchtelingen, groene energie (dat die echt is).