Open menu

Droneshow in Shanghai 2020

Drone: dynamic remotely operated navigation equipment

De markt is inmiddels 1,5 miljard. Zweden heeft een verbod uitgevaardigd op drones met camera's. Je hebt drones zo groot als een pingpongbal met HD camera's maar die kunnen niet zo lang in de lucht blijven en zijn minder stabiel. Hoe groter, hoe stabieler en hoe verder de drone kan vliegen.

Autonoom vliegende drones (2020)

Rijkswaterstaat werkt samen met drone2go om langs de rivieren met zelfvliegende drones te gaan surveilleren. Deck180 bouwt de software. De drone vliegt zelfstandig naar waar je wil. Met een joystick kan je nog wel de camera bedienen. Je hoeft dus geen dronepiloot meer in te zetten. 

Drones en defensie (2020)

Ze gaan voor 16 miljoen drones kopen die tegen een stootje kunnen een beveiligde verbinding hebben en tegen slecht weer kunnen. 
Ze kunnen met gemak 50 km afleggen op 2 km hoogte. Er is zelfs een stroomkabel op aan te sluiten als je wil. Dan kan je uren lang de wijand in de gaten houden. Je kan er een stoorzender aan hangen of je eigen communicatie verbeteren. Of één zo groot als een libelle. Dan kan je achter een muurtje kijken. Je kan er explosieven onder plakken.  

AI en drones (2024)

AI weet in korte tijd beter een straaljager te besturen en aan te vallen dan een piloot. Je wint het niet meer. AI locaiseert doelen en valt aan. Israel bombardeert zo. 
Het AI programma heet "het Evangelie".  AI werkt sneller dan de mens en dat is een dodelijk voordeeel. We zullen allemaal mee moeten in deze wedloop.
AI levert ook desinformatie e.d.

Men is nu bezig met autonome drones die als een zwerm bijen leren optimaal samen te werken en dankzij AI als één entiteit optreden, bijvoorbeeld om op een vijand te jagen. 

De combinatie tussen drones en zelfrijdende auto's

 

In Dubai werd al in 2017 een test uitgevoerd met vliegende taxi's en ook taxibedrijf Uber heeft grootse plannen met vervoer door de lucht. Als het aan Toyota ligt, komen er bij de Olympische Zomerspelen in 2020 vliegende auto’s in Tokyo. Ook Mercedes’ moederbedrijf Daimler investeert in vliegende taxi’s

Les 2016 MV

Drones kregen opeens veel aandacht in 2014. Geen helicopter maar een quadcopter. Daarna heeft het een enorme vlucht gekregen. Je kan er een camera onder hangen maar ook pakketjes of reanimatie apparatuur,
Je kan op de juiste plek bestrijdingsmiddelen spuiten.In 2019 vond men PATS uit. In de kas worden verschillende camera’s geplaatst die de ruimte tot in detail observeren. Wanneer de camera’s een vliegende mot detecteren, wordt een drone geactiveerd. De drone forceert een botsing met de mot, waarna de roterende propellers het insect uitschakelen. Het volledige proces, van de activering van de drone tot de uitschakeling van het insect, neemt slechts enkele seconden in beslag. De drone vliegt vervolgens terug naar zijn zogeheten basisstation en wordt opgeladen voor de volgende missie.

Door de motten tijdig uit te schakelen, krijgen ze geen kans om zich voort te planten; iets dat ze normaliter in rap tempo doen. Hierdoor wordt verspreiding van het plaaginsect door de gehele kas voorkomen.

Er bestaan nu speelgoed drones maar ook drones voor de hobbist. Of zie hier:


Wat kan je er nog meer mee =

drone2

drone5
Er bestaan al een cursus om rotorbladen van windmolens te inspecteren. Maar je kan met camera´s ook zien of zonnepanelen nog goed werken.
Pver keuzedelen in het MBO en drones zie hier

drone3

Je kan er natuuropnamen mee maken of onderzoek doen naar dieren die moeilijk te volgen zijn.

drone4

Het leger voert er oorlog mee. In 2016 vecht men met de Reaper. 14 meter lang, 2200 kg, smalle vleugels van 10 m. De kop is het brein en er onder hangt een halve bol+ de ogen van het ding dat op een insect lijkt.
Het brein heeft een aanvalssysteem, een radar, een camera, een infrarood camera, een laser, een marker (om op de grond markeringen achter te laten) en een camera die ver in kan zoemen.
Aan de vleugels hangen twee hellfire raketten en twee 500 pond bommen. Sinds 2001 zijn er al ongeveer 5000 mensen mensen mee gedood.
In Pakistan zijn vanaf 2004 423 aanvallen uitgevoerd, tussen 2500 - 4000 doden gevallen, tussen 500-1000 burgerslachtoffers waarvan ongeveer 200 kinderen.  
Als men vanuit de V.S. op de knop drukt dan suist b.v. in Pakistan een Hellfire raket met 1500 km per uur op een persoon af. 13-16 seconden later ontstaat er een donkere wolk en wordt er een bloedbad aangericht.

In de V.S. werden in 2016 390 drone piloten opgeleid. Het is effectief, precies en er vallen geen doden. Maar eer vallen ook onschuldige slachtoffers. Dagelijks 65 missies, wereldwijd. Er wordt publoekelijk gelogen over wat wordt aangericht en wat illegaal gebeurt. Het wakkert ook terrorisme aan. Vliegtuigen hoor je aankomen en kan je wegduiken. Drones niet en geven continue stress. Er wordt aangevallen zonder dat er troepen aanwezig zijn en zonder wetenschap of het wel terrecht is. De V.S. heeft mandaad in Afganistan en Pakistan. In Somalie niet maar daar vliegen ook drones.

In 2017 blijkt dat men nu volledig autonoom werkende moorddrones heeft ontwikkeld. Lethal Autonomous Weapon Systems LAWS. Ze hebben kunstmatige intelligentie en handelen zonder menselijke tussenkomst. Ze schatten situaties in en handelen zelfstandig. De Harop (Israelische drone) kan zes uur over een gebied vliegen met een bom van 15 kg. Als ze b.v. een radarsignaal van een luchtdoelraket oppikken stort ze zich zelfstandig op het doelwit.
Samsung heeft de Techwin SGR-A1. Die vliegt in de gedemillitariseerde zone tussen Noord en Zuid Korea. IR camera's detecteren mensen. Een laser selecteert doelwitten. Ieder mens die zich er bevindt is een vijand. Die kan zich identificeren en zo niet laat hij eerst een alarm afgaan, vuurt rubber kogels of activeert een machinegeweer. Britse Brimstoe raketten kunnen zelf aut's en bussen onderscheiden van tanks. De Phalanx van de USA zoekt zelf automatisch doelen, detecteer ze, maakt een inschatting en kan dan eventueel tot actie overgaan. De Harpy NG (Israel) detecteert vijandelijke radarzenders en vernietigt ze zelfstandig. Hij is te lanceren vanaf een voertuig. Zie onder.   

 Harpy NG 1021

 

echovoyager

Men heeft nu ook al onbemande duikboten die weken onder water kunnen blijven. Hij kan helemaal zelfstandig 12.000 km af leggen.
Ze noemen zo'n voertuig Extra Large Unmanned Undersea Vehicles).

drone7

Je hoeft drones nu niet meer te besturen met stuurknuppels maar je kan ook gewoon je mobieltje gebruiken.

drone8

Er bestaan nu hele snelle drones (linksboven) hele stabiele (met 6 bladen) hele kleine die je in je rugzak mee kan nemen of drones doe ook kunnen rijden. Er bestaan drones waarmee je mijnen kunt detectieren en vernietigen.

Nog meer snelle drones..ze gaan 160 km per uur.

snelle dronessnelle drone2

 

 drone6

Men is nu ook begonnen met drone shows en links boven zie je hoe je kunt vissen met een drone boven het water die is verbonden met een camera onder water. Zo kan je vissen opsporen en aas laten zakken.

Muse

In 2016 kon je het eerste popconcert beleven waar drones onderdeel waren van de show.

In 2018 bootst men een spreeuwenwolk na met drones (in Rotterdam).https://youtu.be/9K0Bmg-0VpY

drones10

Inmiddels bestaan er drone vliegwedstrijden op parcoursen die indrukwekkend zijn.

drone9

Wie weet kunnen we ooit op drones vliegen. En je hebt het nog niet gezegd of in februari 2017 lanceert men de eerste drone taxi.
Hij kan een persoon tot 100 kg 50 km automatisch vervoeren. Men wil er mee beginnen in Dubai.

dronetaxi

Velocopter
Eerste elektrische luchttaxi van Daimler. Moet in 2018 gereed zijn.

Drones om warmtelekkages bij gebouwen te bekijken.

drone

Drones helpen boeren: ze kunnen gewassen met een hoge precisie en tegen lage kosten ontroleren.

Drones meten klimaatverandering

Drones redden levens na rampen

In Rwanda gebruiken ze drones om vaccins en medicijnen in afgelegen gebieden te krijgen. De nieuwe bezorg-drones zullen vooral ingezet worden voor het distribueren van bloed naar transfusiecentra in het land. Na een orkaan in de Philippijnen brachten drones op een snelle manier veel inzicht in de schade die aangericht was. In België wordt momenteel gewerkt aan een drone die inzetbaar is om politie en brandweer vliegensvlug te hulp te staan en te voorzien van informatie over de aangetroffen risico's.

Drones beschermen weidevogels 

Drones helpen bij het bevrijden walvissen

Rond de Hawaiiaanse eilanden raken regelmatig bultruggen verstrikt in netten en touwen van vissers. Als je weet hoe groot en zwaar deze walvissen zijn, begrijp je dat het best lastig is om een bultrug te bevrijden. Maar dankzij drones komt daar nu verandering in!

Het FreeFLY programma is een initiatief van de Amerikaanse overheid en de non-profit Oceans Unmanned. Door drones in te zetten kunnen vrijwilligers beter inschatten waar de verstrikking precies is en hoe ze het beste te werk kunnen gaan.

In de afgelopen 30 jaar heeft de Amerikaanse overheid al 1.300 walvissen weten te bevrijden en het FreeFLY programma zal deze operaties efficienter en veiliger maken in de toekomst.

Drones for Good

Er bestaat zelfs een heuse wedstrijd voor goede drones: 'Drones for Good' in Dubai. b.v.  een reddingsdrone die vluchtelingen opspoort die tijdens hun overtocht op de Middelandse Zee in nood raken. De drone dropt waar nodig reddingsvesten, voedsel en medicijnen. Binnenkort een langer verhaal over Patrick Zaman.

Pop.Up Next, een toestel dat kan rijden én vliegen.

pickupdrone

Grote bedrijven als Boeing en Airbus investeren miljoenen in drones, er wordt driftig geëxperimenteerd met pakketbezorging, onder meer in Zwitserland en Singapore, en er zijn testvluchten met personenvervoer, zoals dit voorjaar nog in de ArenA. Dumont: ,,Het is een enorme potentiële markt, en we leren er heel veel van.''

Uber bijvoorbeeld zoekt naar een proeftuin in Europa voor vliegende taxi's (kilometertarief iets meer dan 20 cent). Is Nederland geen mooie plek daarvoor? Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur waarschuwt: ,,Ze zijn welkom, maar op onze voorwaarden. Veiligheid en privacy zijn van groot belang.'' Tegelijkertijd wijst de minister alvast testlocaties aan voor de inzet van drones bij de inspectie van grote industriële complexen of voor rampenbestrijding. ,,Drones kunnen zo veel problemen oplossen. Denk aan een gevaarlijke brand waarbij gas vrijkomt. Dan is het toch super dat er geen mens meer naartoe hoeft, maar dat er eerst een drone gaat?

drone2

Het aantal onbemande toestellen neemt razendsnel toe. Nederland telt naar schatting zo'n 100.000 hobbydrones, ook lopen er vele (proef)projecten waarbij drones worden ingezet voor allerlei taken, variërend van landbouwinspecties, de controle van dijken en bruggen en het opsporen van drenkelingen en daklozen tot de bewaking van evenementen en het bestrijden van branden.

Maar de batterijen moeten veel sterker worden, zodat drones langer kunnen vliegen dan een half uurtje of zo'n 15 kilometer. Er moet betere regelgeving komen en we moeten de drone als vervoersmiddel accepteren, inclusief het merkwaardige idee dat er geen piloot aan boord is van het soms ook nog eens lawaaiige toestel.

Drones die helpen mensen te vinden in ingestorte gebouwen.