Open menu

Basisinkomen

Geef elke volwassene 600 euro voor de verzekering en geef elk huishouden daarboven 600 euro. De eerste twee kinderen krijgen 300 euro per kind. Zo'n basiskomen zou onvoorwaardelijk zijn, dus geen sollicitatieplicht en controles meer.

In zo'n systeem zou een gezin met twee kinderen, waarvan de kostwinner werkloos wordt, verzekerd blijven van een onbelast inkomen van 2400 euro, aangevuld met een deel ww, voor zover het basisinkomen lager zou zijn dan 70 procent van het oorspronkelijke inkomen. De bestaanszekerheid blijft recht overeind en het risico in de bijstand te belanden, met alle daarbij behorende formulieren, controles en stigmatisering, is er niet meer. Hij kan in alle rust uitkijken naar een andere baan, een eigen onderneming starten of anderszins zijn leven invulling geven.

Iedereen die werkloos wordt, zonder ook maar één euro gekort te worden, is vrij om alle soorten werkzaamheden op te pakken en geld te verdienen. En ja, iedere verdiende euro uit loon wordt in het nieuwe systeem direct belast met 50 procent. Maar daar staat weer tegenover dat er als gevolg van extra inkomsten, niet meer zoals nu, gekort wordt op toeslagen en belastingkortingen. Met andere woorden: werken gaat ook weer lonend zijn.

De ideeën zijn doorgerekend door het Nibud en het blijkt dat zo'n basisinkomen beslist betaalbaar is.