Open menu


De Bijbel kent de 10 geboden. Eigenlijk had er een elfde gebod aan toegevoegd moeten worden: Gij zult de aarde niet bevuilen".

Over duurzame ontwikkeling heeft men de onderstaande 10 geboden geformuleerd:

Regel 1

Reduce, Reuse, Recycle.

Reduce: Koop geen spullen die je niet nodig hebt. En wanneer je die vaatwasser, grasmaaier of vriezer koopt, schaf dan het meest efficiente model aan.
Re-use: Koop gebruikte artikelen en haal het laatste gebruik uit alles wat je bezit.
Re-cycle: Doe het maar weet dat het het laatste is wat je moet doen uit deze triple R. (Dus eerst reduce en reuse).

Regel 2. Blijf dicht bij huis. Werk dicht bij huis om de pendelafstand zo kort mogelijk te houden.  Eet voedsel uit de buurt. Begunstig locale ondernemers; sluit je aan bij locale organisaties.

Regel 3. Verbrandingsmotoren vervuilen en gebruik ze zo minimaal mogelijk.

Regel 4. Kijk wat je eet. Mijdt waar mogelijk voedsel dat is gekweekt met bestrijdingsmiddelen of afkomstig is uit intensieve veehouderijen. Hiermee voorkom je het verspreiden van giftige stoffen in onze lichamen, het land en in het water.

Regel 5. Kleine bedrijven hebben weinig middelen om hun activiteiten op milieugebied te verbeteren. Stimuleer en ondersteun ze via je keuze in je consumptie. Sta achter regelgeving vanuit de overheid.

Regel 6. Ondersteun doordachte innovaties in de vervaardiging en productie. Hint: Het boren naar olie is niet langer een innovatie.

Regel 7. Prioriteer. Denk het beste na wanneer je de grootste zaken koopt. Maak jezelf niet gek door als maar bezig te zijn met kleinigheden. Plastic draagtassen weigeren is waardevol, maar het is het meer waard aandacht te besteden aan een energievretende koelkast.

Regel 8. Stem. Politieke betrokkenheid maakt het mogelijk dat milieuvriendelijk beleid wordt verspreid. Zonder steun van het publiek zwemmen bewuste mensen tegen de stroom in.

Regel 9. Zorg dat je je niet schuldig hoeft te voelen door bewuste afwegingen en keuzes te maken.

Regel 10. Wees blij met de immaterie zaken die je hebt Met de zaken van jou alleen en de zaken die behoren aan niemand van ons. Die zaken die we niet zelf kunnen maken en die we nooit kunnen bezitten als water, lucht, vogels, bomen zijn de basis van het plezier in het leven. Zonder ze zijn we niets.

Opdracht:

Zet de tien geboden in de volgorde van wat jij het meest belangrijk vindt tot het minst. 
Bediscussieer dat in de groep en presenteer dat centraal.