E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Voeding

Voeding is voor ieder mens belangrijk. Je hebt bouwstoffen nodig om te groeien. Energie om je te bewegen en om na te denken. En allerlei voedingstoffen zijn nodig voor het onderhouden van je lichaam, weerstand tegen ziektes op te bouwen en gezond te blijven. Als je in de zorg werkt ben je niet alleen bezig met je eigen voeding maar ook die van het kind, zieke of oudere die je verzorgt. Daarom is het van belang om te weten wat je kunt verbeteren in je voedingspatroon om gezond te blijven. Maar ook kun je door een bewuste voedingskeuze te maken het milieu minder belasten. Natuurlijk moet je het gezondheidseffect altijd voorop stellen. Om veranderingen door te voeren moet je dat altijd overleggen met je leidinggevende. Maar als je ziet dat er altijd teveel eten wordt weggegooid, kun je dat gerust zeggen.


Een milieubewust eetpatroon is samen te vatten in 7 vuistregels:

Wees matig met dierlijke eiwitten. Vlees, kaas en vis belasten het milieu erg. Kies ook eens voor plantaardige eiwitten zoals in peulvruchten (bonen, erwten) noten, granen en soja.
Gebruik bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig. Dat gooit veel CO2 in de lucht!
Anja-aardbei Eet groenten en fruit van het seizoen. De teelt van groente uit de kas kost veel energie. Ook koelcellen en het vervoer vanuit verre oorden is slecht voor het milieu.
Bewaar voedingsmiddelen zorgvuldig.
Kook op maat. Voorkom teveel maaltijdresten.

Koop milieuvriendelijk geteelde producten.


Daarnaast gooit men in ziekenhuizen e.d. enorm veel voedsel weg. Volle borden die terug komen in de keuken, te veel ingekocht voedsel, et cetera. Dit behoort tot de dagelijkse gang van zaken in veel instellingen.

30 tot 60 procent van het uitgedeelde voedsel in zorginstellingen belandt de afvalbak belandt. Volgens onderzoek van Unilever Food Solutions is er bij bedrijven en instellingen 90 procent voedselafvalreductie mogelijk.

je kan bijvoorbeeld een voedselprogramma At your request in gebruik nemen. Dit programma is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Sodexo Health Care. Dat betekent dat iedere cliënt in het ziekenhuis zelf kan kiezen wat en wanneer hij eet op basis van een uitgebreide menukaart. Op die manier wordt de gezondheid van de patiënt bevorderd, want hij kan eten waar hij zin in heeft.

Het programma ‘At your request’ zorgt bovendien voor grote voedselbesparing, aangezien de cliënt eet wat hij lust en op dat moment trek in heeft. Op die manier worden borden dus vaker leeggegeten. In de VS zijn al zo’n 500 ziekenhuizen die ‘At your request’ gebruiken.

Een woordvoerder van het ZGV zegt over het programma: “Er wordt heel gericht besteld en daardoor neemt de derving met negentig procent af; er is nagenoeg geen afval.” Ook qua inkoop biedt het concept voordelen, omdat goed is bij te houden wat wanneer besteld wordt en daarop kunnen de bestellingen worden aangepast