E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Linnengoed en dienstkleding

Linnengoed

Voor het wassen van linnengoed is veel water en energie nodig. De gebruikte wasmiddelen belasten het afvalwater. Beperking hiervan spaart het milieu en is economisch aantrekkelijk.

Uit de praktijk:

• beddengoed niet routinematig verschonen, maar aangepast aan de noodzaak. Bijvoorbeeld bij patiënten die overdag opstaan twee maal per week verschonen in plaats van dagelijks. Hierdoor kan zo’n 20% op de waskosten worden bespaart.

In het JBZ worden bedden gereinigd en opgemaakt. Zo'n 200 stuks per dag. Bedden afhalen, schoonmaken en weer opmaken. Ook de achterkanten, bedkastjes en kasten worden grondig aangepakt en koptelefoons vervangen. Heel het bed gaat uit elkaar en moet weer in elkaar worden gezet. 

Vraag:
Hoe kan je 20 % op de waskosten besparen ?

Dienstkleding

Geen dag begint zonder schone dienstkleding. Vaak hangen in de kelder van een ziekenhuis duizenden jasjes en broeken, met en zonder korte mouwen. Lange rijen kleding. Wie beter kijkt ziet dat de kragen steeds weer een andere kleur hebben. In het JBZ heeft men er voor gekozen om per werknemer nog twee broeken en twee jasjes beschikbaar te stellen. Daarvoor waren het zes stuks per persoon, maar dat bleek te kostbaar.

Wie begint met werken, haalt eerst schone dienstkleding op. In de kleding zit een chip die gekoppeld is aan het profiel van de werknemer. Via het persoonlijke pasje weet de kledinglijn precies waar zijn of haar maat broek en jas hangen. Binnen de kortste keren wordt de kleding naar het uitgifteraampje gedirigeerd.

Vaak wordt iedere dag de kleding die na werktijd is ingeleverd zo snel mogelijk gereinigd. In de industriële wasserij, op 60 graden. In het JBZ komen tweemaal daags  grote vrachtwagens per keer zo'n 65 containers met vuile was halen, en retourneren ze evenveel containers met schone was. Het ziekenhuis least de dienstkleding van de wasserij. Elk kledingstuk gaat gemiddeld honderd wasbeurten mee en wordt dan vervangen. En ook dát onthoudt de chip. Niet alleen kleding wordt gewassen. Ook handdoeken, beddengoed, noem maar op. Het JBZ is dagelijks goed voor 4200 kilo was.