E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Vervuiling en wind (bliksem en sneeuw)

De meeste vervuiling verdwijnt met de regen. Reinigen is effectief aan het einde van de winter. Controleer de opbrengsten. Let op bij autosnelwegen, vliegvelden en bepaalde industriegebieden.

Zonnepanelen schoonmaken ? Nee.

Schone zonnepanelen leveren wat meer op, maar het schoonmaken raadt men niet echt aan. Je behoudt topresultaten, of je je zonnepanelen nu schoonmaakt of niet. Het gaat hoogstens om een paar procent verlies. Ga in ieder geval zeker niet schrobben of een sopje gebruiken. Zonnepanelen hebben namelijk een beschermende coating en die wil je niet per ongeluk beschadigen.

Wind kan een probleem zijn op hoogte, onder bepaalde hoeken, bij tunneling etc.

Zelfreinigende zonnepanelen

Vuil en zand zijn funest voor het rendement van zonnepanelen. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research ontwikkelen nu een coating met vloeibare kristallen die het oppervlak van zonnepanelen zelfreinigend moet maken. De kristallen kunnen met behulp van elektriciteit van vorm en functie veranderen. Door de coating kunnen de laklaagjes op zonnepanelen van tijd tot tijd trillen, waardoor vuil en zand van het oppervlak verdwijnen. In feite wordt het oppervlak daarmee zelfreinigend.


OB4Dia187

In 2017 stond op de energiebeurs een machientje dat zonnepanelen kan reinigen.

P1240337

Dia188

Dia186

Wind

Dia125
Dia124