Open menu

Omvormers

De omvormer zit tussen het DC-gedeelte en het AC-gedeelte van een PV-installatie.

Deze omvormer heeft vier functies:
• Zet de gelijkstroom om in wisselstroom (DC → AC);
• Zoeken naar optimale combinatie van stroom, spanning en opbrengst;
• Uitschakelen van het systeem bij netuitval;
• Eventueel monitoring van het systeem en datalogging.

Om brand te voorkomen gaan slimme omvormers de spanning snel uitschakelen en de temperatuur van zonnepanelen monitoren om dit te kunnen voorkomen (2022).

Na de omvormer gaat de elektriciteit over in het AC-gedeelte. Ze worden geprogrammeerd op de omstandigheden op de verschillende netten in de wereld. Ze maken van gelijkstroom (DC) wisselstroom (AC). Max is 1000 volt. Je mag 300 V omvormen. Speciale en juiste kabels naast speciaal gereedschap is nodig.

Terwijl zonnepanelen 25 jaar mee gaan geldt dat niet voor omvormers. Ze gaan 7-10 jaar mee (en kosten rond € 700)
Bekijk wat de omvormer aan kan. Dat is zeker van belang als je ooit panelen bij wilt plaatsen. Omvormers zijn geprogrammeerd voor diverse landen. Hopelijk is de omvormer geprogrammeerd voor het Nederlandse net.

Daarbij is het jammer dat er omgevormd moet worden. Waarom geen gelijkspanningsnet in huis aanleggen. "The Green Village in Delft heeft dat. Prof. Ad van Wijk van TU Delft doet er onderzoek naar.

Micro-omvormers

Achter elk zonnepaneel wordt een omvormer geplaatst, de zogenaamde micro-omvormer. Deze zet de gelijkstroom direct om in wisselstroom. In tegenstelling tot gangbare zonnepaneleninstallaties gaat er dus wisselstroom tussen de zonnepanelen in plaats van gelijkstroom. Het zorgt ervoor dat een slechte prestatie van het ene paneel de rest van de installatie niet negatief beïnvloedt. In Amerika is dit erg populair mede omdat wisselstroom minder brandgevaar geeft. Huizen zijn daar vaak van hout gemaakt. In Nederland hebben wij niet van die ontvlambare daken.

Power optimizers boven micro-omvormers

Met beide systemen wordt het doel bereikt om de prestaties van de installatie te optimaliseren in geval van schaduw. Er gaat een voorkeur uit naar Power optimizers. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen:
• De efficiency van power optimizers is hoger. Dat scheelt een paar procent. Over een periode van 25 jaar kan dat veel verschil geven.
• Een power optimizer heeft een factor 3 keer minder onderdelen. Er kan dus ook minder stuk gaan. Micro omvormers bevatten condensatoren waarbij het de vraag is of ze een levensduur van 25 jaar gaan halen.

Welke omvormer?

De site van de bespaarbazaar zegt: 

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

omvormers

Daar is ook nog meer te lezen over omvormers.

Als zonnepanelen achter elkaar in een kring worden geschakeld (in serie) kunnen ze worden aangesloten op een ingang van een string omvormer.

Die heeft één of meerdere ingangen waarop één of meerdere serie schakelingen van zonnepanelen kunnen worden aangesloten.

Het grootste nadeel van een string-omvormer is dat wanneer één zonnepaneel minder opbrengst heeft, de hele serie schakeling op het vermogen van dat zonnepaneel werkt. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: schaduw, afwijkende hellingshoeken of oriëntatie, afwijkende elektrische waarden of opgestapeld vuil. 

Er bestaan ook zonnepanelen die elk afzonderlijk een micro-omvormer hebben. Die kennen het bovenstaande probleem niet. Micro omvormers worden direct achterop het frame van een zonnepaneel gemonteerd. Op deze manier wordt de gelijkspanning dus meteen bij het zonnepaneel omgezet naar wisselstroom voor het net.

De afzonderlijke micro-omvormers worden aangesloten aan een bus-leiding die achter de zonnepanelen langsloopt. Na het laatste zonnepaneel kan deze leiding direct worden aangesloten in de meterkast. Over de bus-leiding loopt ook vaak een datasignaal waarmee het mogelijk is om data uit te lezen van de verschillende omvormers en de totale opbrengst van de installatie.

Zonnepanelen worden steeds vaker aangeboden met power optimizers. Een optimizer zit aan de onderkant van een zonnepaneel. Het zorgt dat de energieopbrengst van dit paneel maximaal gebruikt wordt. Bij zonnepanelen zonder optimizers wordt de opbrengst bepaald door het zwakste zonnepaneel. 

Zonnepanelen met optimizers zijn alleen de moeite waard om te kiezen in de volgende twee situaties:

1. Als de zonnepanelen in verschillende richtingen liggen;  2. Als er tijdelijke schaduw valt op sommige zonnepanelen.

Als je een Solar edge aanschaf kan je per paneel zien hoe groot de opbrengst is (op je App) en kan je ook warnemen of in een string een zonnepaneel minder van kwaliteit is, of zonnepanelen achteruit gaan na verloop van jaren enz. Heel handig (zie onder)

zonnepanelen

Een micro-omvormer ziet er uit als onderstaand. Ieder zonnepaneel krijgt dan een microomvormer.

enfase2

enfase

Deze omvormers zitten onder het zonnepaneel aan de buitenkant. Ze hebben 25 jaar garantie en hebben het voordeel dat je geen grote omvormer meer nodig hebt binnenshuis.

Wel moet je in de meterkast een relay inbouwen om de panelen uit te schakelen als er geen voeding meer vanuit het huis komt.

relais

Niet in vochtige ruimten e.d. plaatsen. Zie onder.

Dia177
Dia178Dia179
Dia180