Open menu


PV Introductie

"Als je wilt weten hoeveel energie de zon levert, ga er maar in liggen".

Hoeveel staan er al?

Iedereen wil zonnepanelen. Het gaat razendsnel. In 2021 zijn inmiddels 1,8 miljoen woningen voorzien van zonne­panelen. Het gros, zo'n 1,5 miljoen huizen, is koopwoning. Verhuurders maken ook vaart met de verduurzaming om de afspraken in het Klimaat­akkoord na te komen.

In 2023 bijna 2,6 miljoen woningen waar het eind 2022 nog 2 miljoen waren. Dat betekent opnieuw een groei van ongeveer 30% en dat zo'n 32% van alle woningen in ons land zonnepanelen heeft.

Nederland wekte binnen Europa in de zomer van 2022 relatief gezien het meeste zonne-energie op en is Europees koploper. In 2022 produceerden we 54 % meer dan in 2021. 

Is investeren in zonnepanelen nog een goed idee in 2023?
Ten opzichte van 2021 stegen de prijzen van zonne-energiesystemen vorig jaar met 50 procent. Tien zonnepanelen kosten nu 7500 euro. Dit verdient zich binnen acht jaar terug en je geniet nog 17 jaar van gratis energie. De levensduur is 25 jaar. vergelijkbaar met 5 % rente.
Op keuze.nl kan je de terugverdientijd berekenen. Die is afhankelijk van de kwaliteit van de panelen, de installatiekosten, de orientatie, de stroomprijs en de prijs voor het terugleveren. Niet eenvoudig dus maar goed voor het milieu en je verdient het tussen 7-10 jaar terug. 
Extra zonnepanelen op je dak leggen om geld te verdienen, was een paar jaar geleden nog interessant, maar dat is niet meer zo. ,,Hoe meer panelen je legt, hoe meer je teruglevert en hoe hoger je kosten zijn. Dus stel dat je 3500 kwh verbruikt, dan zijn acht à tien panelen al voldoende als ze goed op het zuiden liggen. 
 
De de nieuwe energiewet zegt dat wanneer je als huishouden met zonnepanelen duurzame stroom opwekt, mag je die nu verkopen aan iemand anders, bijvoorbeeld een gezin in de straat. Dat geldt ook voor energiecoöperaties die hun stroom aan andere klanten mogen gaan leveren. Voorheen mocht die stroom alleen teruggeleverd worden aan de netbeheerder.
 
drijvendepv

Welke zonnepanelen koop je?
Blauw, zwart, in het dak, op het dak... De keuze is reuze als het om zonnepanelen gaat. Maar in kwaliteit is weinig verschil. Wat in Nederland te koop is, is kwalitatief in orde, anders mag het de markt niet op.''
 
Blauwe panelen zijn iets goedkoper, maar de meeste mensen vinden zwart mooier Zonnepanelen met een vermogen van 400 wattpiek of hoger zijn in 2023 de norm. Die kosten wat meer, maar wekken meer energie op.
 
Vaak krijg je een offerte voor één type zonnepaneel, maar waarom juist dat paneel? Een goede graadmeter voor kwaliteit is de degradatiesnelheid. Daalt de opbrengst 1 of 2 of 5 procent per jaar? Dat moet in de offerte staan.
 
Dak-geïntegreerde zonnepanelen zijn fors duurder, omdat het dak aangepast moet worden. Alleen bij nieuwbouw of als je je dak toch al moet vervangen. 
 
Bij wie koop je zonnepanelen?
Met het Zonnekeur-keurmerk weet je dat iemand kwalitatieve en veilige zonne-energiesystemen levert. Hetzelfde geldt voor bedrijven die aangesloten zijn bij de branchevereniging Holland Solar of Techniek Nederland. Daarnaast loont het om reviews van eerdere klanten te lezen. Zijn die tevreden?
 
Kijk ook naar de garantie op de panelen en de omvormers, het bevestigingsmateriaal en het vermogen van de zonnepanelen door de jaren heen. Let op de termijn van de garantie en wie die garantie geeft. Soms krijg je productgarantie van een fabrikant in China en dat is niet handig is als iets kapotgaat.

drijvendepv
 
Hoeveel zonnepanelen koop je?
Het is slim om naar je gemiddelde energieverbruik te kijken en het aantal zonnepanelen daarop aan te passen. Een gemiddeld huishouden verbruikt 2900 kilowattuur per jaar. Om dat te dekken heb je negen zonnepanelen van 400 wattpiek nodig. Dan kom je weliswaar op een hoger vermogen uit, namelijk 3600 wattpiek, maar zonnepanelen renderen niet de hele dag op maximaal vermogen.
 
Het is ook slim om rekening te houden met je verwachte energieverbruik. Stap je binnenkort over op elektrisch koken of ga je elektrisch rijden? 
 
Welke omvormer(s)?
Er zijn twee opties: een systeem met één centrale omvormer of een systeem waarbij elk paneel een eigen micro-omvormer heeft.  De eerste is veel goedkoper en kan zomaar 100 euro per zonnepaneel schelen. Maar micro-omvormers gaan doorgaans de gehele levensduur van het paneel mee. Een centrale omvormer moet je na twaalf jaar vervangen en kost 1000 tot 1500 euro.
 
Micro-omvormers zorgen ook voor een optimale prestatie per paneel, terwijl een systeem met centrale omvormer zo goed presteert als zijn zwakste schakel. Als één van de panelen in de schaduw ligt, presteren de andere net zo slecht als die ene. Maar dat hoeft niet.. Bij micro-omvormers is dat niet zo, maar het is goed om kritisch te kijken of je ze echt nodig hebt. Als een klein hoekje van je dak in de schaduw ligt, kun je daar ook gewoon geen zonnepaneel leggen.
 
Terugverdientijd:
In principe in minder dan 7 jaar.

In 2023: Zonnepanelen gericht op het zuiden (op een hoek van 36 graden) en een stroomverbruik van 3300 kWh per jaar bij 6 en 10 zonnepanelen en 3800 kWh bij 18 panelen.
 
Aantal panelen 6
Totaalprijs € 5000
Jaarlijkse opbrengst € 700
Terugverdientijd 8 jaar
 
Aantal panelen 10
Totaalprijs € 7500
Jaarlijkse opbrengst € 1000
Terugverdientijd 8 jaar
 
Aantal panelen 18
Totaalprijs € 12.000
Jaarlijkse opbrengst€ 1600
Terugverdientijd 9 jaar
 
terugzon
 
drijvendepv


Hoe werkt de salderingsregeling en wanneer verandert die?
Het maakt nu niet uit wanneer de opgewekte stroom wordt verbruikt, aan het eind van het contractjaar wordt geleverde elektriciteit verrekend met teruggeleverde elektriciteit. 

Salderingsregeling blijft bestaan
Het kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap afbouwen naar 0%. De Eerste Kamer heeft tegen dit wetsvoorstel gestemd, waardoor de salderingsregeling blijft bestaan

Hoeveel krijg ik voor de stroom die ik zelf niet meteen gebruik?
Daar is momenteel veel over te doen. Sommige energiemaatschappijen geven nog maar een habbekrats. Minister Jetten wil dat er een redelijke vergoeding komt. Mogelijk 80 procent van het elektriciteitstarief. Aanbieder Zonneplan heeft de werkelijke inkoopprijzen voor de elektriciteitsleveranciers op de internationale markt van de afgelopen zes maanden in kaart gebracht. In de middaguren is dat gemiddeld 17 cent, precies de vergoeding die energiereus Vattenfall betaalt aan zijn klanten. Essent en Eneco geven met respectievelijk 5,5 cent en 9 cent (na 5 september) veel minder terug. In de ochtend en namiddag liggen de werkelijke prijzen hoger: 23 cent om 10.00 uur en 30 cent om 18.00 uur. Terwijl de marktprijs hoog is, krijgen ze dus heel goedkoop de elektriciteit van hun klanten.

drijvendepv

Wat leveren ze 's winters op?
Niet zo veel. In december bijvoorbeeld slechts 2 procent van de jaaropbrengst. Na afschaffing van de salderingsregeling zult u in de winter dus bijna alle stroom moeten kopen.

Moet mijn dak op het zuiden liggen?
Panelen die vol in de zon liggen brengen het meeste op, maar oost of west is ook prima. Tegenwoordig heeft het de voorkeur om panelen op het oosten én het westen te leggen, want zo wek je gedurende heel de dag stroom op. Zo kun je de meeste zonnestroom zelf gebruiken. Zonnepanelen op het noorden zijn financieel een moeilijk verhaal. Ze doen het wel, maar
leveren de helft minder op.

drijvendepv

Gaat een thuisbatterij lonen?
Dat is nog maar de vraag. Een thuisbatterij van 10 kWh kost nu zo'n 7000 euro. Als de energie­prijzen zo hoog blijven kan het lonen, misschien in com­binatie met een dynamisch energiecontract. Daarbij is het tarief elk uur anders; de batterij kan dan geladen worden als de zon schijnt en die stroom is 's avonds voor een hoge prijs te verkopen. Mogelijk gaat ook de batterij van de elektrische auto soelaas bieden. Die is enorm groot (40 kWh of meer) en de nieuwste types kunnen ook terugleveren. U laadt de auto dus overdag met de zonnepanelen op en als het donker wordt levert de auto elektriciteit aan het huis, of u verkoopt de stroom. Dat trucje werkt alleen voor wie een eigen laadpaal hebt. En 70 procent van de Nederlanders woont niet zo ruim.

Meer addertjes onder het gras?
Nog één flinke. In sommige wijken wordt inmiddels zoveel zonnestroom opgewekt dat de omvormers (de apparaten die de zonnestroom omzetten naar 230 Volt wisselstroom) er de brui aangeven op de zonnigste uren van de dag. En dan doen de panelen niets meer. Zeker 75.000 bezitters hebben daar geregeld last van. Raadzaam om bij de netbeheerder te checken of dat probleem speelt voordat er fiks wordt geïnvesteerd. Verder zijn de panelen onderhoudsvrij. Ze werken volledig automatisch. De omvormer heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar, maar de panelen zelf gaan met gemak 25 jaar mee. Het loont wel om de oudjes te vervangen. De panelen van nu zijn twee keer krachtiger dan die van vijftien jaar geleden.

drijvendepv

Nieuwe wet
Nieuwe wet: In 2025 alle gebouwen > 250 m2 moeten zonnepanelen hebben. Breng opwek en verbruik bij elkaar. 

Hoeveel dak is geschikt
In Nederland is 892 km2 dak geschikt voor zonnepanelen vergelijkbaar met 125.000 voetbalvelden. Als op al die daken zonnepanelen worden geïnstalleerd levert dat voldoende stroom op om in 50 procent van de totale elektriciteitsvraag in Nederland te voorzien, en de totale CO2 uitstoot in Nederland met 20 procent te verlagen.

Hoeveel heeft het maken van de panelen aan energie gekost?
Na 10 - 14 maanden op het dak staan is de energie terugverdiend die het gekost heeft om het paneel te maken en te transporteren / installeren.

drijvendepv

Is je huis wel geschikt?

Als je wil gaan installeren moet je kijken naar: Is je dak wel geschikt ? Kan het in je meterkast aangesloten worden ? Heb je last van schaduw etc. Op www.zonatlas.nl kan je zien of het dak van jullie huis geschikt is.

Hoeveel zet een zonnepaneel om?

Een zonnepaneel zet 16 % van de energie uit de zon om in elektriciteit. De fotosynthese 1-2 %. 

Op dit deel van de site zie je vanalles over

- de trends
- kosten baten
- de installatie
- nieuwe ontwikkelingen
- toepassingen
- lessen
- modules
- vragen
- websites

drijvendepv

 
Hier kan je zien hoeveel zonnestroom Duitsland op dit moment opwekt.

Een goede site is ook hier te vinden
Wil je snel uitrekenen wat zonnepanelen opbrengen en wat de terugverdientijd is zie hier.

Links in het menu staat heel veel informatie over zonnestroom. 
Een gratis lesmodule over zonnestroom is te volgen door op de afbeelding te klikken. 

bus1

Een huishouden heeft (10) - 14 zonnepanelen nodig.
Verwarm en kook je ook elektrisch 45 zonnepanelen
Rij je ook een elektrische auto 93 zonnepanelen.

Waarom?

We verbruiken gemiddeld 400 watt gedurende een hele dag. 1m2 vangt in december om 12.00 uur 870 W en in juni 1000 W. Vanwege dag/nacht is het gemiddelde 110 W / m2. Het rendement van de cellen is 15 % = 18 W / m2. Je hebt dus 22 m2 nodig. Eén paneel is 1 x 1.65 (vaak) dus heb je 13 panelen nodig.

Om 3600 kWh te verkrijgen heb je 4200 Wp nodig. Tegenwoordig heb je panelen van 300 Wp dus heb je 4200/300 = 14 panelen nodig.  Wp kost € 1,2 dus je hebt € 5100 nodig. 
3600 kWh = 3600*1000*60*60 Joules = 12.900 MJ Daarnaast verbruiken we nog een 50.000 MJ aan koken, verwarmen, warm water. Vervang je op gas koken door elektrisch en verwarmen door een warmtepomp dan verbruik je 26.000 MJ. 
Dus dat is samen 38.900 MJ = 10822 kWh = 45 zonnepanelen van 300 Wp.

Als je ook nog elektrisch wil rijden en alles mee wil nemen verbruik je gemiddeld 80.000 MJ per jaar = 22.222 kWH = 22.222 / 0,8 Wp = 27.778 Wp = 93 zonnepanelen van 300 Wp per persoon.

Hoger rendement

In 2019 lanceerde SunPower twee modellen in de nieuwe ‘A-Serie’, met een vermogen van 400 en 415 wattpiek. In Europa en Australië kunnen huizenbezitters kiezen voor de Maxeon 3, een 400 wattpiek zonnepaneel. 1690*1046 mm groot terwijl een normaal paneel 1650*992 is.

In 2020 startte het Chinese JA Solar met de massaproductie van zonnepanelen met een vermogen van 545 wattpiek. Dit met nieuwe celtechnologie met M10 siliconen wafers. Prijs nog onbekend. 

Ook toonde het bedrijf op een vakbeurs een prototype van een zonnepaneel de JumboBlue. Dit model maakt gebruik van een drievoudig uitgesneden cel, waardoor een maximaal vermogen van 800 wattpiek wordt behaald. Dat zou een record zijn. 

Hoeveel staat in Nederland

In 2018 stond in Nederland 4 gigawat aan zonnestroom oppgesteld. In 2019 7 GW !. Wat werkelijk wordt bijgeplaatst is telkens meer dan men verwacht had !!!
Grootschalige velden kostte in 2010 37,1 dollarcent / kWh en in 2018 nog maar 8,5 ct (onder ideale omstandigheden) terwijl gewone energie tussen 4 en 15 ct kost. In 2022 steeg de prijs enorm. Naar 60 ct tot 1 euro.

In de eerste zes maanden van 2018 werden 2,3 miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland, met een capaciteit van 658 megawatt. Over het hele jaar werd 1,12 gigawatt aan nieuwe capaciteit toegevoegd. In 2017 was dit nog 853 megawatt.

In 2018 600.000 huizen hebben zonnepanelen. In 2020 meer dan 1 miljoen. In 2021 1,5 miljoen. Dit is 12 % en gaat snel naar 20 %. Dat is geen druppel op de gloeiende plaat meer, dat is impact. Veel impact! Maar we moeten ook reëel zijn: nog ruim 6 miljoen particuliere daken zijn leeg. In 2019 is 40 % meer stroom er van geleverd dan in 2018. 

drijvendepv

Waar

Zonne-energie is bij uitstek geschikt om te ïntegreren in gebouwen, om aantrekkelijk vorm te geven langs wegen en spoorlijnen, of om verrassend toe te passen in energieparken, extra productief te zijn op water of misschien wel offshore, samen met windenergie, energieopslag, biomassa en duurzame industriële productie.

Drijvende zonneparken hebben 10 tot 25 procent meer opbrengst. Dit komt onder andere door de natuurlijke koeling die water biedt. Ook maakt de weerkaatsing van zonlicht op het water een hogere opbrengst mogelijk.

In het Midden-Oosten zijn kort geleden offertes uitgebracht voor het leveren van zonnestroom met grote centrales tegen 2,4 tot 3,6 dollarcent per kilowattuur. Zelfs een wellicht houdbaarder bedrag van 4 cent (bedrijven hebben bijvoorbeeld idealiter een marge om te kunnen innoveren) is nog steeds spectaculair laag.

In Nederland hebben we wat minder zon en een ander financieel klimaat, maar ook hier zijn de opwekkosten sterk gedaald en het einde is nog lang niet in zicht. De kosten kunnen op termijn nog zeker een factor 3 omlaag kunnen. Daarmee wordt dan in zonnige gebieden de magische waarde van 1 cent per kilowattuur bereikt. Laat het bij ons uiteindelijk op 2 tot 4 cent uitkomen voor verschillende soorten systemen; ook daarmee zijn de mogelijkheden enorm.

Uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), de Universiteit Utrecht en TKI Urban Energie, blijkt dat Nederland in 2030 ruim 20 Petajoule zonnestroom kan produceren op 35 vierkante kilometer agrarische grond. Dit is slecht 0,2 procent van het totale Nederlandse Agrarische areaal. Naar verwachting zal dit aandeel in 2050 oplopen tot 0,5 procent.

Prijsrecords

Prijsrecords voor zonnestroom volgen elkaar in snel tempo op. Bij een aanbesteding in Abu Dhabi wordt nu nog maar $ 0,0242 per kilowattuur betaald. Daarmee is het vorige record uit de boeken geboden. In augustus verbaasde Chili de wereld met een prijs van $ 0,0291 per kilowattuur. En dan te bedenken dat in februari voor het eerst werd aanbesteed onder de $ 0,05 per kilowattuur zonnestroom.

In landen met een gunstig klimaat voor zonne-energie is duurzame elektriciteit inmiddels een stuk goedkoper dan stroom uit fossiele centrales.

De dakpanzonnepanelen van Tesla zijn in 2018 10-20% geodkoper geworden. Zie hier  

Zonnepanelen in Spanje

zonnepanelenmess

 Zonnepanelen op het Koning Willem I College