E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Het kabelwerk

Zonnepanelen worden door middel van DC-bekabeling op de omvormer in huis aangesloten. De DC-kabels en connectoren zijn waterdicht, UV-bestendig en bestand tegen spanningen tot 1000 volt DC (gelijkspanning). De doorsnede van de kabels (4 of 6 mm2 of groter) is afhankelijk van de spanning en stroomsterkte van de PV-installatie en de afstand tot de omvormer. 

Leg de kabels onder de dakpannen. Dubbel geisoleerd UV bestendig. Bindt ze vast. Maak een goed kabelplan. Zorg er voor dat de doorvoeringen waterdicht zijn om lekkages te voorkomen.

De gelijkstroom (DC) bekabeling

Elk PV-paneel heeft 2 DC-kabels aan zijn junction box, met een plus- en minstekker eraan. Hiermee kunnen de DC-kabels worden doorverbonden. De DC bekabeling loopt vanaf de junction box tot aan de omvormer. Gebruik altijd UV-bestendige, dubbelgeïsoleerde en waterdichte DC-kabel van de aangegeven diameter volgens het aansluitschema. DC-kabels moeten in aangebrachte kabelgoten liggen en door kabelgoot via dakdoorvoer naar binnen voeren.

Let op dat er geen water kan blijven staan in de mantelbuis of kabelgoot. Dan bestaat de kans op elektrisch contact met water of vorstschade.

Kabels, klemstroken, schakelaars, junctionboxen en DC-stekkers moeten goed worden verbonden want ze kunnen verbranden bij de hoge spanningen die de PV-modules produceren. 

Kabels 
Op de afbeeldingen zijn enkele voorbeelden van DC-kabels te zien. 

Na de omvormer komt AC-bekabeling naar de meterkast. Op deze kabel staat 230 volt wisselspanning zoals de elektrische installatie in een huis. Afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer en de benodigde kabellengte worden de afmetingen van de AC-bekabeling bepaald. Alle AC-bekabeling moet aangelegd worden in mantelbuizen of kabelgoten. 

 Let op!
De omvormer sluit je met de AC bekabeling aan op een aparte eindgroep. Hier mag niet ook een verbruiker op zitten.Volgens de nieuwe regels mag je geen PV-verdeler meer gebruiken. 


Dia134
Kabels2
Dia136
Dia137

Dia86

Soms kunnen de kabels niet door het huis aangelegd worden. Ze gaan dan buitenom. De doorvoering door het dak moet wel goed waterdicht afgekit worden.
De doorvoering door de muur naar de meterkast wordt schuin omhoog geboord. Dan is afkitten niet nodig.

bekabeling

Het aansluiten van de kabels gaat steeds makkelijker. Vaak met een kliksysteem.

stekkers

kabels

Bij grote installaties moet het kabelwerk goed en overzichtelijk geregeld zijn. Zowel de kabels voor + als - als de aarde.

OB5

OB3

OB7