Open menu

Bitcoins en duurzaamheid

Omdat de berekeningen die nodig zijn om de munt te maken heel ingewikkeld zijn vragen ze gigantisch veel stroom. Stroom die lang niet altijd duurzaam is en hoe meer Bitcoin waard is, hoe meer mensen er een willen hebben en hoe hoger de voetafdruk.

Begin juli 2022 verloor bitcoin in een week tijd bijna 10.000 euro van zijn waarde. De koers daalde van 29.000 naar 19.000 maar de koers kan in een paar maanden tijd extreem schommelen. Niet voor niets is ‘hodl’, of Hold on for Dear Life, een geliefd motto onder crypto-investeerder. Het betekent dat je de munt vast moet houden door de dalingen heen. 

In een week tijd ging het geschatte jaarverbruik van de munt van iets meer dan 200 naar 133 terawattuur, gelijk aan het stroomverbruik van Argentinië en ligt net onder het jaarverbruik van Zweden. De bijbehorende CO2-voetafdruk schat Digiconomist op 75 megaton CO2. De grootste kolencentrale van Nederland stootte in 2021 5 megaton CO2 uit.

bits

Verschil tussen proof of work en proof of stake
Bij proof of work ‘minen’ computers de munten. Hierbij proberen computers een winnend getal te raden om nieuwe bitcoins te maken. Als het een computer lukt krijgt de eigenaar ervan een bitcoin als betaling. Deze berekeningen zorgen ervoor dat jouw bitcoin-betalingen of ontvangsten geldig worden. Hoe populairder het systeem, hoe groter de waarde van de beloning de ‘miners’ krijgen en hoe meer computers zij in zullen zetten om de puzzels op te lossen. Dat kost rekenkracht. Dus energie.

In comes proof of stake. Dit is een andere methode om het systeem te controleren en nieuwe munten beschikbaar te maken. Daarbij wijst een algoritme bepaalde leden aan die de kans krijgen om tegen vergoeding het netwerk te controleren en dus nieuwe munten te mogen ontvangen. Daar is ook kritiek op. Het zou de kloof tussen arm en rijk automatisch vergroten, omdat degenen die (al lange tijd) veel digitale munten hebben en daarom veel ‘op het spel’ hebben staan meestal voorrang krijgen. (Dezelfde kritiek is nu overigens van toepassing op proof of work, omdat mensen nu enorme servers moeten bouwen om kans te maken op het snel raden van het goede getal).

In principe is elke munt die op een proof of stake-systeem draait milieuvriendelijker dan bitcoin. Maar het ligt eraan waarmee je het vergelijkt.