Open menu

goud

Recycling 

Europese richtlijnen schrijven voor dat 45 procent van het gemiddelde gewicht aan elektronische apparaten moet worden teruggehaald en op een goede manier moet worden verwerkt via gecertificeerde partijen. Vanaf 2019 wordt die doelstelling verder verhoogd naar 65 procent.

In 2006 werden 16 miljoen computers gerecycled, in 2007 zal dat 20 miljoen zijn. De beeldbuizen worden in Echt (Limburg) metalen worden geraffineerd in Antwerpen. Ze leveren 1% van het wereldgoud maar ook zilver, platina, rhodium, en palladium. 97% krijgt een nuttige toepassing, 78% van de materialen word hergebruikt en 19% krijgt een nuttige toepassing bv: als brandstof.

In Nederland gaat het om 4,3 miljoen geïnstalleerde servers, waarvan er jaarlijks circa 500.000 afgedankt worden, geschat zo’n 7450 ton materiaal. Een groot deel wordt in Nederland hergebruikt en uiteindelijk ook gerecycled, maar ca 50% van de stromen gaat naar het buitenland (alles wat nog werkt, wordt hergebruikt) en verdwijnt daarna via grijze stromen vaak naar landen waar het onder erbarmelijke omstandigheden wordt ‘gerecycled’.

Closing the Loop recyclet end-of-life smartphones in ontwikkelingslanden. Het bedrijf heeft al 1,9 miljoen telefoons gered van de stortplaats, waarmee ze voor meer dan 145.000 telefoons de levensduur hebben verlengd. Zo verminderen ze CO2-uitstoot en creëert het inkomen voor mensen in ontwikkelingslanden.

Recyling en reductie van de milieu-impact door ICT office (pdf)

Grip op e-waste. Wat doe je met IT-afval en hoe ga je er mee om ? Zie hier 

In de strijd tegen e-waste introduceerde T-Mobile in 2019 de Recycle Deal: aan het einde van hun contract kunnen klanten hun telefoon terug verkopen tegen een vooraf vastgestelde waarde. Voor elke telefoon die een tweede leven krijgt, redt T-Mobile bovendien een ‘afvaltelefoon’ van de e-waste vuilnisbelt. De ambitie is om telefoons tot afvalvrije gebruiksvoorwerpen te maken.

ICT9

Dematerialiseren

Veranderingen in technologie zoals cloud computing en het internet of things (IoT) zouden de potentie kunnen hebben om de elektronica-industrie te "dematerialiseren". De opkomst van servicebedrijfsmodellen en een betere productregistratie en terugneming zouden kunnen leiden tot wereldwijde circulaire waardeketens. Materiaalefficiëntie, recyclinginfrastructuur en opschaling van het volume en de kwaliteit van gerecycleerde materialen om aan de behoeften van toeleveringsketens voor elektronica te voldoen, zijn allemaal essentieel. Als de sector wordt ondersteund met de juiste beleidsmix en op de juiste manier wordt beheerd, kan dit leiden tot het creëren van miljoenen fatsoenlijke banen wereldwijd.

Naar een circulaire economie voor de elektronica-wereld

Ontwerpers, fabrikanten, investeerders, handelaren, mijnwerkers, grondstoffenproducenten, recyclers, consumenten, beleidsmakers en anderen hebben een cruciale rol te spelen bij het verminderen van verspilling, behoud van waarde binnen het systeem, waardoor de economische en fysieke levensduur van een artikel wordt verlengd, evenals het vermogen om te worden gerepareerd, gerecycled en opnieuw gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit is een keerpunt in de geschiedenis en biedt ongeëvenaarde kansen voor internationale bedrijven, beleidsmakers en werknemers wereldwijd. Degenen die de waardeketen voor elektronische goederen kunnen heroverwegen en prioriteit geven aan dematerialisatie en gesloten-lussystemen (wat betekent minder afhankelijkheid van primaire bronnen te maken), zouden een ongelooflijk voordeel kunnen hebben. Innovatieve producten en diensten hoeven niet meer e-waste te betekenen; ze kunnen veel minder betekenen.

Op de korte termijn blijft elektronisch afval een grotendeels ongebruikte, maar groeiende, waardevolle hulpbron. Bijna alles kan worden gerecycled. Stedelijke mijnbouw, waar grondstoffen worden gewonnen uit complexe afvalstromen, kan nu economischer rendabel zijn dan het winnen van metaalertsen uit de grond. Het is grotendeels minder energie-intensief. E-afval kan giftig zijn, is niet biologisch afbreekbaar en hoopt zich op in het milieu, in de bodem, lucht, water en levende wezens. Het kan ook een negatief effect hebben op de gezondheid. Kinderen en vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor de gezondheidsrisico's van onjuist e-waste management.

Het is tijd om e-waste opnieuw te bekijken, de elektronica-industrie opnieuw te evalueren en het systeem opnieuw op te starten ten behoeve van de industrie, de consument, de werknemer, de gezondheid van de mens en het milieu. De ongelooflijke kansen hier zijn ook afgestemd op 'de juiste overgang' naar ecologische duurzaamheid en het vormgeven van een toekomst die werkt voor iedereen in de circulaire economie.

ICT afval 

Door afval te verbranden wek je energie op. Materialen gaan hierbij wel verloren.

Je kan werken volgens het onderstaande schema (bron Grip op e-waste). 

afval
Waar gaat alle ICT afval naar toe ?

grip op waste

Goud

Dell start als eerste in de industrie in 2018 met een pilot waarbij het gerecycled goud uit afgedankte, elektronische apparaten gebruikt in moederborden voor nieuwe computers. Daarnaast wordt een deel van het goud in samenwerking met actrice en onderneemster Nikki Reed verwerkt tot juwelen.

Op dit moment wordt slechts 12,5 procent van de e-waste gerecycled in andere producten. Dat betekent dat in de VS alleen al jaarlijks naar schatting voor 60 miljoen dollar aan goud en zilver dat is verwerkt in oude telefoons wordt weggegooid. Het hergebruik van deze stoffen biedt niet alleen economische voordelen, het heeft ook een positief effect op het milieu en welzijn van mensen. Volgens onderzoek van Trucost, heeft het goudrecycleproces van Dell 99 procent minder impact op het milieu dan het verkrijgen van goud op een traditionele manier. In de lente van 2018 zal de Latitude 5285 2-in-1-laptop als eerste worden voorzien van een moederbord met gerecycled goud.

Smart phones

smartphone

alles over smart phones en de recycling er van staat hier

Refurbishen

SNEW refurbished ICT-apparatuur met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij ontwikkelden een circulair model waarin grondstoffen van bestaande apparatuur hergebruikt kunnen worden. In 2017 gaf het bedrijf 200.000 gebruikte producten een tweede of soms zelfs derde leven. Ook stelt SNEW zijn kennis ter beschikking aan ontwerpers om producten meer circulair te ontwerpen.

Circulaire uitdaging bij HP

Samen met Wecycle werken ze eraan om het aantal inzamelpunten van e-waste te vergroten. Zo zijn er samenwerkingen gesloten met scholen, gemeentes en retailers zoals Albert Heijn-vestigingen. Daarnaast doen ze ook mee aan bewustwordingscampagnes om de consument aan te zetten om zijn oude elektrische apparaten in te leveren bij de verzamelpunten. Daar valt nog een wereld te winnen. Het verhogen van de circulariteit van producten bereik je niet alleen door de focus te leggen op de laatste fase van de levenscyclus van een product. Juist bij het ontwerp van een product kun je al heel veel doen om duurzaamheid  vroeg in de keten te borgen. Zo is men bezig producten modulair op te bouwen.