Open menu

De chipproductie is de vervuilendste van de hele computerindustrie. Er zijn enorme hoeveelheden water en energie nodig en er komt veel gevaarlijk afval vrij. Men probeert er wat aan te gaan doen. (2022)

Jaarlijks neemt de capaciteit van nieuwe ICT-apparatuur (zoals de opslagcapaciteit of processorsnelheid) met ongeveer 100% toe, terwijl het energiegebruik met ongeveer 20% toeneemt. ICT-apparatuur ouder dan vier jaar, heeft in vergelijking tot moderne ICT-apparatuur een zeer beperkte capaciteit ten opzichte van het energiegebruik. Maar...

De productie van die nieuwe machines kost 25 miljoen ton fossiele brandstof en 150 miljoen liter water. Dat is meer dan de totale Nederlandse energieconsumptie! Het elektriciteitsverbruik van een gemiddelde desktop computer is verantwoordelijk voor ruim 2 kg CO2 per dag! 60 % van de computers blijft aan staan na het werk. Wat hieraan te doen: ICT office (de branche organisatie) kijkt naar ontwerp gebruik en afdanking (ziet de Screensaver af bij de laptop scheelt 10%).

Zie ook recyling en reductie van de milieu-impact door ICT office Met name 's-avonds, 's-nachts en in de weekenden blijven op scholen de computers nogal eens ongebruikt aanstaan. Dit kost ons op jaarbasis ongeveer 46 Euro per PC. 

Zet voor het naar huis gaan de computer uit! Zelfs het uitzetten van de computer wanneer u een vergadering heeft, loont.

Een laptop verbruikt 20 - 50 Watt per uur = 0,05 kWh. Als je die 8 uur gebruikt = 0,4 kW 1 kW = 22 ct dus het kost 8 ct per dag. 
Een desktop verbruikt 60 - 150 watt per uur (14-30 ct per dag)
Een oplader die zonder functie in het stopcontact zit trekt 1 watt per uur.

Platte (TFT-) beeldschermen verbruiken gemiddeld 50% minder energie dan een scherm met beeldbuis. Een laptop verbruikt behoorlijk minder dan een pc. De zuinigste pc met beeldscherm verbruikt meer dan de meest uitgebreide laptop.

U kunt zelf op uw PC instellen wanneer door uw besturingssysteem Windows het beeldscherm wordt gedimd of uitgeschakeld. Dimmen en uitschakelen vindt na uw instelling automatisch plaats wanneer er een bepaalde periode (bijvoorbeeld 5 minuten) geen activiteit op uw PC is geweest. U kunt hier direct berekenen hoe en wat u kunt besparen aan energiekosten op uw PC.

Met een ecobutton kan men door een druk op de knop de computer zetten in de ecomode waarbij hij geen 175 Watt meer verbruikt maar 3 Watt. Met een simpele druk op een toets van het toetsenbord komt men weer terug op de plek waar men gebleven was. Tevens wordt even op het beeldscherm weergegeven hoeveel bespaard is. Zie www.eco-button.com De ESSaver meet verbruik en besparing, is input voor sturing en levert gedragsverandering Waar duurzame personal computers, laptops, notebooks en beeldschermen (monitoren) aan moeten voldoen staat beschreven. Bij geen gebruik. Schakel computer uit, ipv standby/sleep/aan laten staan. (5 -10 %) Screensaver, besparen geen energie, ze verbruiken juist veel meer! (meer verbruik!) Automatisch monitor/hd/usb uitschakelen is altijd zinvol. (10-15%) PCs en monitors besparen alleen energie als energiemanagement faciliteiten zijn ingeschakeld. Zet de acculader van een laptop op een uitschakelbaar stekkerblok (de acculater gebruikt altijd energie, ook al laadt deze niet. (5%) Schakel wireless routers uit (of laat dat doen door energiebesparingssoftware) bij geen gebruik. Gebruik laptops, ipv desktops, het verbruik is veel minder. (tot 50%)

Materiaalgebruik

Steeds meer verdwijnen computers om plaats te maken voor Thin clients of laptops zo niet tablets. Daarbij gaat men steeds meer werken op mobieltjes.

Dia122Dia123

Geheugens worden steeds geavanceerder / kleiner / goedkoper

Dia134Dia135
Dia136
I-pads

het maken kost 200 kWh. In 5 jaar verbruiken ze 50 kWh. De productie verbruikt dus 4x zoveel. Energieverbruik Maar 14% van de managers weet hoeveel energie ict apparatuur verbruikt. 63% vindt dat het energie verbruik van de ICT-apparatuur die worden toegevoegd aan het IT budget. 59% zegt dat men snachts de meeste computers uitzet, 26% zegt niet. Bij 20% van de bedrijven speelt milieu en energie geen rol bij de aanschaf van printers/copis. Vroeger gaf de computer stroom aan de monitor, waarom is dat nu niet meer want bij stand-by van de computer zou de monitor vanzelf ook uit gaan.

Recycling: 97% krijgt een nuttige toepassing, 78% van de materialen word hergebruikt en 19% krijgt een nuttige toepassing bv: als brandstof. In 2006 werden 16 miljoen computer gerecycled, in 2007 zal dat 20 miljoen zijn. De beeldbuizen worden in Echt (Limburg) metalen worden geraffineerd in Antwerpen. Ze leveren 1% van het wereldgoud maar ook zilver, platina, rhodium, en palladium.

Recyling en reductievan de milieu-impact door ICT office(pdf)

Grip op e-waste. Wat doe je met IT-afval en hoe ga je er mee om ? Zie hier 

ICT afval 

Door afval te verbranden wek je energie op. Materialen gaan hierbij wel verloren.

Je kan werken volgens het onderstaande schema (bron Grip op e-waste). 

grip op waste

Een middelgrote server heeft ruwweg dezelfde footprint als een SUV auto die 18 l brandstof per 100 Km verbruikt.
Voor een rek van high desity server blades is dat 10-15 keer groter.
En het moet worden gekoeld met ongeveer de helft van de energie.
In 2020 schat men dat 50 miljard (niet-menselijke) devices communiceren met internet.

Dataopslag kan ook zeer klein en best heel stabiel door DNA te gebruiken. Dat is te kopieren maar het is ook super klein. Als je het DNA in de kern die een honderste centimeter is, zou uitrekken zou je een streng krijgen van 2 meter. Het is theoretisch mogelijk om 1018 bites aan data op te slaan in één gram DNA.   Dat is miljoenen keren meer dan wat een harde schijf vandaan kan.