Open menu

Schoonmaak in de horeca (en thuis)

Bij de schoonmaak wordt gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen, schoonmaakapparatuur en schoonmaakhulpmiddelen.

Schoonmaakmiddelen

Schaf schoonmaakmiddelen aan die worden gedoseerd via doseerunits om verspilling te voorkomen. Zorg daarbij dat ze milieuvriendelijk of duurzaam (eco) zijn. Dat is te zien aan labels die er op staan en of gevarentekens.

Als je producten koopt met EU Ecolabel, Nordic Ecolabel, Ecocert en Ecogarantie ben je goed bezig. Stoffen die schadelijk zijn voor het milieu of de gezondheid, mogen bij deze labels niet of beperkt gebruikt worden. Ook zijn er eisen voor huidirriterende stoffen. Voor schoonmaakmiddelen met het EU Ecolabel is bijvoorbeeld rhodamine B, een rode kleurstof, verboden. Die is mogelijk kankerverwekkend. Ook triclosan, een antibacterieel- en antischimmelmiddel, is een stof die niet gebruikt mag worden. Een keukenreiniger moet goed vet oplossen, maar sommige vetoplossende stoffen zijn erg schadelijk voor het milieu. Dat geldt ook voor toevoegingen die de houdbaarheid van een product verlengen. Het EU Ecolabel stelt strenge eisen door ongezonde en milieuonvriendelijke stoffen sterk te beperken.
Tegenwoordig zijn de schoonmaakmiddelen ook niet meer duurder, zeker de huismerken niet. 

Dosering

Let goed op de dosering. Schoonmaakmiddelen komen in de rioolwaterzuivering terecht en de stoffen uit het water verwijderen, kost energie. Gebruik altijd zo weinig mogelijk. Kijk op de gebruiksaanwijzing om te zien hoeveel je nodig hebt, dat is genoeg. Vaak kun je zelfs af met minder.

Maak een lijst van de schoonmaakmiddelen die gebruikt worden en geef daarbij aan wat het gevaar voor het milieu is (staat er op) en hoe milieuvriendeljk het middel is.
Zoek uit (op internet) of het milieuvriendelijker kan (of vraag het de fabricant of leverancier). 
Ecover maakt schoonmaakmiddelen die goed afbreekbaar zijn en die het milieu niet echt belasten.

P1150757  P1150758

Ecover pakt nu het plasticprobleem aan met 100 procent gerecyclede flessen.

Warm water

Hoe warmer het water, hoe hoger de milieubelasting. Tenminste, als het water is opgewarmd met een cv-ketel of iets anders waar fossiele brandstoffen voor worden gebruikt. Voor een zonneboiler geldt dit niet. Warm water maakt beter schoon dan koud, maar handwarm is meestal warm genoeg. Als je moet wachten tot het is afgekoeld voordat je het kunt gebruiken, heb je het te warm gemaakt.

Lozen

In verdunde vorm mogen schoonmaakmiddelen geloosd worden op het riool. Loos schoonmaakmiddelen alleen op het riool. Voor grondwater en bodem zij zelfs simpele middelen gevaarlijk. Zorg er voor dat de schoonmaakmiddelen zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.

Afvalwater uit de afwasmachines wordt ongezuiverd geloosd op het riool. Bekijk of de belasting op het riool zo min mogelijk kan zijn. Kijk ook naar het waterverbruik van de afwasmachines. In de keukens wordt water voor allerhande zaken gebruikt. Kijk naar waterbesparende (kranen) en waterbesparende maatregelen. Weet dat niets meer energie kost dan het verwarmen van water. Denk daar over na.

De schrobputjes moeten zijn aangesloten op een vetafscheider zodat het afvalwater niet in verbinding staat met het open riool. Bij het schoonmaken van de keukenvloeren komt het afvalwater dan eerst door de vetafscheider die regelmatig moet worden afgezogen. De vetafscheiders moeten voldoen aan NEN 7087

Schoonmaakapparatuur

Bijvoorbeeld vaatwassers, band- en korfmachines, voorladers, doorschuivers, glazenspoelmachines.
Gebruik energiezuinige apparatuur (A++) en waterbesparende apparatuur.

Kranen

Gebruik waterbesparende kranen en spoeldouches. Vaak is voorspoelen niet eens zo nodig. Borden en pannen eerst schoonmaken met een tissue voorkomt al veel water.
Stofzuigers, tapijtreinigers etc..Kijk naar milieuvriendelijke apparaten

Schoonmaakhulpmiddelen

Bezems, schobbers, poetsdoeken ect. Daar bestaan ook allerhande milieuvriendelijke varianten voor.
Hoe minder materiaal er bij wordt verbruikt hoe beter.   

P1150759  P1150761

Koud water

Niets kost zoveel energie als het opwamen van water. Gebruik daarom zoveel mogelijk koud water.

Toilettne

Chloor- en bleekmiddelen zijn zelden nodig in toiletten.

Kalkaanslag

Schoonmaakazijn helpt prima tegen kalkaanslag.

Ramen en spiegels

Ramen en spiegels worden ook goed schoon met water en een beetje afwasmiddel.

Mengen

Meng schoonmaakmiddelen nooit want dan kunnen giftige dampen ontstaan.  

P1150760

Schoonmaaktips

Spoel je sopje altijd door de afvoer, gooi het niet op straat: er kunnen schadelijke stoffen in zitten die wel afbreken in de rioolzuivering, maar niet in het oppervlaktewater. Bekijk alle tips voor milieuvriendelijk schoonmaken.

Meer schoonmaaktips 

Allesreinigers

Het woord allesreiniger is een beetje misleidend: je krijgt er niet alles mee schoon. Van alle allesreinigers breekt vloeibare of groene zeep het beste af. En hoe kun je hardnekkig vuil verwijderen?

Meer over allesreinigers 

Sanitairreinigers

Chloor is slecht voor het milieu en niet nodig om je toilet te reinigen. Dat kan prima en milieuvriendelijk met zeep en schoonmaakazijn. Op welk keurmerk moet je letten bij sanitairreinigers?

Meer over sanitairreinigers 

Wasmiddelen

De grootste milieuwinst boek je door op een lage temperatuur te wassen. Maar ook als je minder wasmiddel gebruikt, is dat goed voor het milieu: er belanden minder afvalstoffen in het riool én er blijft minder verpakkingsafval over.

Meer over wasmiddelen

Afwassen

Milieuvriendelijk afwassen doe je handmatig en met zo weinig mogelijk warm water. Gebruik je een vaatwasser, dan is voorspoelen niet nodig. Kies dan voor (vaat)afwasmiddelen met het Europees Ecolabel, daarin zitten geen schadelijke stoffen.

Meer over afwassen 

Het laatste waarmee je als consument een verschil kunt maken, is de lege verpakking op de juiste manier afdanken. ,,Als je je plastic fles bij het afval gooit, ben je alsnog milieuonvriendelijk bezig.'' Kijk altijd op de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal hoe je een lege verpakking het beste wegdoet.

Luchtverfrissers

Luchtverfrissers zorgen niet voor frisse, gezonde lucht. Bovendien dragen oplosmiddelen in luchtverfrissers bij aan luchtvervuiling. Hoe kom je dan van vieze en onaangename luchtjes af?

Meer over luchtverfrissers

Een goed initiatief

Unilever wil in 2030 stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen in de productie van schoonmaak- en wasmiddelen die zorgen voor 46 % van de totale CO2-afdruk. De multinational zet 1 miljard euro apart voor de financiering van onderzoek naar koolstofarme- en biologisch afbreekbare producten.
koolstofarme chemicaliën, biologisch-afbreekbare en waterefficiënte productformules. Daarnaast wil het bedrijf het gebruik van nieuw plastic halveren in aanloop naar 2025. Innovaties op het gebied van verpakking spelen hier een belangrijke rol. Al in 2023 moet minimaal 50 procent van het verpakkingsmateriaal van gerecycled plastic zijn.