Open menu

Inleiding

In de horeca wordt gebruikt
• Koel- en vriesapparatuur: koelvitrines, koelkasten en (diep-)vriezers. 
• Kookapparatuur: fornuizen, bakplaten, steamers, ovens en friteuses. 
• Vaatwassers: band- en korfmachines, voorladers, doorschuivers en glazenspoelmachines.
Naast broodroosters, waterkokers, drankenautomaten, koffiezetapparaten, magnetrons, bereidings- en afzuigapparatuur.

Vaak hebben apparaten een energielabel. Gebruik apparaten met het meest milieuvriendelijke label b.v. A++
Bekijk wat voor label de apparaten hebben. Je kan dat ook opzoeken op internet.

Welke maatregelen kan (moet) je nemen en verdienen zich binnen 5 jaar terug?

FD1 - Gebruik een alternatief voor elektrische verwarming aan de binnenzijde van de glazen deur van een verticaal vriesmeubel.
FD2 - Plaats deuren voor verticale koelmeubels.
FD3 - Pas nachtafdekking toe bij semi-verticale koelmeubels.
FD4 - Plaats dagafdekking op horizontale vriesmeubels.
FD5 - Isoleer koel- en vriesleidingen.
FD6 - Koppel de verdamperventilator aan de vriesceldeur.
FD7 - Isoleer de wanden van koelcellen om warmte buiten te houden.
FD8 - Regel de verdamperventilatoren van koelcellen op basis van meerdere temperatuursensoren.
FD9 - Pas een frequentieregelaar toe om het circulatievoud te regelen bij gekoelde opslag van groente, fruit of andere plantaardige producten (levend product).
FD10 - Scheid de luchttoevoer naar de koelinstallatie van de warme lucht uit de koelinstallatie.
FD11 - Pas een condensordrukregeling op buitenluchttemperatuur toe op de koelinstallatie.
FD12 - Gebruik de restwarmte van de condensors van de koelinstallatie.
FD13 - Pas dagafdekking toe bij semi-verticale koelmeubels.
FD14 - Plaats LED-armaturen in gekoelde cellen.
FD15 - Pas heetgasontdooiing toe op de vriesinstallatie.

FE1 - Vervang de infrarood-salamander door een salamander met automatische pan/bord detectie.
FE2 - Pas hot-fill toe bij bestaande vaatwasapparatuur in grootkeukens.
FE3 - Pas een dubbelwandige vaatwasser toe in grootkeukens.
FE4 - Pas een laagdebiet afzuigkap toe bij grootkeukens.
FE5 - Pas een elektrisch frituurtoestel toe in plaats van een gasgestookt toestel.
FE6 - Pas een elektrische combisteamer toe in plaats van een gasgestookte variant.

Van belang zijn:

• Ontwerpfase: hier wordt bepaald hoe zuinig de apparatuur is. 
• Productiefase: materiaalgebruik, ook gerelateerd aan levensduur van de apparatuur. 
• Gebruik- en onderhoudsfase: energiegebruik van de apparatuur. 
• Afval- en hergebruikfase: recycling van apparatuur.

Kijk hier naar bij aanschaf. Koop ook apparaten die lang mee gaan (en waar je lange garantie op hebt).

Onderhoud de grote apparaten goed en hou ze goed schoon. Uiteraard moeten de apparaten veilig zijn en zo min mogelijk giftige stoffen bevatten.

Verwarmen en koelen zijn de grote energievreters. Mechanische beweging (mixers etc.) verbruiken veel minder.

Vriezers koelkasten

Zet de vriezers op niet kouder dan – 19 oC. -18 oC wordt aangeraden. Zet koelkasten op 4 oC.. Zet koelingen niet in de buurt van ovens of fornuizen. Een koelvriescombinatie is beter dan apart.
Isoleer koude leidingen. Hou deuren van koel- en vriescellen zoveel mogelijk dicht. Vervang versleten rubbers.
Sluit ijskasten en diepvriezers goed af en maak geregeld het isolatierubber schoon. Ontdooi de koeltoestellen regelmatig want het rendement neemt af bij ijsafzetting op de verdamper. Reinig regelmatig de condensor van stof en vuil (scheelt 15 %).Je kan producten een dag voor gebruik uit de vriezer halen en in de koelkast leggen om ze al wat te ontdooien. Uiteraard scheelt dat energie bij het opwarmen.

Friteuzes

Er bestaan hoogrendementsfriteuses. Friteuses kunnen uitgerust zijn met een digitale aansturing, een vet-/oliefilterinstallatie en een energiemanagementsysteem met een vet-/olie-urenteller. Computergestuurde friteuses besparen energie bij een optimaal ingesteld keuzemenu. Aangezien ze het filteren optimaliseren, is het vet of de olie langer bruikbaar en gezonder.

Alles over apparaten in de grote keukens staat hier

Warm water

Weet dat niets meer energie kost dan water verwarmen. Kook daarom met deksels op de pan. Gebruik niet meer water dan nodig is om op te warmen. Verwarm ook niet langer dan nodig is. Ovens en fornuizen cq gaspitten uit als ze niet meer gebruikt worden.

Onder hoge druk bereiden kan tot 50% energie- en waterbesparing opleveren. Hieronder vallen niet alleen steamers, friteuses maar ook kookketels, braadsledes(pannen), en braisseries.

Bij het koken komt veel warmte vrij, warmte die meestal verdwijnt door de luchtschacht. Bekijk of de warmte niet kan worden hergebruikt via warmtewisselaars of een warmtepomp(boiler). Kan 50 % schelen.Bekijk ook of de warmte van een afwasmachine kan worden hergebruikt.
Kijk of een zonneboiler slim is of een hot-fill bij de vaatwasser. 

Nieuwe pan (2023)

Onder de naam NeoStove ontwikkelde hij een pan die de warmte beter vasthoudt. De pan is aan de onderkant niet vlak, maar heeft reliëf. In die verdikkingen gaat de warmte zitten. De warmte gaat niet verloren, maar wordt vastgehouden. Dat maakt dat er minder gas nodig is om een maaltijd te bereiden. Bij een reguliere pan is de energie-efficiëntie slechts 30 procent. Bij deze pan is dat tweemaal hoger, ongeveer 60 procent. Dat is een aanzienlijk verschil. Er is al patent aangevraagd voor deze uitvinding.