Open menu

Richtlijnen voor een duurzaam of maatschappelijk verantwoord beleid

Energie   

Probeer zo min mogelijk energie te gebruiken in de productie of in het gebouw. Gebruik energie zo efficient mogelijk en gebruik duurzame energie.

Materialen   

Probeer zo veel mogelijk hernieuwbare en recyclebare materialen te gebruiken  

Inkoop   

Probeer in te kopen door naast goedkoop evenveel rekening te houden met milieu en sociale aspecten.

Afval   

Probeer producten zo te maken of aan te schaffen dat ze goed uit elkaar te halen zijn, dat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt en liefst terug gaan naar de fabrikant.

Gebruik   

Probeer zorgzaam met spullen om te gaan. Repareer ze, hergebruiken ze, of geef ze weg aan derden. Maak kwalitatief goede producten die consumenten ook echt nodig hebben.

De OESO (de organisatie voor economische samenwerking) heeft richtlijnen opgesteld voor MVO beleid

Kort samengevat gaat het over het onderstaande:


Meer over elk onderwerp is hier te vinden

Uitgangspunten en ketenbeheer

- bij te dragen aan de economische, sociale en ecologische vooruitgang van het gastland; lokale wet- en regelgeving na te leven; de toeleveringsketen en de MVO risico’s daarbinnen in kaart te brengen; de opbouw van lokale capaciteit te bevorderen; gedragsregels toe te passen op gebied van MVO; u te onthouden van ongepaste inmenging in politieke aangelegenheden in het gastland.

Informatieverstrekking
- regelmatig betrouwbare en relevante informatie over uw bedrijfsactiviteiten openbaar te maken; inclusief sociale- en milieuprestaties, gedragscodes en relaties met stakeholders.

Mensenrechten
- de mensenrechten van degenen die gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten ondervinden te respecteren; de risico’s hierbij in kaart te brengen en gepaste maatregelen te nemen om inbreuk op mensenrechten te voorkomen of te herstellen.

Arbeid
- het recht van werknemers te respecteren om zich te laten vertegenwoordigen, niet te discrimineren tussen werknemers, een leefbaar loon te betalen en bij te dragen tot de daadwerkelijke afschaffing van kinderarbeid en elke vorm van gedwongen arbeid of dwangarbeid.

Milieu
- rekening te houden met de noodzaak het milieu, de volksgezondheid en de veiligheid te beschermen; een geschikt milieu beheersysteem in te voeren en in stand te houden en uw werknemers adequaat onderwijs en training te geven over milieu-, gezondheids- en veiligheidskwesties.

Corruptiebestrijding
- direct noch indirect, smeergeld of andere onrechtmatige voordelen aan te bieden, toe te zeggen, te geven of te eisen teneinde opdrachten of andere ongeoorloofde voordelen te verwerven of te behouden.

Consumentenbelangen
- te waarborgen dat de goederen en diensten die uw bedrijf levert, voldoen aan alle overeengekomen of voorgeschreven normen ten aanzien van de gezondheid en veiligheid van consumenten.

Wetenschap en technologie
- waar mogelijk in de bedrijfsvoering praktijken te hanteren die de overdracht en snelle verspreiding van technologie en know-how mogelijk maken, rekening houdend met de bescherming van intellectuele eigendomsrechten.

Mededinging
- zich te onthouden van het aangaan of uitvoeren van bepaalde concurrentiebeperkende afspraken.

Belastingen
- bij te dragen aan de overheidsfinanciën van het gastland.

energie Probeer zo min mogelijk energie te gebruiken in de productie of in het gebouw. Gebruik energie zo efficient mogelijk en gebruik duurzame energie.
materialen Probeer zo veel mogelijk hernieuwbare en recyclebare materialen te gebruiken   
inkoop Probeer in te kopen door naast goedkoop evenveel rekening te houden met milieu en sociale aspecten.
afval Probeer producten zo te maken of aan te schaffen dat ze goed uit elkaar te halen zijn, dat de grondstoffen kunnen worden hergebruikt en liefst terug gaan naar de fabrikant.
gebruik Probeer zorgzaam met spullen om te gaan. Repareer ze, hergebruiken ze, of geef ze weg aan derden. Maak kwalitatief goede producten die consumenten ook echt nodig hebben.