Open menu

water3

Schoon drinkwater

1/5e van de mensheid heeft geen toegang tot schoon water.
2 miljard toiletten hebben geen rioleringssysteem en dat besmet water op grote schaal.
50 % van de ziekenhuisbedden wordt bezet door mensen die ziek zijn vanwege vervuild water. Putten drogen op. De grondwaterstand daalt soms met meters per jaar. Meer dan 1 miljard heeft geen toegang tot schone bronnen

In 2000 haalden 1 miljard mensen haar water uit kanalen, meren en onduidelijke putten. Dat moet beter. 

Wat te doen tegen watervervuiling?

Nederland is dicht bevolkt en we hebben intensieve landbouw dus is de kans op verontreinigingen groot.
Alles is er uit te halen via
- filtering door zand
- beluchten met zuurstof
- met ozon of UV-straling of
- membraantechnologie maar voorkomen is beter.
Nu na 40 jaar beginnen verontreinigingen in het grondwater te komen.

Waterzuivering op een natuurlijke manier.

Water is ook op een natuurlijke manier te zuiveren via helofyten filters. Ook heeft men een Solar bag ontwikkeld met UV licht (van de zon) en chemicalien die het water zuiveren.

Men begint in te zien dat afvalwater de basis kan vormen om fosfaat uit te halen. Het kan in 50 % van de kunstmestvoorziening van Nederland voorzien. Men kan er cellulose uit winnen (genoeg om 3 miljard drinkbekertjes van te maken. Men kan de zaak vergisten zodat er auto's op kunnen rijden. Men kan met de methaan uit de vergisting ook elektriciteit opwekken. Tevens kan men algen kweken voor allerhande building blocks voor de chemische industrie.
Een ppt hier over staat hier
In het uitermate nieuwe Nereda proces van  DHV-Haskoning ontstaat zelfs het uitermate kostbare alginaat. 
Een ppt over Nereda is hier te zien

Filmpjes er over zijn

http://www.neredannop.nl/hetproces/nereda-animatie

(duurt even met uploaden) en infofilmpje:

http://www.neredannop.nl/nieuws/films/uitleg-proces
http://orga-architect.blogspot.nl/


De verdygo-methode

Dit is een modulaire bouw- en ontwerptechniek voor zuiveringsinstallaties. In tegenstelling tot traditionele zuiveringsinstallaties – vaak ingegraven betonnen constructies – bestaat Verdygo uit compacte bovengrondse tanks en losse modules. Dit maakt de installatie flexibel. Op die manier kan een waterschap eenvoudiger inspelen op klimaatverandering, demografische ontwikkelingen en innovaties op het gebied van waterzuivering. Mochten de modules overbodig raken, dan kunnen deze eenvoudig worden losgekoppeld en op een andere locatie worden ingezet.

Herbruikbare onderdelen

De Verdygo-modules zijn in hun geheel recyclebaar, maar het merendeel van de onderdelen is ook herbruikbaar. Dat komt doordat de onderdelen demonteerbaar zijn. Zo zijn de pompen in de Verdygo-installatie niet in beton gegoten, maar in verplaatsbare units gemonteerd. Dat maakt hergebruik mogelijk en vermindert verspilling. Je bent dan beter in staat om die modules te upgraden op het moment dat ze verouderd zijn, in plaats van een hele zuivering opnieuw te bouwen of renoveren.

Doordat het materiaal veel beter van elkaar te scheiden is, kan het langduriger gebruikt worden en de bouw er van in sneller.

Het systeem kan ook aangeboden worden aan derdewereldlanden. Of op plekken waar rampen plaatsvinden, om versneld een zuiveringssysteem te kunnen neerzetten zodat ernstige uitbraken van ziektes en dergelijken worden voorkomen.

Waterzuivering met FerSol

Wanneer een beetje FerSol aan vervuild water wordt toegevoegd, wordt de verontreiniging geoxideerd en zakt het in vlokken naar beneden. Die kunnen vervolgens makkelijk worden gefilterd en verwijderd. De rest van water is schoon en helder. Dit kan worden geloosd, maar nog beter is het als het wordt hergebruikt.
Dit ook nog bij lage temperaturen. In Fersol zit Ferraat(VI). Het middel was niet houdbaar en stabiel. Dat probleem heeft het Nederlandse bedrijf Ferr-Tech verholpen. (2024)

helofytenfilter

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De werking van de waterpiramide is eenvoudig, maar doeltreffend. Eerst wordt zout water in de tent, die een grondoppervlakte heeft van 650 vierkante meter, gepompt. Overdag schijnt de zon op de tent, waardoor de lucht in de tent heel warm wordt, zo rond de 75 graden Celsius. Hierdoor verdampt het water in de tent en blijft het vuil en het zout op de grond achter. Tegen de binnenkant van de tent condenseert het schone zoete water. Dit water loopt naar benden waar het wordt opgevangen in een gootje.

Als het regent loopt het regenwater langs de buitenkant van de tent ook naar dit gootje. Per dag kan de tent meer dan 1000 liter water produceren. De tent wordt omhoog gehouden door een ventilator, die op zonne-energie werkt.

Slingshot

The water purifier Slingshot uses a fraction of the power of alternatives and a Stirling engine based power generator works on a standard electric grid, solar cells, batteries, or even methane from animal dung.
The $ 1,500 water purifier will produce 1000 liters of water a day!
The $ 3,700 generator produces around 1 kW, which is enough to deliver light to a small village.

The Slingshot system of vapor compression distillation basically boils and then condenses any dirty water source.

In a partnership with Coca-Cola, Kamen’s firm DEKA Research and Development brought Slingshot to communities in need of clean water in parts of Latin America and Africa. Interested in cooperation? Look below and contact Dean.

slingshor

Waterproductie via afkoeling van de lucht

Waterzuivering via cups

Een waterreservoir aan de achterkant van de machine wordt gevuld met kraanwater. Het water gaat door drie filters. De eerste stap is préfiltratie. “In deze stap worden alle chemische en biologische vervuiling uit het water gehaald. In de tweede stap worden de bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt. De laatste vindt plaats in de capsule met membraanfiltratie en worden alle restdeeltjes uitgefilterd. Er zijn veel waterfilters op de markt, maar die doen allemaal alleen de eerste stap”, zegt Visser. “Als je ervan uitgaat dat ieder mens dagelijks twee liter water drinkt, een gemiddeld gezin dus 10 tot 15 liter, dan maakt één filter tegenover 10 tot 15 plasticflessen per dag een enorm verschil.” (2022)