Open menu


Waterbesparing in de tuin

Wat kan je in de tuin doen?

Praktische tips voor een regenbestendige tuin zijn:
Tip 1: Gebruik regenwater van het dak
Tip 2: Sla regenwater op voor hergebruik
Tip 3: Weet hoeveel regenwater je tuin aankan
Tip 4: Tegel eruit, plant erin
Tip 5: Zorg voor reliëf in je tuin
Tip 6: Maak een tijdelijke wateropslag
Tip 7: Gebruik watervaste planten
(https://www.rainproof.nl/tips-voor-een-regenbestendige-tuin)

Opdracht: Ontwerp een regenopvangsysteem.

Het water dat bij een regenbui van het dak naar het riool stroomt zou je afvalwater kunnen noemen. Dit is zonde en kan worden gebruikt bij droogte. Om hier een oplossing voor te vinden doen we dit project temeer omdat het soms zo hard regent dat de riolen het niet meer aan kunnen en er aan de andere kant soms perioden met grote droogte plaatvinden.

Ontwerp een innovatief eye catchend regenwateropvangsysteem met irrigatie van (verticaal en of horizontaal) groen. (Horizontaal groen is groen voor de tuin, verticaal groen is groen langs de muren.
Dit voor de binnenplaats van de Onderwijsboulevard.
Hierbij wordt een of worden meerdere regenpijpen afgekoppeld. Hoe doe je dat?

Hoe voorkom je overstort?
Wat doe je met het water dat is opgevangen?

Met sensoren? e.a. gadgets?

Opdracht II

Ontwerp een watervriendelijke tuin

Je bent tuinarchitect, ontwerpt verschillende tuinen en houdt rekening met wensen van verschillende partijen. Je bent creatief en probeert voortdurend nieuwe plantensoorten, vormen, kleuren en materialen om te zorgen voor een optimale beleving in de tuin.

Het is je vast opgevallen dat het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, er zijn meer dagen met hoosbuien en langdurige regenval. Daarentegen zijn er ook periodes waarin de warmte en droogte steeds langer aanhoudt.

Steeds meer krijgen gemeenten en waterschappen zich op huidige en toekomstige problemen en ontwikkelen zij campagnes richting tuineigenaren. Aan jou als tuinarchitect hebben zij gevraagd mee te denken over het ontwikkelen van de watervriendelijke tuin.

Jouw opdrachtgever is het waterschap.

Jouw opdracht is om een watervriendelijke en mooie tuin in te richten voor mens en dier. De opdrachtgever verwacht een ontwerp met een legenda, voorzien van een toelichting.

Houdt rekening met verschillende eisen van zowel de opdrachtgever, school en de tuineigenaar.

Hoe?

Tuiny Poel

Dit is een kant-en-klaar pakket met inheemse waterplanten en een aanleginstructie om in je eigen tuin een poel van 6m2 aan te leggen.

tinypoel

Het Tuiny Poel pakket is te koop via de website van IVN en kost 99,95 euro 

Regenton

Steeds meer gemeenten en waterschappen geven subsidie voor klimaatadaptieve maatregelen. Lees vooral even dit artikel over subsidieregelingen voor een regenton om te zien of jouw gemeente ook iets aanbiedt. En als je op zoek gaat naar een regenton, vergeet dan ook vooral Marktplaats niet te checken!

Er zijn tegenwoordig stijlvolle regentonnen te koop, deze Green Basics regenton van Elho bijvoorbeeld. Mét kraantje en ruimte voor plantjes bovenop, te koop voor 139 euro. 

Een sedum dak

Waterdoorlatende tegels 

Schelpen, houtsnippers of schors. Dit wordt ook wel halfverharding genoemd, het bedekt namelijk de bodem maar laat alsnog regenwater door. En dat is wat waterdoorlatende tegels ook doen. Deze tegels zijn online en bij bouwmarkten steeds beter verkrijgbaar. Ze zijn zo ontworpen dat regenwater er een weg doorheen kan vinden.

Regenwaterschutting

Een regenwaterschutting bestaat uit verschillende modules, zo kun je afhankelijk van de ruimte die je hebt uitbreiden met losse onderdelen en daarmee de capaciteit vergroten.

Op de afbeelding hieronder zie je de modules van het Nederlandse bedrijf Rainblock. Hiermee kun je een tuinafscheiding of muuropstelling bouwen. Een wand van 4 modules kan zo'n 660 liter water opslaan.

Aan de module kan een kraantje bevestigd worden zodat je het opgevangen water direct kunt gebruiken

Infiltratiekrat

De infiltratiekrat, ook wel rainbox genoemd, is een waterdoorlatende krat die in de grond wordt geplaatst en fungeert als ondergrondse opslagruimte voor regenwater. Het opgeslagen regenwater zakt vervolgens, vanuit deze kratten vertraagd weg in de bodem.