Open menu

 Waterverontreiniging

Onder watervervuiling wordt verstaan, een verandering in de kwaliteit van het water met een schadelijk effect voor mensen, dieren of planten die met het water in contact komen. Watervervuiling kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier of zelfs fataal aflopen. Verontreinigd water is niet meer geschikt als drinkwater en bijvoorbeeld niet of minder geschikt als zwemwater of viswater.

De term watervervuiling wordt meestal gerelateerd aan de mens maar kan ook van natuurlijke aard zijn. Soms vindt vervuiling plaats door erosie van stoffen uit de rotsen in de ondergrond, of door erosie na hevige regenval.

water3

Er bestaan verschillende klassen:
      - stoffen die ziekten kunnen opwekken: bacteriën, virussen en eencelligen die in het riool en in afval voorkomen.
      - zuurstofverbruikende verontreinigingen; deze worden verteerd door zuurstofvragende bacteri. Als deze bacterie een groot deel van de verontreiniging omzet, verdwijnt de zuurstof uit het water. Hierdoor sterven organismen zoals vissen.
      - anorganische vervuilingen die in water oplosbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn zuren, zouten en metalen (zie hieronder). Als dit in grote hoeveelheden in het water zit, kan het niet meer gedronken worden en alle leven in het water sterft. Ook voedingsstoffen vervuilen het water. Door bepaalde stoffen in het water zoals bv. nitraten en fosfaten gaan algen en waterplanten groeien, ook hierdoor verdwijnt de zuurstof uit het water. Dit zorgt voor vissterfte. Ook organische stoffen kunnen het water vervuilen. Voorbeelden hiervan zijn olie, plastic en pesticiden. Deze zijn schadelijk voor mensen, dieren en planten in het water.
    - de gevaarlijkste klasse onder de vervuiling is afgezet sediment. Het zorgt ervoor dat het water geen absorptie van het licht heeft en hierdoor kan slib gevaarlijke pesticiden in het water brengen. Radioactieve stoffen die in water oplosbaar zijn, kunnen kanker, geboorteafwijkingen en genetische schade veroorzaken. Het zijn dus gevaarlijke waterverontreinigingen.
water3

Het gaat over
- industriële afvalstoffen
- bestijdingsmiddelen
- medciijnresten
- microplastics
- DNA materiaal dat resistent is tegen antibiotica

Door klimaatverandering krijg je heviger droogten en lage waterstanden met sterkere vervuiling.

In Nederland belandt 140 ton medicijnen in het water. Als je medicijnen voor de veehouderij meerekent is dat 200 ton.
Door de vergrijzing neemt dat toe.

In 2015 kwam pyrazol in het water door Sitech Geleen.
In 2017 kwam GenX in het water  (door Dupont bij Dordrecht) en onduidelijk is of ze dat jaren lang geloosd hebben.
Het oplosmiddel isopropylether (gebruikt door de kunstmest en fosfaatindustrie) geeft regelmatig problemen
Melanine maakt plastics sterker en lichter
Huid- en verzorgingsmiddelen als DEET (antimuggenspul), aspirine, pacacetamol ect.
Ook contrastvloeistof die je later uitplast (jomeprol en jopromide). (Vang urine twee dagen op en geef mee met het restafva. Dat wordt verbrand). 

Meer dan 57 % van de watervervuiling komt door de industrie.  

Overschrijdingen in de Maas in 2016 kwamen voor
- 52,3 % van industriele vervuiling
- 12,8 % pesticiden
- 17,5 % geneesmiddelen
- 17,4 % andere stoffen

Nog veel meer hier over op http://nl.wikipedia.org/wiki/Watervervuiling

Ook in Nederland is grondwater beperkt. Er komt nu al droogteschade voor. In het westen en noorden is het grondwater te zout en ook het water in diepe lagen is vaak te zout. Het minder diepe grondwater raakt langzaam vervuild door de overbemesting op de akkers. In Nederland gooien we meer mest op akkers dan waar ook ter wereld.
De landbouw vervuilt 90 % minder dan 10 jaar geleden. Men vermindert drift (= verwaaien) door speciale spuitdoppen of door wind tegen te gaan met een soort vliegtuigvleugels. Dan heb je nog maar 50 % van de bestrijdingsmiddelen nodig.

water3

Groot alarm in Nederland

De drinkwaterbedrijven slaan in 2019 groot alarm. Het grondwater in drinkwaterwingebieden raakt op steeds grotere diepten en met steeds meer stoffen verontreinigd, blijkt uit onderzoek van KWR, het kennisinstituut van de drinkwatersector. Boosdoeners zijn vooral nitraat, bestrijdingsmiddelen en oude bodemverontreinigingen. Daarnaast komen industriële stoffen en (dier)geneesmiddelen steeds vaker voor in grondwater. Uit dat water wordt meer dan de helft van ons kraanwater gewonnen.

Ook nieuwe activiteiten onder de grond, zoals geothermie (aardwarmtewinning) of de opslag van warmte en kou, vormen volgens KWR een risico. Het kennisinstituut waarschuwt voor een 'gestage en waarschijnlijk onomkeerbare verslechtering' van de grondwaterkwaliteit.

Met het oppervlaktewater, waar 40 procent van het Nederlandse drinkwater uit wordt geproduceerd, is het niet veel beter gesteld. Rivieren raken steeds meer verontreinigd met chemische stoffen en medicijnresten. Het KWR ziet risico's in nieuwe, nog onbekende stoffen, zoals het mogelijk kankerverwekkende GenX. Ook lopen er onderzoeken naar de gezondheidsrisico's van microplastics, nanomaterialen in drinkwater. Klimaatverandering veroorzaakt bovendien nieuwe bedreigingen, zoals verzilting.

Maatregelen om de kwaliteit te verbeteren zijn absoluut noodzakelijk. Over de kwaliteit van het kraanwater hoeft niemand zich zorgen te maken. Die is optimaal. Maar het kost steeds grotere inspanningen om het water gezuiverd te krijgen.

medicijnen in grondwater

SDG6 Schoon water

Meer over schoon water en SDG 6 staat hier

Meer over plastic in het water staat hier



 

 

 

 

 

 

 

%MCEPASTEBIN%