Open menu

2.5.2. Werk laagje voor laagje

Een parel is twee maal zo sterk als porselein. Hoe kan een oester dat maken. Nou die filtert stoffen uit het water en bouwt de parel laagje voor laagje op. Sinds kort doen wij dat ook steeds meer maar dan met 3D printen. Producten worden laagje voor laagje opgebouwd. Je kan er super klein mee printen of heel groot. De eerste huizen zijn al gemaakt met 3D printen of hele kunstwerken. Ook is het al mogelijk de carrosserie van auto’s te printen of de romp van een gevechtsvliegtuig aan één stuk. Er zitten dan geen schroeven meer aan of op zodat het onderhoud wordt teruggebracht. Zelfs kan men nu op allerhande materialen bioplastics printen die elektriciteit opwekken uit zonlicht (links midden).

laagje voor laagje                                                 
Er bestaan al food printers die voedsel kunnen printen in allerhande mooie vormen met b.v. de juiste samenstelling voor sporters (veel suikers), oudere mensen (veel kalk en vitaminen) of zwangere vrouwen.

Het materiaal van drinkbekertjes uit bioplastics zou kunnen worden omgezet in printmateriaal voor de 3D printer en omgekeerd.

Wie weet kan een deel van het transportprobleem er mee worden opgelost. Je zendt de gegevens naar waar je wilt en het wordt daar geprint.

Er bestaan al websites die aangeven waar de dichtstbijzijnde 3D printer staat. Daar kan je je opdracht ophalen. Ook de HEMA is er mee begonnen en heeft 3D printers staan. Op dit moment is 3D printen voor productiewerk nog te duur en onrendabel.

Maar de printers zijn nu al heel goed in het maken van maatwerk. Een heup die precies past. Een vervanger voor gips die precies om je arm past. Dan biedt dan meteen de mogelijkheid de genezing van de botbreuk van buitenaf met electrostimulatie te bevorderen. Een perfect passende hartklep, ect. Zelfs doet men al aan het 3D printen met stamcellen voor wondgenezing.        

Dia3903Dheup

Het mooie is dat de software voor het printen open source is en iedereen meehelpt zaken te verbeteren of te vernieuwen, een vorm van co-creatie en co-productie.  

3Dsites3Dsites2

Inmiddels bestaan er al apparaten die 100 maal sneller kunnen printen dan vroeger. De Eiffeltoren aan de linker kant kan tegenwoordig in 5 minuten geprint worden.

Dia412Dia413

3D printen is een raar fenomeen en zal in de toekomst op teleportatie gaan lijken. Als je namelijk in de ruimte een schroevendraaier bent vergeten dan zend je de data naar de 3D printer in de ruimte en wordt daar de schroevendraaier uitgeprint. Als iets in Australie is ontworpen, kan je het digitaal naar Nederland sturen en hier uitprinten. Dat scheelt veel transport en energie.

3Druimte