Open menu

2.5.4. Boots een voedselweb na.

In de natuur kan je voedselwebben waarnemen. Het ene organisme leeft van het andere en alles in onderliggende samenhang. Deze voedselwebben zijn vaak best complex. 

Voedselwebkringloop2

Daar kunnen agrarische bedrijven ook van leren.

voedselweb1

Vroeger kende men gemengde landbouw. Je teelde gewassen (vaak in monocultures) en wat over bleef gaf men aan het vee. De mest van het vee werd weer op het land gebruikt.  Zo produceerde men vlees en gewassen. Maar het kan veel ingenieuzer.

De mest van het vee kan je vergisten. Het biogas wat daaruit vrij komt kan je verkopen of gebruiken voor verwarming of opwekking van elektriciteit. Het effluent geef je aan algen die daarop kunnen groeien maar die ook het water zuiveren waarna het naar de visvijver gaat waar vissen gekweekt worden. De algen kunnen als voer voor kippen, eenden en ganzen dienen zodat ook zij vlees leveren (naast de vissen). De mest van de vissen kan gebruikt worden op wormen op te kweken die weer gebruikt kunnen worden om compost te maken. De compost kan op de bodem gebracht worden zodat gewassen en champignons kunnen groeien. Wat over blijft van de gewassen kan naar het vee. Door een voedselweb na te bootsen kan men komen tot veel hogere opbrengsten. Agricultural ecology.

voedselweb2

Daarnaast kan men op dezelfde manier industrieën bij elkaar zetten. Industrieën die warmte aan elkaar doorgeven of waarbij reststoffen van de ene weer grondstoffen voor de andere kunnen zijn. Industrial ecology.

Kalundborg1

Men kan ook netwerken in bedrijven organiseren als voedselwebben.