1.6. Transport en Logistiek


MLWe rijden, vliegen en varen wat af op de wereld. Om zelf naar een bepaalde plek te gaan of om goederen ergens naar toe te brengen.

Meestal gaat dat vervoer op fossiele brandstoffen. De vliegtuigen vliegen op kerosine en de auto's rijden op benzine of diesel. Schepen gebruiken vaak zwaar vervuilende stookolie. 

Er is er veel infrastructuur voor nodig. Wegen, bruggen, viaducten, havens, vliegvelden etc.  

Dit geeft&nbspvervuiling, versnippering, broeikaseffect,  smog, uitputting van aardolie. Iedere dag gaan er 86 miljoen vaten olie doorheen.

Wat er aan te doen ?

Reizen met de bus, de trein of de fiets is beter. Dat vermindert de milieubelasting.

Schonere brandstoffen - aardgas - biobrandstof - waterstof - elektrisch
Efficiëntere voertuigen - elektrisch- hybride - brandstofcel  / waterstof - gewichtsbesparing
Efficiënter gebruik - verkeersdoorstroming - intelligente vervoerssystemen - mobiliteitsmanagement

Auto's
tesla3Bij auto's is van belang
- hoe milieuvriendelijk hij is,
- de afstand en het wegtype (veel in de stad  of juist op de snelweg),
- het bouwjaar,
- het rijgedrag,
- dakkoffers, aanhangwagens en caravans (60% meer verbruik)
- de bezettingsgraad. 

Alle auto's hebben milieulabels..Een zuinige auto maakt 100 gram CO2 per km 

Opdracht 1.6.1.

Zoek op welk milieulabel jullie auto heeft en hoeveel CO2 de auto produceert per liter. Vergelijk dat met andere auto's.
Hoeveel kilometer rijden jullie met de auto per jaar ?
Kan dat minder ?

Er bestaan allerhande initiatieven om autogebruik te verminderen of de milieu-impact te verkleinen. Green Wheels, autodelen, app's (Toury), carpoolen, elektrische auto's, je rijgedrag aanpassen, neem het Openbaar Vervoer, mobiliteitspassen, vervoer buiten de spits etc.. Nieuw is 

SnappCar

Te overwegen is om te kijken naar snappcar. 8 miljoen auto's staan vaak stil voor de deur op op de parkeerplaats. Snappcar brengt auto-eigenaren en mensen zonder auto bij elkaar. Auto huren in je buurt - Auto delen - Carsharing - SnappCar

snappcar

Wat zou jij aanraden ?

Alles over schone auto's staat hier

Elektrisch rijden e.a. zaken.

elektrische auto logoLangzaam begint men over te stappen op elektrisch rijden. Als die elektriciteit duurzaam wordt opgewekt heb je maar heel weinig milieubelasting. Gebruik je grijze stroom dan maakt het niet uit of je benzine neemt. Wel is het voordeel van elektrisch dat de auto zelf de lucht niet vervuilt met uitlaatgassen en fijnstof.
Ook bestaan er auto's met motoren die zowel op benzine als op elektriciteit werken. Hybride auto's, Die zijn half zo goed tenzij je veel korte ritten maakt. Dan hoef je de benzinemotor maar weinig te gebruiken.

Maar het is beter voor korte ritten de fiets te nemen. Elektrisch fietsen kost natuurlijk extra energie. Fietsen zonder is beter. Maar als het gebruik van de auto vermindert, is het wel winst voor het milieu.   

Langzaam gaat men ook over van automatisch inparkeren, automatisch voorrijden naar automatisch rijden op de snelweg naar volautomatisch rijden. Ook naar rijden in colonnes, rijden op vaste afstanden van elkaar, e-highways, super zuinige auto's (1 op 100) auto's uit kunststof of biobased materialen, auto's die volledig uit elkaar te halen zijn en cradle to cradle gebouwd zijn. Auto's op zonne-energie etc. Wat vind jij gaaf ? Zoek daar eens meer over uit..  

Fietsen, elektrische fietsen, elektrische brommers en scooters

Natuurlijk is fietsen gezond en erg milieuvriendelijk. Je hoeft ze niet meer te kopen maar je kan ze gewoon huren zoals swapp fiets aanbiedt. Je kan ze ook lenen (NS-fiets).  Is de afstand te groot dan kan je elektrisch gaan fietsen. 
Er bestaan zelfs elektrische fietsen die heel snel zijn als de speed pedelac. 

Tegenwoordig zie je overal elektrische scooters staan. Die kan je gewoon lenen (Go scooters of Felyx) en hetzelfde zie je steeds meer bij auto's (Green wheels, Snappcar) 

Vliegen

vliegenVliegen geeft evenveel milieubelasting als dat je alleen in de auto zit. Omdat je met vliegen vaak veel kilometers maakt en je in de auto ook met vier personen kan zitten, is vliegen veel milieubelastender dan autorijden.

Ongeveer 400 gram CO2 / km (schatting).

Een vliegreis buiten Europa heeft zo al snel een uitstoot groter dan een jaar autorijden.
Vliegreizen zijn te compenseren met Trees for Travel of OCO2

Meer over vliegen staat hier.

Onze vlieglust is niet de oorzaak maar het gevolg van spotgoedkoop kunnen vliegen. Op vliegen zit geen BTW of belasting. Er gaan stemmen op vliegen ook te gaan belasten.

Treinen

TreinNog beter is de trein nemen. De NS rijdt volledig op groene stroom.  Hoeveel je het milieu belast hangt af van de afstand, het type trein en de snelheid."Haste is waste".  Ofwel een hoge snelheidstrein verbruikt veel meer energie dan een gewone trein.

Een reis met de trein is gemiddeld een factor vijf maal zo duurzaam als een reis met de auto. Dubbeldekkers zijn zuiniger.

China heeft enorm geÏ
nvesteerd (40 miljard) in een spoorlijn naar Europa.
Een trein produceert 10 gram CO2 / km (schatting). Op duurzame energie 0 gram CO2 / km.

 
Schepen

cruiseBoten varen meestal langzaam omdat men precies berekent wat het meest economisch is. Veel van wat we kopen komt uit China. Het wordt aangevoerd in containerschepen waarbij de grootsten op dit moment zelfs 20.000 containers per stuk kunnen vervoeren (= 20.000 vrachtauto's).
Het nadeel is de vervuilende stookolie.

Men is bezig met boten met rotorzeilen of met het vindskip principe.


Touringcar / bus

touringcar

De meeste touringcars voor personenvervoer naar het buitenland zijn slechts enkele jaren oud en voldoen daardoor aan vrij recente emissienormen.

De uitstoot per persoon hangt af van de bezettingsgraad. Lijndienstritten hebben een gemiddelde bezetting van 70 procent. Bij pendelbussen die in het hoogseizoen naar populaire bestemmingen rijden, is dat ongeveer 90 procent. Per reiziger stoten pendelbussen dus minder uit.


Neem liever een pendelbus dan een lijnbus. Pendelbussen zijn beter bezet.
Touringcars met Keurmerk Touringcarbedrijf worden extra gecontroleerd op goed onderhoud en veilig rijden. Ze zijn daardoor vaak zuiniger en schoner.

Een touringcar zit (per persoon) op 5 gram CO2/km (schatting)

Vakantie

Vervoer

De bestemmingskeuze het meest bepalend voor de milieu-impact. Hoe verder hoe vervuilender.

Neem voor winter- en zomerbestemmingen tot 1200 km de trein (dag-nacht-slaaptrein), reisbus of auto met vier personen.

Met de Eurostar naar Londen of met de ICE naar Berlijn gaat sneller dan met het vliegtuig. Er rijden steeds meer lange afstandsbussen. Met een overnachting in de trein bespaar je een hotelovernachting. 
In toenemende mate is openbaar vervoer op de plaats van bestemming gratis via je hotel. Of je neemt een kleine milieuvriendelijke leaseauto. Of huur fietsen in grote steden van Europa. Een prachtig vervoersmiddel.   

Als je toch wilt vliegen is direct vliegen beter dan met overstappen. Of wissel af. Een keer wel en dan het jaar er op niet. Eén lange vakantie is beter dan verschillende korte.

Verblijf

Kamperen of bijvoorbeeld in hotels die flink aan energiebesparing doen. Via bookdifferent kan je bekende en onbekende hotels selecteren op basis van hun CO2 uitstoot.   

Opdracht 1.6.2.

Je wil in Lloret de la mar op vakantie. Je kan daar op verschillende manieren naar toe. 
Vergelijk daarbij vliegen met voor- en natransport, met vieren in de auto, de bus of de trein.
Wat kost dat dan en wat is de CO2 uitstoot ongeveer per persoon? Gebruik internet om dit uit te zoeken. 

Bespreek je resultaat met klasgenoten.   

Hoe ben jij dit jaar op vakantie geweest en hoe duurzaam was dat?

Kijk daarvoor eens op klimaatwijsopvakantie.nl


Bedrijven

logistiek bedrijfDoor alles goed te plannen en op elkaar af te stemmen is veel energie (en geld) te besparen. Dat is voor veel bedrijven een hele sport. ICT helpt daar tegenwoordig enorm bij.

De ruimte goed benutten, volle lading zowel heen als terug, slimste routes, beste transportmiddel.
Sensoren die doorgeven waar lading zich bevindt, de lading slim opstellen , met bedrijven uit de buurt werken ipv ver weg, de juiste hoeveelheden kopen (niet te veel of te weinig) in de juiste verpakkingen (liever één grote dan veel kleine), samenwerken met andere bedrijven in zake het transport etc.      

Langzaam willen bedrijven in de logistiek ook overstappen op elektrisch maar vrachtauto's daarop te laten rijden is nog lastig en kostbaar. Ook ontstaan de eerste grote elektrische boten.

Neem PostNL. Ze hebben duurzaamheid hoog in het vaandel.

Ze proberen diesel uit te faseren en nemen steeds meer elektrische voertuigen in gebruik. Vanaf overslagcentra aan de rand van de stad, die allemaal vol liggen met zonnepanelen, gaat de bezorging dan verder met elektrische bakfietsen of kleine elektrische auto's.

Men verwacht dat in de toekomst steden deels dicht zullen gaan voor vervuilend vrachtverkeer. Kleine, elektrische auto’s, die wel het stadscentrum in mogen, brengen de verschillende leveringen vervolgens naar hun eindbestemming. Hierdoor ga je efficiënter te werk, omdat je maar één keer de stad inrijdt. Daarnaast is het veel duurzamer, omdat uitstootgassen van vrachtverkeer in de stad achterwege blijven.

Dit gaat pas echt werken als een stad camera’s heeft hangen en deels dichtgaat voor vervuilend vrachtverkeer.

Opdracht 1.6.3.

In je beroep wordt vast gebruik gemaakt van transport. Woon- werkverkeer, transport van leveranciers en transport van producten naar klanten.

Maak een plan om dat in je beroep zo duurzaam mogelijk uit te voeren.

Ofwel probeer daarin energie te besparen, dan te kiezen voor duurzame energie en als dat niet kan zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan (dit zijn de regels van de trias energetica).