E-Learning

Ga aan de slag. Succes !


Sport en kleding schoeisel

 Sportkleding en - schoenen

Dia8
Veel sportkleding is gemaakt in sweatshops onder slechte omstandigheden. Dat geldt ook voor sportschoenen. Een aantal grote merken is er mee bezig daar paal en perk in te stellen en er over na te denken.  De productie van katoen kan schadelijk zijn (men gebruikt veel bestrijdingsmiddelen en water). Er bestaat ook biologische katoen en kleding waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Hoe is het gesteld met jouw sportkleding ?

Kledingretailer H&M lanceert een sportkledingcollectie als leggings, truien en tops voor fitness, hardlopen en yoga, die gedeeltelijk is gemaakt met duurzame materialen, zoals gerecycled polyester en elastaan. Een nieuwe weeftechniek maakt naadloze kledingstukken, waardoor minder garen- en stofresten overblijven.

H&M wil in 2030, 100 procent gerecyclede of andere duurzaam geproduceerde materialen te gebruiken.

Samen met de Ellen McArthur Foundation en het Stockholm Resilience Centre werkt de retailer daarnaast in een onderzoeksproject aan de ontwikkeling van een circulair systeem voor de productie en het gebruik van textiel dat minder afhankelijk is van schaarse, natuurlijke grondstoffen.

H%M wil de verandering naar circulaire en duurzame mode leiden en tegelijkertijd het bedrijf nog ethischer maken. Dat is de reden waarom ze een nieuwe strategie hebben ontwikkeld om onze werkzaamheden op het gebied van duurzaamheid naar het volgende niveau te tillen.

Barcelona shirtjes zijn gemaakt van 16 gerecyclede plastic flessen.
barcelonashirts
Meer over kleding en duurzaamheid staat hier

Ook het schoeisel kan duurzamer. Puma heeft al schoenen die je op de komposthoop kan gooien.Na 6 weken zijn ze al half vergaan en na 6 maanden vrijwel helemaal. Op de voedingsstoffen kunnen dan weer nieuwe katoenplanten groeien.
Dia9

 

Dia124

Dia125

Dia126

Adidas 

Het schoenenmerk Adidas komt met drie nieuwe variaties op de populaire “UltraBoost” edities. Deze nieuwe schoenen zijn gemaakt van het plastic wat is verzameld uit de oceaan. Per paar sneakers zijn er elf plastic flessen nodig om de schoenen te maken. De hak, veters en andere details zijn gemaakt van overig gerecycled materiaal. Daarnaast krijg je in de Adidas winkel tegenwoordig alleen nog maar papieren tasjes bij je aankoop. Hierdoor bespaarde Adidas het afgelopen jaar 70 miljoen plastic tasjes.

ultraboost

sneakers

In opdracht van Adidas maakt Sandra Post uit afgedankte zolen van sportschoenen van Adidas matten.

shoes2

schoenen


De verwerking van oceaanplastic in kleding? Klinkt goed, maar in de praktijk blijken plastic vezels poreuzer, waardoor ze sneller afbreken in de wasmachine en dus gewoon weer in zee terechtkomen, in nóg kleinere stukjes.

Kledingfabrikant Adidas gaat meer gerecycled plastic gebruiken in de schoenen die het bedrijf maakt. In 2019 moeten 11 miljoen schoenen met gerecycled plastic erin verkocht worden. Over vijf jaar wil het bedrijf alleen nog maar gerecycled plastic gebruiken in de producten.

In 2018 werden vijf miljoen schoenen verkocht met gerecycled plastic erin. Dat aantal moet meer dan verdubbeld worden in 2019, maakte het bedrijf recent bekend. De schoenen zijn sinds 2017 te koop.

Adidas werkt al jaren samen met de organisatie Parley for the Oceans. Samen presenteerden ze in 2016 de eerste schoen die bijna volledig uit gerecycled plastic bestaat. Van de Ultraboost-schoenen bestaat alleen de zool niet uit plastic.

Het plastic dat gebruikt wordt voor de schoenen, wordt door Adidas en Parley for the Oceans ‘onderschept’ vanaf de stranden. Van het plastic wordt garen gesponnen, wat weer gebruikt wordt in de schoenen.

Kleding

Naast schoenen produceert Adidas ook kleding van gerecycled plastic. In de voetbalshirts van FC Barcelona zit plastic verwerkt en ook een Duitse tennisser speelt in kleding waarin gerecycled plastic zit.

Adidas maakt gebruik van duurzame materialen, het terugdringen van CO2-emissies en het voorkomen van afval. In 2018 bespaarden we meer dan 40 ton plastic afval in onze gebouwen, winkels en distributiecentra. Dat hebben we vervangen door duurzamere oplossingen.”

Meer bedrijven

Adidas is niet het enige bedrijf dat kleding of schoenen van gerecycled plastic maakt. Ook The North Face en modeontwerpster Stella McCartney gebruiken oceaanplastic in hun creaties. Textielbedrijf Waste2Wear gaf vorig jaar ruim 2 miljoen plastic flessen een nieuw leven in de herfst- en wintercollecties van zes grote modemerken.

Duurzame keuzes kan je maken als: 

Iron Roots Nederlandse start-up die duurzame sportshirts produceert voor mannen en vrouwen. Én lid van onze community dus bij ons heeft hij een streepje voor. 

  • Odlo Zwitserse onderneming die is aangesloten bij de Fair Wear Foundation en de Sustainable Apparel Coalition en probeert natuurlijke stoffen als linnen te gebruiken waar mogelijk.
  • Pure by Luce Dit Belgische merk produceert fashionable sportkleding voor vrouwen van gerecycled polyester en biologisch katoen. De kleding wordt gemaakt onder eerlijke omstandigheden in Portugal en de stoffen komen uit Europa.
  • Pure Sportswear Nederlandse start-up die sportshirts maakt van volledig gerecycled materiaal. Een kleine collectie voor mannen en vrouwen.
  • Röhnisch Zweeds sportmerk voor vrouwen dat zoveel mogelijk gerecycled materiaal en biologisch katoen gebruikt. Uitgebreide collectie met mooie designs.
  • Stella McCartney for Adidas Niet het meest duurzame merk in deze lijst, het moet gezegd, maar Adidas timmert hard aan de weg met haar gebruik van gerecycelde materialen. Alleen voor vrouwen.
  • Threads 4 Thought Amerikaans merk dat voornamelijk sportleggings biedt voor vrouwen gemaakt van gerecycled materiaal en biologisch katoen. Daarbij letten ze er ook op dat hun kleding op een eerlijke manier wordt geproduceerd.
  • Coming soon: Run a Loop Nog een Nederlandse start-up die hard werkt aan een collectie duurzame hardloopkleding. Ook lid van onze community dus we houden je graag op de hoogte!
  • %MCEPASTEBIN%