Open menu

Energie-armoede en Fixbrigades

Tegen energie-armoede had Amsterdam de Fixbrigade in Amsterdam. 10 procent van de bewoners kampte vorig jaar met energiearmoede..
Een slecht geïsoleerd huis hadden en (dus) hoge energiekosten, gecombineerd met een laag inkomen.
Het vervangen van lampen, het plaatsen van tochtband en radiatorfolie, of een brievenbusborstel. Maar ook netwerken, heel secuur iets opbouwen. Zodra je dat allemaal voor elkaar hebt gebokst, praat je ook over gedragsverandering. Dan ga je die woning aanpakken en daarna kom je nog eens terug, vraag je wat mensen er zelf aan gaan doe, Het heeft meer tijd nodig.

Nu heeft een commerciele partij uit Utrecht heeft de aanbesteding gewonnen en die is 2 miljoen goedkoper.

In Rotterdam hebben ze Wijk Energie Werkt met mensen die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Vijftien man in dienst van negen verschillende nationaliteiten. Drie Syrische vluchtelingen zaten ertussen, een slachtoffer van de toeslagenaffaire, mensen met alleen een basisschooldiploma en alle leeftijden waren vertegenwoordigd, van 21 tot 51 jaar.

Een goede binding in de buurt stimuleert samenwerking tussen sociale partners in de wijk.

Schermafbeelding 2023 12 15 080317

IN 2022  leerden we studenten van  de entree-opleidingen hoe je radiatorfolie aanbrengt, Ze oefenden op school zodat daar ook radiatoren werden uitgerust met de folie.. Vervolgens kregen ze folie mee naar huis om het daar toe te passen. Het was de bedoeling dat ze flixbrigades gingen helpen. Dat is er nooit van gekomen.